Ξεσκεπάστηκε συμμορία που είχε ρημάξει σπίτια και επιχειρήσεις στη Σαλαμίνα - 25 διαρρήξεις
Σε μία περίπτωση έκλεψαν αυτοκίνητο από σπίτι και εισέβαλαν σε φαρμακείο σπάζοντας τη τζαμαρία για να κλέψουν... την ταμειακή
Τον Απρίλιο του 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου διδάσκει Βουδισμό στον πολιτιστικό σύλλογο της Σρι Λάνκα
- Newsroom
Ο Έλληνας βουδιστής μοναχός Nyanadassana είναι πρεσβύτερος μοναχός της αρχαίας βουδιστικής παράδοσης Theravada για 37 χρόνια στη Σρι Λάνκα.
Η Nanyadasana γεννήθηκε το 1959 ως Ιωάννης Τσέλιος στις Σέρρες της Βόρειας Ελλάδας. Σε ηλικία 64 ετών, μετά από μια ασυνήθιστη ζωή, έχει γίνει ένας σημαντικός βουδιστής μοναχός και λόγιος με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του, διεθνή αναγνώριση και βαθιά εμπειρία στο διαλογισμό.
Ονομάζεται «Bhante», ένας αξιοσέβαστος τίτλος που χρησιμοποιείται για να απευθύνεται σε βουδιστές μοναχούς και ανωτέρους. Κανένας άλλος σύγχρονος Έλληνας δεν έχει παρόμοια μακρά πορεία στον παραδοσιακό βουδιστικό μοναχισμό.
«Οι Σινχαλέζοι νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια όταν ένας ξένος ενδιαφέρεται να γίνει βουδιστής μοναχός στη χώρα τους. Το εκτιμούν πραγματικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 ξένοι βουδιστές μοναχοί στη Σρι Λάνκα.
«Από όσο γνωρίζω από τα σχετικά αρχεία και άλλες πληροφορίες, δεν υπάρχει άλλος Έλληνας βουδιστής μοναχός πριν από εμένα στη Σρι Λάνκα, τη Μιανμάρ , την Ταϊλάνδη ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με βουδισμό Theravada», είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AMNA).
Τελείωσε το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Ως έφηβος στη Θεσσαλονίκη ήταν άριστος μαθητής με κλίση στη φυσική και στα μαθηματικά, ιδιαίτερα στην ατομική-πυρηνική φυσική. «Καταβρόχθισε» σχετικά βιβλία και ονειρευόταν να δουλέψει για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ( NASA ).
Στην πορεία όμως ανακάλυψε την ψυχολογία και μετά την κοινωνιολογία. Έτσι σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης για δύο χρόνια, αλλά βρήκε τις σπουδές του απογοητευτικές και δεν τις ολοκλήρωσε.
Παράλληλα δήλωνε άθεος. «Πώς είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε, «ο παντοδύναμος Θεός να επιτρέπει το κακό που είναι τόσο κοινό στον κόσμο; Πώς μπορεί κάτι τόσο αγνό να βγει από κάτι τόσο κακό;» θυμήθηκε, μιλώντας στο ΑΜΝΑ .
Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1970 και αρχές της δεκαετίας του 1980 και ο Τσέλιος, με μακριά μαλλιά και γένια, έζησε όπως πολλοί άλλοι ανήσυχοι νέοι στην Ευρώπη, διάβαζε βιβλία αδηφάγα, ταξίδεψε περιπετειωδώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έψαχνε το νόημα της ζωής.
Το 1981, σε ηλικία 22 ετών, ένα ταξίδι στην Ινδία ήταν το σημείο καμπής στη ζωή του: ενώ κοιτούσε ένα τουριστικό φυλλάδιο, διάβασε αυτό το αξέχαστο απόφθεγμα του Βούδα: «Αυτή είναι η τελευταία μου γέννηση. Έχω διασχίσει τον ωκεανό της ύπαρξης».
"Έφτασα στο Νέο Δελχί κουβαλώντας μόνο μια τσάντα με βιβλία και έναν υπνόσακο. Μου φάνηκε αηδιαστικό το γεγονός ότι όλοι, ακόμη και οι γκουρού, κάπνιζαν χασίς. Δεν βρήκα τίποτα ουσιαστικό εκεί, κάτι πνευματικό", είπε στο AMNA . Για πολλούς μήνες, ταξίδευε μόνος από τα Ιμαλάια στο βορρά προς το νότο, συχνά στις στέγες των τρένων, ανάμεσα σε δυτικούς χίπις και ντόπιους θρησκευτικούς φανατικούς.
Επισκέφτηκε την Κουσινάρα, το μέρος όπου ο Βούδας έφτασε στην τελική ανάπαυσή του. Εκεί, υπό την καθοδήγηση ενός μεγαλύτερου Ινδού βουδιστή μοναχού που ήταν Διευθυντής του Μουσείου της Κουσινάρα, ο Ιωάννης Τσέλιος όχι μόνο εκπαιδεύτηκε στο διαλογισμό, αλλά διάβασε και για τον Βουδισμό. Ενδιαφερόμενος περισσότερο από ποτέ, αποφάσισε να αναζητήσει τις πρωτότυπες και αυθεντικές διδασκαλίες του Βούδα, ταξιδεύοντας έτσι στη Σρι Λάνκα.
