Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε την 1η Μαρτίου η απόφαση να κλείσει ένα από τα βασικά κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό, μέχρι νεωτέρας, καθώς δεν ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας του. Οι διοικούντες των ΕΑΚΘ, όπως τόνιζαν από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση που εξέδωσαν, πήραν την απόφαση να μπει λουκέτο, καθώς «ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Αθλητισμού είναι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων για όλους».
Ο αντίκτυπος του λουκέτου στο Εθνικό κολυμβητήριο είναι από την πρώτη στιγμή ορατός στα σωματεία της πόλης, που ασχολούνται με τον υγρό στίβο (και όχι μόνο σε αυτά), καθώς το Ποσειδώνιο και το κολυμβητήριο της Νεάπολης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η κινητοποίηση φορέων του αθλητισμού είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν κάποιες προσωρινές λύσεις, οι οποίες όμως και πάλι δεν επαρκούν, με τον υγρό στίβο της πόλης να εκπέμπει SOS και το άθλημα των καταδύσεων να «σβήνει» σιγά-σιγά.
Μέσα σε όλα αυτά, η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κολυμβητικής δεξαμενής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας επανήλθε στην επιφάνεια, αυτή τη φορά όχι όμως αναζητώντας άμεση υλοποίηση, απλά υπενθυμίζοντας το τεράστιο θέμα που υπάρχει με τα κολυμβητήρια.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το Εθνικό κολυμβητήριο λειτουργούσε συνεχώς με παρατάσεις της αρχικής αδειοδότησής του, με την τελευταία να έχει λήξει στις 28 Φεβρουαρίου του 2025, όταν και αναδύθηκε το πρόβλημα για τον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά δεν επρόκειτο για ένα πρόβλημα νέο, αλλά για ένα πρόβλημα δεκαετιών, αφού το εν λόγω κολυμβητήριο χτίστηκε τη δεκαετία του ’70-'80 σε έκταση που παραχώρησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1965 και όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον από το 2014 και μετά που βρέθηκαν τα σχετικά έγγραφα, λειτουργούσε με παράταση της άδειας.
Το υπουργείο, λοιπόν, έδωσε στη διοίκηση των ΕΑΚΘ το δικαίωμα να καταθέσει τον φάκελο στην Περιφέρεια για την αδειοδότησή του για να βγει η οριστική άδεια. Το θέμα, όμως, «κόλλησε» στην απουσία της οικοδομικής άδειας, που είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση.
Επομένως, θα πρέπει το κολυμβητήριο να ενταχθεί στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που ωστόσο αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Στη συνέχεια θα πρέπει η Επιτροπή Καταλληλότητας της Περιφέρειας να σημειώσει τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν και αφού γίνουν αυτές, τότε να βγει η άδεια και να επαναλειτουργήσει.
Δήμητρα Γιαννιού: «Οικοδομική άδεια και στατική επάρκεια σε πρώτο πλάνο»
Η πρόεδρος των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Γιαννιού, μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα, ώστε να επαναλειτουργήσει το Εθνικό.
«Το ζητούμενο είναι να σκύψουμε όλοι πάνω από το Εθνικό κολυμβητήριο και να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει με τις διεργασίες που πρέπει να γίνουν. Γνωρίζω το πρόβλημα που έχει προκληθεί στους συλλόγους και σε όσους χρησιμοποιούσαν καθημερινά το κολυμβητήριο και τους έχω ζητήσει να κάνουν υπομονή», τόνισε σχετικά με την παρούσα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται: «Αυτήν την περίοδο περιμένουμε την ολοκλήρωση της αποτύπωσης της εγκατάστασης για να βγει η οικοδομική άδεια».

Ερωτηθείσα για το εάν μπορεί να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα στους συλλόγους σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει το Εθνικό, η κυρία Γιαννιού ανέφερε: «Ίσως στα μέσα Απριλίου να λάβουμε την οικοδομική άδεια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δούμε την στατική επάρκεια του κτιρίου, το οποίο παρότι φαίνεται απλό, εντούτοις είναι περίπλοκο, καθώς εκτείνεται σε επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυπλοκότητα στη διαδικασία. Η στατική μελέτη μπορεί να διαρκέσει από 10 ημέρες έως τρεις μήνες. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τρεις αναπτυξιακές εταιρείες, τις οποίες και θα αξιολογήσουμε βάσει τιμής και χρονοδιαγράμματος, ώστε να αναθέσουμε σε μία εξ αυτών τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να βγει η στατική επάρκεια. Το ζητούμενο είναι να γίνει μια σωστή και ολοκληρωμένη δουλειά και να μην κάνουμε μισά πράγματα». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Εάν πάρουμε την επάρκεια, τότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τουλάχιστον την εξωτερική πισίνα χωρίς προβλήματα».
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος των ΕΑΚΘ αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, που χειρίζεται το θέμα, επισημαίνοντας για πως «είναι αδιαπραγμάτευτος σε θέματα ασφάλειας».
Τέλος, αναφερθείσα στο κολυμβητήριο της Νεάπολης, το οποίο ανήκει επίσης στα ΕΑΚ, σχολίασε πως «είχε προαναγγελθεί ολική ανακαίνιση στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου της Νεάπολης πριν από το κλείσιμο του Εθνικού και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Το κολυμβητήριο λειτουργεί, όμως, κανονικά αυτό το διάστημα».
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 6 Απριλίου 2025