Φρέσκα μύδια Μακρύγιαλου Πιερίας για το Σαρακοστιανό τραπέζι
«Φωτιά» πήραν τα συσκευαστήρια της περιοχής για να καλύψουν τη ζήτηση
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής
Oδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών την περίοδο της Σαρακοστής, η οποία ξεκινάει σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.
Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:
* Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
* Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
* Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.
*Για το μαγείρεμα της ψίχας:
βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά
* Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
* Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
* Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.
«Φωτιά» πήραν τα συσκευαστήρια της περιοχής για να καλύψουν τη ζήτηση
Λαγάνα και χταπόδι στα «πλοκάμια» της ακρίβειας - H πρόεδρος των αρτοποιών μιλά στο makthes.gr
Η τιμή της λαγάνας κυμαίνεται από 2,80-3,30 ευρώ, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης - Κάλεσε τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε καταγγελία στο 1520, αν υπάρχει κάπου εξωφρενική τιμή
«Απορώ, πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας Αττικής», τόνισε ο κ. Λεχουρίτης, αναφερόμενος στη Βαρβάκειο αγορά - «Έκαναν ένα επικοινωνιακό σόου, αλλά η ποιότητα δεν είδαμε να ελέγχεται. Όταν πουλάνε θράψαλο για καλαμάρι...»
Σκοπός ήταν η αξιολόγηση του ΕΟΔΥ - Τι προέκυψε
Αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, διάφορες σαλάτες κ.α