Λωρίδα της Γάζας: Οι προσφυγικοί καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την έξοδο του 1948
Έως την εκεχειρία, τον Ιανουάριο του 1949, πάνω από 760.000 Παλαιστίνιοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες ή εκδιώκονται από τη δική τους γη
Την ώρα που διηγήθηκε την ιστορία μιας μητέρας της οποίας τα παιδιά θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια
Σε κλάματα ξέσπασε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, καθώς διηγήθηκε την ιστορία μιας μητέρας της οποίας τα παιδιά θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια στη Γάζα.
Ο κ. Shtayyeh δυσκολεύτηκε να μιλήσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς περιέγραψε πώς τα παιδιά γράφουν τα ονόματά τους στα σώματά τους, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν τα πτώματά τους.
Ο πρωθυπουργός με δάκρυα στα μάτια λέει: «Η μητέρα των τριών παιδιών που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια λέει στα παιδιά της: “Αφήστε με να σας δω, έστω και στο όνειρο”».
Ο 65χρονος συγκινημένος, έκανε μια μεγάλη παύση για να συνέλθει λέγοντας: «Έλεος στις ψυχές των μαρτύρων και ντροπή στους εγκληματίες».
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει πλέον την πέμπτη εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, τα δύο τρίτα από αυτούς γυναίκες και παιδιά.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται, με στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) να βρίσκονται στο έδαφος εντός του θύλακα.
Οι επιχειρήσεις στο έδαφος και από αέρος έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις IDF να ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει έναν αριθμό βασικών διοικητών της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε την πιο άμεση ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η χώρα του σχεδιάζει να διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, λέγοντας ότι η χώρα του θα έχει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».
Έως την εκεχειρία, τον Ιανουάριο του 1949, πάνω από 760.000 Παλαιστίνιοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες ή εκδιώκονται από τη δική τους γη
Στη συντριπτική πλειοψηφ'ια τα θύματα είναι άμαχοι
«Τι έκαναν για να τους αξίζει να ρίξουν τόνους βομβών και εκρηκτικών στα κεφάλια τους, μέσα στο σπίτι τους;» ρώτησε με απελπισία ο Ιγιάντ Σακόυρα
Από τους 183 που προβλέπεται να επιστρέψουν σήμερα, 72 ήταν καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη ή σε πολυετείς ποινές