Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 5η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου CITISYSTEM για την κυκλική οικονομία

Έργο που στοχεύει στη βελτίωση των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών ως προς τη χρήση, την κυκλοφορία και την ανάκτηση των βιολογικών πόρων κάθε Περιφέρειας - εταίρου

- Newsroom

Τη δέσμευσή της για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας, μέσα από δράσεις που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανέδειξε η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην πέμπτη διαπεριφερειακή συνάντηση εταίρων του έργου «CITΙSYSTEM».

   Πρόκειται για έργο που στοχεύει στη βελτίωση των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών ως προς τη χρήση, την κυκλοφορία και την ανάκτηση των βιολογικών πόρων που διαθέτει η κάθε Περιφέρεια - εταίρος. Στο πλαίσιο υλοποίησης του, προγραμματίζονται δραστηριότητες μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διαπεριφερειακό επίπεδο (μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με τη συμμετοχή των εταίρων και των εμπλεκομένων φορέων.

   Μέσα από την αναζήτηση και την ανάδειξη καλών πρακτικών, οι εταίροι καθοδηγούν τους υπόλοιπους φορείς, ως παράδειγμα προς μίμηση και ως πηγή έμπνευσης στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας.

   Την πέμπτη διαπεριφερειακή συνάντηση εταίρων του έργου "CITISYSTEM" διοργάνωσε και φιλοξένησε στην πόλη Košice (Κόζιτσε) της Σλοβακίας το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Košice, ως εταίρος του έργου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου από έξι χώρες της Ευρώπης (Φινλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ισπανία), μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί μία από τις Αρχές Χάραξης Πολιτικής (Associated Policy Authorities - APA) στο συγκεκριμένο έργο. Επίσης, σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της περιφερειακής ομάδας υποστήριξης του έργου και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

   το πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις μελέτης στην ευρύτερη περιοχή του Košice, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές βιοοικονομίας. Πρώτοι σταθμοί της περιήγησης ήταν η μονάδα βιοαερίου που διαχειρίζεται η εταιρεία "Trebišov Energetic Company" και η τοπική μονάδα κομποστοποίησης, οι οποίες αποτελούν «επιτυχημένες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων αντίστοιχα». Στη συνέχεια, τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν το κέντρο περιβαλλοντικής καινοτομίας KlimaPark στην περιοχή Kysak. Εκεί, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την JRK Slovensko για τις νέες τεχνολογίες στην επεξεργασία βιοαποβλήτων και από την Ekolive για την τεχνολογία Bio Leach, που χρησιμοποιεί βακτήρια για τον καθαρισμό και τον εμπλουτισμό του εδάφους. Παρουσιάστηκε, επίσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις κοινότητες της Σλοβακίας από τη NeoEnergia καθώς και το μοντέλο βιώσιμης γεωργίας Agrokruhy, που εφαρμόζει η τοπική επαγγελματική σχολή του Pribenic.

   Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τις πρακτικές που μελετώνται και εφαρμόζονται στην περιοχή προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας, με στόχο να ενισχύσουν την ήπια και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, μέσα από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και προστασία των φυσικών πόρων.

   Η διαπεριφερειακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με διαδραστικό εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες καθόρισαν τις κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ομάδες υποστήριξης και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων. Οι εμπειρίες και οι απόψεις που καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των περιφερειακών σχεδίων που υποστηρίζουν τη μετάβαση στην κυκλική βιοοικονομία.

Loader