Η δύσκολη φυγή προς τα εμπρός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, η πορεία των σχετικών ερευνών για την τραγωδία, αλλά και η φθορά πιέζουν την κυβέρνηση, που αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της

Μία δύσκολη φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα με στόχο να ξεπεράσει τη δύσκολη σφραγίδα που έβαλαν στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα οι τεράστιες σε όγκο συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεμπών της περασμένης Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τη μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος, όπως και ότι το τάιμινγκ δεν είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Η δυσκολία έγκειται φυσικά στο μέγεθος της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από το δυστύχημα, αλλά και η περίοδος που οι έρευνες θα μπουν στην τελική ευθεία. Κάτι που σημαίνει ότι τα Τέμπη θα συνεχίσουν να επηρεάζουν έντονα την επικαιρότητα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού σε όλα αυτά είναι ουσιαστικά δύο φράσεις και δόθηκε την Παρασκευή στην αρχική του τοποθέτηση κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Η ένταση της δουλειάς και του παραγωγικού έργου και συλλογικό κάλεσμα εγρήγορσης και επιτάχυνσης, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει περισσότερα αποτελέσματα ανά υπουργείο και υπουργό. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε κυματισμούς, αλλά θα τους ξεπεράσουμε με οδηγό τη δράση. Αυτό σημαίνει ότι ένα έργο που ήθελε έναν χρόνο πρέπει να γίνει σε λίγους μήνες. Στον 6ο χρόνο οι απαιτήσεις είναι αυξημένες πολύ περισσότερο, όταν έχουμε παθογένειες δεκαετιών. Πρέπει να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Αυτό θα είναι το τελικό κριτήριο της δουλειάς μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά το εσωτερικό τόσο της ΝΔ όσο κυρίως της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου και εκεί η ένταση της αντιπαράθεσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανέβει, με όλα τα πιθανά κοινοβουλευτικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα κόμματα να είναι υπό συζήτηση, ο πρωθυπουργός έδειξε τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει. «Στους καιρούς επέλασης του λαϊκισμού θα υπερασπιστούμε το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας. Λάθος όσοι θέλουν το εύλογο αίτημα για δικαιοσύνη να το κάνουν αντικυβερνητικό. Κόμματα που θέλουν να είναι στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό τόξο καλό θα είναι να προβληματιστούν αν με τη στάση τους τροφοδοτούν τον λαϊκισμό. Η δική μας απάντηση θα δοθεί στο πεδίο με μέτρα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη», ήταν τα λόγια του στην ίδια συνεδρίαση.

Αν σε αυτόν τον οδικό χάρτη συμπεριλαμβάνεται ο ανασχηματισμός η απάντηση είναι πλέον καταφατικά πως ναι. Το μόνο που δεν μπορεί να ειπωθεί μετά μεγάλης βεβαιότητας είναι το πότε. Όμως το βαρύ κλίμα που προκάλεσαν οι συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και το οποίο αποτυπώθηκε και στη δεύτερη συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτυπώνει με σαφήνεια την εκτίμηση ότι οι αλλαγές δεν θα καθυστερήσουν. Έτσι, αφού ολοκληρωθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου, κάθε μέρα μπορεί να αποτελέσει μέρα για κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά για το νέο restart

Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των αλλαγών που θα σηματοδοτεί και ένα νέο restart; Καταρχάς οι διορθώσεις σε επίπεδο προσώπων, εκεί, δηλαδή, όπου έχει διαπιστωθεί ότι το μεταρρυθμιστικό έργο δεν προχωρά γρήγορα. Επίσης, θα υπάρξουν αντικαταστάσεις υπουργών, όπως του Χρήστου Στυλιανίδη, που επιθυμεί να διεκδικήσει την επόμενη εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προφανώς θα αξιολογηθούν και οι πρόσφατες συμπεριφορές υπουργών και βουλευτών και θα επηρεάσουν τις σχετικές αποφάσεις, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι παράγοντες να παίξουν τον ρόλο τους. Διαπιστωμένες δυσλειτουργίες σε υπουργεία μπορεί να οδηγήσουν σε «σπασίματα» υπουργείων και διαχωρισμούς, όπως φημολογείται ότι μπορεί να συμβεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η απόδοση της κυβέρνησης στο ακανθώδες θέμα των αστικών συγκοινωνιών.

Ακόμη θα συνυπολογισθεί και η διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της ΚΟ της ΝΔ, κάτι που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, υπάρχει μία τάση που θέλει και ζητά από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει σε θέσεις υφυπουργών τη νέα γενιά βουλευτών που είναι του κλίματός του και έχουν εκλεγεί βουλευτές είτε το 2019 είτε το 2023.

Για τα Τέμπη

Υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από την έρευνα για το τραγικό ατύχημα αλλά και μετά τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της Κυριακής, ήταν αναμενόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το φορτίο της αμαξοστοιχίας που προκάλεσε την πυρκαγιά, «τραβώντας γραμμή» με την αρχική ενημέρωση που είχε λάβει από την Πυροσβεστική, την Hellenic Train και τον ΟΣΕ. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αν αποδειχθεί ότι το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν άλλο από αυτό που είχε δηλωθεί και το οποίο η Hellenic Train παρουσίασε στα μέσα Μαρτίου του 2023 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τότε και η εταιρεία θα είναι υπόλογη απέναντι στο κράτος και στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει ξεχωριστή συζήτηση για το σιδηροδρομικό δίκτυο, η οποία εστιάζει μεταξύ άλλων στην Hellenic Train. Το πρώτο σήμα δόθηκε -όπως είδαμε- από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξή του, ενώ η λειτουργία της βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το μέλλον της. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επανεξέταση της σύμβασης, το καθεστώς λειτουργίας της εταιρείας και η πίεση για αναβάθμιση των υπηρεσιών της.

Επίσης, μέσω της συνέντευξής του στον Alpha, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι και ο ίδιος θέλει να μάθει την αλήθεια για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά επέμεινε ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις ακόμα και για ζητήματα που δεν φωτίστηκαν επαρκώς μέχρι τώρα.
Παράλληλα δεν υπεραμύνθηκε απολύτως και του επιχειρησιακού χειρισμού του περίφημου «μπαζώματος», λέγοντας ότι στο πεδίο ελήφθησαν γρήγορες αποφάσεις με στόχο την ανεύρεση νεκρών, αλλά ξεκαθάρισε ότι η προαίρεση των Αρχών ήταν θετική και δεν κινήθηκαν με γνώμονα τη συγκάλυψη.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 02.02.2025



Loader