"Κάποια στιγμή", είπε, "είχα αγοράσει ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής για την Ελλάδα, για να βρω ένα ήσυχο μέρος για διαλογισμό. Αλλά τελικά, έκαψα το εισιτήριο και αποφάσισα να μείνω στη Σρι Λάνκα και να γίνω μοναχός. Κανείς δεν με επηρέασε να γίνω μοναχός", είπε στο AMNA .
"Στον Βουδισμό, πρέπει να τους χτυπήσεις την πόρτα και μετά θα σου δώσουν πληροφορίες. Οι ίδιοι δεν έρχονται να σου πουν "πρέπει να γίνεις βουδιστής". Δεν γνώρισα ποτέ κάποιον που προσήλυτη στον Βουδισμό. Ακόμη και οι δάσκαλοι μου έλεγαν πώς να μάθω να διαλογίζομαι, όχι πώς να γίνω βουδιστής", πρόσθεσε.
Το 1982, σε ηλικία 23 ετών, χειροτονήθηκε από τον Kaḑavedduve Shrī Jinavaṃsa Mahāthera, έναν λόγιο αναγνωρισμένο από το κράτος ως δάσκαλος-επιθεωρητής, και αγκάλιασε τη μοναστική ζωή για να σπουδάσει και να εξασκηθεί.
Ασκήθηκε για τέσσερα χρόνια στο φημισμένο μοναστήρι διαλογισμού Nissaraṇa Vanaya στη Σρι Λάνκα.
Το 1986 έλαβε την ανώτερη χειροτονία ως επιθεωρητής δασκάλου. Στη συνέχεια μελέτησε την αρχαία ινδική γλώσσα Pali και τα τρία καλάθια ιερών βουδιστικών κειμένων, μαζί με τις επεξηγήσεις και τα σχόλια, στο μοναστήρι Gnānārāma Dharmāyatanaya, όπου έμεινε για 16 χρόνια.
Το 1997, μετά από γραπτή και προφορική εξέταση, έλαβε τον τίτλο του Vinayācariya (Καθηγητής της Μοναστικής Αγωγής).
Ενθαρρυμένος από τον δάσκαλό του, άρχισε να διδάσκει γράφοντας πάνω από δέκα βιβλία. Από το 2003 έως το 2007, εκπαιδεύτηκε στο διαλογισμό στο κέντρο διαλογισμού στη Μιανμάρ πριν επιστρέψει στη Σρι Λάνκα. Έχει επανειλημμένα προσκληθεί στη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν για να δώσει διαλέξεις και μαθήματα σχετικά με τις Διδασκαλίες του Βούδα και τον διαλογισμό.
Είναι συγγραφέας και μεταφραστής περισσότερων από δέκα βουδιστικών βιβλίων στα Γερμανικά, Αγγλικά, Σινχαλέζικα και Πάλι, και έχει μεγάλη εμπειρία στο να δίνει διαλέξεις στα Αγγλικά και στα Σιναλέζικα (την επίσημη γλώσσα της Σρι Λάνκα).
Τον Απρίλιο του 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου διδάσκει Βουδισμό στον πολιτιστικό σύλλογο της Σρι Λάνκα (ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες των περίπου 850 Σινχαλέζων στην Ελλάδα).
«Όταν ήρθα στην Ελλάδα, δεν ήξερα τι θα έβρισκα», λέει. "Ωστόσο, είδα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον Βουδισμό και τον διαλογισμό. Οι Έλληνες πάντα μιλούσαν για το "γνώρισε τον εαυτό σου", αλλά δεν ήξεραν μια μέθοδο για αυτό", είπε στο AMNA .
«Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης και ο Ηράκλειτος είχαν ασχοληθεί με τέτοια θέματα, οπότε ο Βουδισμός, που διδάσκει πώς να αναλύεις τον εαυτό σου, να ξεπερνάς τα συναισθήματά σου και να συγκεντρώνεις το μυαλό σου, δεν είναι κάτι ξένο», πρόσθεσε.
"Αυτό που μπορεί να προσφέρει ο Βουδισμός στον σύγχρονο Έλληνα είναι αυτογνωσία, γνώση των λειτουργιών του νου, να στρέφεται προς τα μέσα και όχι προς τα έξω. Ο στόχος του Βουδισμού είναι να κατανοήσει τα πάθη, τις ορμές, τις φαντασιώσεις, τις αυταπάτες μας και πόσο υποφέρουμε εξαιτίας τους, πόσο αυτοδημιούργητος είναι ο πόνος μας. Ο Βούδας δίνει τις οδηγίες για ένα εσωτερικό ταξίδι", είπε ο Iyanadas.
Σε μία περίπτωση έκλεψαν αυτοκίνητο από σπίτι και εισέβαλαν σε φαρμακείο σπάζοντας τη τζαμαρία για να κλέψουν... την ταμειακή
Η οργάνωση σημειώνει ότι «το δίλημμα στο οποίο καλούμαστε πλέον να τοποθετηθούμε, (,,,) είναι σαφές: “Αλυσίδες ή όπλα”»
Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών, ο άτυχος εργαζόμενος ανασύρθηκε νεκρός
Όσα ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