Η Ιατρική, το «στολίδι» του ΑΠΘ

Οι μελέτες που «τρέχουν» στη Μονάδα Κλινικών Ερευνών που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Πλήρως ανακαινισμένα αμφιθέατρα, εκσυγχρονισμένος τεχνολογικός εξοπλισμός, υποδομές ΑΜΕΑ, αναμορφωμένοι χώροι και φυσικά προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και ανάγκες της σύγχρονης εποχής αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχει σήμερα η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με έτος ίδρυσης το 1942.

Τα αμφιθέατρα στο κτίριο της Ιατρικής και σε όλα τα Νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης έχουν ανακαινισθεί πλήρως και εξοπλισθεί με ψηφιακά μέσα, υπάρχει real time σύνδεση του κεντρικού αμφιθεάτρου με τα χειρουργεία του ΑΧΕΠΑ και οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις δια ζώσης με tablet μέσω πλατφόρμας e-learning του ΑΠΘ.

exetaseis.jpg
iatrik-2.jpg

Έχει δημιουργηθεί Εργαστήριο κλινικών δεξιοτήτων και προσομοίωσης 700 m², οι χώροι υγιεινής ανακατασκευάζονται με ξενοδοχειακές προδιαγραφές, συμπληρώνονται οι υποδομές για ΑΜΕΑ και αναμορφώθηκαν οι χώροι μπροστά από την Γραμματεία και στην πλατεία της Ιατρικής.

proplasma.jpg
pro.jpg

Τα νέα μέλη ΔΕΠ εδώ και 25 χρόνια εκπαιδεύονται στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών σε ετήσιο πρόγραμμα σε τεχνικές διδασκαλίας, ψηφιακά μέσα, ερευνητική μεθοδολογία, υποβολή προτάσεων κλπ (https://www.med.auth.gr/ekpaideysi-ekpaideyton), οι νέοι φοιτητές έχουν ακαδημαϊκό σύμβουλο να τους καθοδηγεί (https://www.med.auth.gr/acadvisor), το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών έχει εκπαίδευση από νωρίς στις κλινικές δεξιότητες και δεξιότητες επικοινωνίας, στοιχεία καθετοποιημένης διδασκαλίας (ενότητες βασικών μαθημάτων διδάσκονται παράλληλα με τα ανάλογα κλινικά μαθήματα), διδασκαλία βασικών κλινικών δεξιοτήτων σε περιβάλλον προσομοίωσης, περιβάλλον προσομοίωσης σε βασικά μαθήματα (πχ ανατομία), δήλωση μαθημάτων, διεξαγωγή εξετάσεων, κατάθεση βαθμολογίας με ηλεκτρονικά μέσα (https://www.med.auth.gr/anamorfomeno-programma-proptyhiakon-spoydon). Και φυσικά το Αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών που ως εξωστρέφεια του Δημόσιου πανεπιστημίου φέρνει έσοδα που επανεπενδύονται στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε υποδομές, εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό (https://aristotlemedical.edu.gr/).

Τέλος η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.) του Τμήματος Ιατρικής που συντονίζει την έρευνα και την εκπαίδευση (https://bresu.auth.gr/). Η Μονάδα Κλινικών Ερευνών που εδράζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποτελεί μια από τις τρεις ερευνητικές δομές της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. και αποτελεί πρότυπη και καινοτόμο δομή για τη χώρα μας. Η Μονάδα είναι χαρακτηρισμένη με ΦΕΚ ως η μοναδική δομή στην Ελλάδα που μπορεί να διεξάγει κλινικές μελέτες φάσης Ι σε υγιείς εθελοντές καθώς και μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή, εξοπλισμό, πρότυπες διαδικασίες λειτουργίας (SOP's), πιστοποίηση ISO 9001 και διαπίστευση ISO 17025 από το ΕΣΗΔ για το εργαστήριο της στο οποίο επιτελούνται μετρήσεις φαρμακοκινητικής. Στη Μονάδα Κλινικών Ερευνών διεξάγονται επίσης μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης και φαρμακοεπιδημιολογίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη δοκιμή φάσης 1 ενός αναισθητικού φαρμάκου, έχει εγκριθεί και ξεκινά η στρατολόγηση 200 εθελοντών μιας μεγάλης κλινικής μελέτης φάσης 2 ανάπτυξης νέου εμβολίου έναντι του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού(RSV) ενώ είναι σε στάδια εγκριτικών διαδικασιών δυο ακόμα μεγάλες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες φάσης 1 και φάσης 3.

Loader