Ο κόσμος νοιώθει πιο φωτεινός όταν ξυπνάει
«Κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα»
Ο απολογισμός για τον έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη - Ποια η «αχίλλειος πτέρνα» της διοίκησης για την αντιπολίτευση
Θετικό είναι το πρόσημο που βάζει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) κάνοντας τον απολογισμό της διοίκησής του, έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του.
Παρά τις αιφνίδιες οικονομικές επιβαρύνσεις που δέχτηκε μέσα στο ’24 η αυτοδιοίκηση, ο δήμος του κατάφερε και αξιολογήθηκε στο 20% των πιο αποτελεσματικών δήμων της χώρας, σύμφωνα με τους τακτικούς ετήσιους δείκτες του ΚΕΦΙΜ. Ωστόσο, η αύξηση των δημοτικών τελών, η έλλειψη σχολικής στέγης και πάρκων φαίνεται να αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της διοίκησης, για την αντιπολίτευση.
Ο κ. Καϊτεζίδης εξηγεί στη «ΜτΚ» πως το ’24 σημειώθηκε μία σειρά οικονομικών επιβαρύνσεων που για πρώτη φορά επιβλήθηκαν στους δήμους της χώρας και όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν έχουν προηγούμενο». Ενδεικτικά αναφέρει το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων, την αύξηση του μισθολογικού κόστους που όπως επισημαίνει καλώς δόθηκε στους εργαζόμενους αλλά την «πληρώνει» η αυτοδιοίκηση, την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, τη διαχείριση της αποψίλωσης των ιδιωτικών οικοπέδων λόγω της πυροσβεστικής διάταξης, την ενσωμάτωση των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων κ.λπ.
«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μία επιβάρυνση που δεν μπορούσε να έχει προϋπολογιστεί, αφού έγινε μεταγενέστερα, της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ για τον δικό μας δήμο. Ανάλογες είναι οι επιβαρύνσεις και στους άλλους δήμους, ανάλογα με το μέγεθός τους. Παρά το γεγονός αυτό, που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, βγάλαμε μία δύσκολη χρονιά συνεχίζοντας να υπηρετούμε το γνωστό τρίπτυχο δηλαδή της καθημερινότητας του πολίτη, τις υποδομές πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, και βέβαια την κοινωνική αγκαλιά του δήμου μας που εμφανίζεται καθημερινά σε όλες μας τις δράσεις».
Χαρακτηριστικό της συνολικά θετικής εικόνας του δήμου, πέραν της αξιολόγησης του ΚΕΦΙΜ που έβαλε τον δήμο στο 20% των αποτελεσματικότερων δήμων της χώρας, αποτέλεσε η βράβευσή του (για ακόμη μία χρονιά) στα Best City Awards για δύο καλές πρακτικές, την pyxi για την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης και το drone επιτήρησης του Σέιχ Σου για την αποφυγή πυρκαγιών και την πολιτική προστασία εν γένει.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Οι παραπάνω οικονομικές επιβαρύνσεις που πέρασαν στους δήμους οδήγησαν σε έναν «εκτροχιασμό» και έτσι πλέον ζητούμενο είναι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη. Από εκεί πέρα, ζητήματα στον αρχικό σχεδιασμό της διοίκησης, ως προς την ολοκλήρωση έργων, προκάλεσαν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις των εργολάβων, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρει ενδεικτικά την οδό 17ης Νοέμβρη στα Κωνσταντινουπολίτικα, το κλειστό γυμναστήριο στον Χορτιάτη, το δημοτικό σχολείο Εξοχής, τις αναπλάσεις στην Δελφών Πυλαίας και την Αγ. Γλυκερία ενώ εκκρεμούν κι άλλα έργα, τα οποία προέρχονται από παλαιότερες εργολαβίες.
«Αυτή η χρονιά θα είναι πολύ σημαντική για τη σχολική στέγη στον δήμο μας αφού για τα τρία σχολεία που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ, δύο στην Πυλαία και ένα στο Πανόραμα, έχουν ήδη προχωρήσει οι πρόδρομες εργασίες και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή τους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια. Επίσης, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Εξοχής που είναι μια προσωπική μου υπόσχεση στους συνδημότες μας στην περιοχή εκεί, να το προχωρήσουμε. Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια. Τέλος, είμαστε πολύ κοντά στην ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και του Δημοτικού Σχολείου του Φιλύρου, δηλαδή συνολικά πέντε νέα σχολεία θα παραδοθούν στα νέα μας παιδιά», μεταφέρει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με τη σχολική στέγη να αποτελεί μείζον πρόβλημα για την πλειοψηφία των δήμων.
Τα επόμενα βήματα
Μιλώντας για τα σχέδια της δημοτικής αρχής για το ’25, ο κ. Καϊτεζίδης ξεκαθαρίζει πως «η αυτοδιοίκηση έχει απαιτήσεις από την πολιτεία. Αυτή είναι που πρέπει να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο και να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης, που δεν μπορεί να είναι επιδοματικό αλλά πρέπει να είναι αναπτυξιακό. Το λέω αυτό γιατί το ’25 είναι η χρονιά που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, θα διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, μέσα από τον νέο Κώδικα των Δήμων».
Στην εκπνοή του ’24 ο δήμος υπέγραψε με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τη σύμβαση για τη μαρίνα σκαφών της Πυλαίας. «Αυτό είναι μέρος της συνολικής παρέμβασης του δήμου μας για το παραλιακό μας μέτωπο. Δεν υπήρχαν καν χρήσεις γης σε κείνη την περιοχή που τη νοικοκυρέψαμε και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα ξεχωριστό πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης με υπερτοπικές χρήσεις άθλησης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης και εμπορικές. Μέσα στο ’25 θα ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής και όταν κατασκευαστεί θα είναι το στολίδι του Θερμαϊκού, από τον Φοίνικα μέχρι την περιοχή του αεροδρομίου», περιγράφει ο κ. Καϊτεζίδης.
Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι το πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο/ΙΣΝ, όπου τα έργα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, προχωρούν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το τέλος του 2026 το Φίλυρο θα περάσει σε μια άλλη φάση ανάπτυξης. «Το λέω αυτό γιατί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτός από ένα νοσοκομείο για τα παιδιά μας, θα δημιουργήσει ένα τοπόσημο. Ήδη κατασκευάζεται από το Υπουργείο Υποδομών ο νέος δρόμος σύνδεσης του Φιλύρου με την Θεσσαλονίκη. Και από τον δήμο μας κατασκευάζεται ένα απόλυτα σύγχρονο και ψηφιακό δίκτυο ύδρευσης και του νοσοκομείου και του Φιλύρου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του ‘25 και προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ που το προχωρά ο δήμος μας».
Ο ίδιος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως πρωταρχική προτεραιότητα αποτελεί η καθημερινότητα του πολίτη, «γι’ αυτό και οι ασφαλτοστρώσεις είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που εξελίσσεται και το ’25 και ήδη έχει αναβαθμίσει πολύ και τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια των δρόμων σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Είναι ένα θέμα που διαρκώς πρέπει να παρεμβαίνουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτό και θα έχουμε προγράμματα ασφαλτοστρώσεων και στα επόμενα χρόνια της δημοτικής θητείας». Τέλος, αναφέρει πως ένα μεγάλο πρόγραμμα που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζεται είναι η ανάπλαση των πάρκων και των παιδικών χαρών, όπου ήδη έχουν παραδοθεί έξι παιδικές χαρές.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νίκος Νυφούδης
Επικεφαλής του συνδυασμού «Ανθρώπινη Πόλη»
Είμαι από τους ανθρώπους που έχω αποδείξει μέσα από την πορεία μου ότι δεν λαϊκίζω και τολμώ να πω το διαφορετικό όταν χρειαστεί. Μακάρι λοιπόν τα πράγματα να ήταν καλύτερα για τη διοίκηση του δήμου μας, αλλά δεν είναι. Τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν κατά τη δημιουργία του, υφίστανται και σήμερα. Δεκατρία χρόνια η ίδια κατάσταση. Ελλιπής σχολική στέγη, ελάχιστα και κακοσυντηρημένα πάρκα, κακή σύνδεση ΜΜΜ, «νεκρά» κέντρα στις κοινότητες -στην Πυλαία δεν έχει πια ούτε καφενείο- και φυσικά το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ακόμα σχεδιάζεται. Δυστυχώς για τη διοίκηση του δήμου αλλά ευτυχώς για τους δημότες μας, γειτονεύουμε με τα Πεύκα και τη Θέρμη όπου και κατευθύνονται οι περισσότεροι. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα το αλλάξουμε.
Πάρης Τσογκαρλίδης
Επικεφαλής του συνδυασμού «ορμή.όραμα.ομάδα»
Πρωταθλητής ακρίβειας των δημοτικών τελών και φόρων είναι ο δήμος μας, με το πέρας του πρώτου χρόνου διοίκησης του επτά φορές δημάρχου. Ενώ προεκλογικά ο δήμαρχος έταζε μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%, με αλλαγή του τρόπου χρέωσης των δημοτικών τελών με το πρόγραμμα «Χρεώνεσαι όσο πετάς», πανικοβλημένος από έναν μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ενώ γνώριζε τις επιβαρύνσεις που ήδη είχαμε, προχώρησε σε υπέρμετρη και άδικη οριζόντια αύξηση. Μεσοσταθμικά 49% στις οικίες και στους επαγγελματικούς χώρους, χωρίς να μπει στον κόπο αναζήτησης μείωσης των δαπανών. «Εύκολες» λύσεις σε έναν δήμο που και αυτό τον χρόνο δεν ολοκλήρωσε έργα που «σέρνονται» εδώ και χρόνια. Σε έναν δήμο των φωτογραφιών και των social media που το αναπτυξιακό και κοινωνικό του πρόσημο ήταν και πάλι αρνητικό.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 02.02.2025
«Κατά μέσο όρο, η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων είναι καλύτερη το πρωί και χειρότερη τα μεσάνυχτα»
Οι αρχές που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν ένα πιστόλι με δυο γεμιστήρες και ένα μαχαίρι στην κατοχή του συλληφθέντα
Τι έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης έναντι δημοσιογράφου