Πλατεία μπροστά από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Η πρόταση του δημάρχου να αναδιαμορφωθεί ο χώρος μπροστά της, κατά τη διάρκεια της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, βρήκε θετική ανταπόκριση του μητροπολίτη
«Βρήκαμε καναπέδες, βρήκαμε στρώματα... μόνο πτώματα δεν βρήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης
- Newsroom
Παρότι τα ρέματα έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αξία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία, δοκιμάζονται από την αυθαίρετη δόμηση, την απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών. «Βρήκαμε καναπέδες, βρήκαμε στρώματα... μόνο πτώματα δεν βρήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο oργανισμός κοινωνικής καινοτομίας among και η ομάδα αστικής ανάπτυξης STIPO Greece, στο πλαίσιο του έργου Placemaking for Climate Mitigation, εκφράζοντας την απογοήτευση του για το γεγονός ότι σε δράσεις καθαρισμού στα ρέματα Κρυονερίου και Υφανέτ συμμετείχαν εθελοντές αλλά «δεν εμφανίστηκαν καν άνθρωποι από την τοπική κοινωνία».
Επιπλέον, επικρατεί σύγχυση αρμοδιοτήτων ως προς το ποιος τα φροντίζει. «Από το 2016 ζητούσαμε να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε ποιος κάνει τι» παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. Θέμα της εκδήλωσης ήταν το πώς μπορούν τα ρέματα να συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των γειτονιών της Θεσσαλονίκης.
Τα τελευταία 100 χρόνια ο χάρτης των ρεμάτων άλλαξε άρδην, και μόνο ίχνη των παλαιών ρεμάτων της Θεσσαλονίκης έχουν μείνει, είτε γιατί «στέγνωσαν», είτε γιατί τσιμεντώθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας, σημειώνοντας ότι παλαιότερα υπήρχαν περιπτώσεις δήμων που ζητούσαν να κλειστεί ένα ρέμα για να κατασκευάσουν έναν πεζόδρομο. Πλέον ο νόμος το απαγορεύει, γιατί όταν είναι ανοικτό ένα ρέμα μπορεί να απορροφά νερό. Η αντιπλημμυρική θωράκιση εντός αστικού ιστού είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να διατηρεί ανοικτή την κοίτη των ρεμάτων ώστε να παραλάβει τον υδάτινο όγκο της βροχής, χωρίς να παρεμβαίνει στη φυτική βλάστηση των πρανών, που συγκρατεί το χώμα. Για τα απορρίμματα και τα μπάζα υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Αυτό το διάστημα και για τα επόμενα δύο χρόνια τρέχουν δύο εργολαβίες της Περιφέρειας για καθαρισμό των ρεμάτων της μητροπολιτικής και της περιαστικής Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας, η περιφέρεια δέχεται αιτήματα από δήμους για χρηματοδότηση αναπλάσεων στις ευρύτερες περιοχές των ρεμάτων, αλλά και πολιτών- για παράδειγμα μετά την κατεδάφιση της γέφυρας Περραιβού η περιφέρεια ποδηλατών δέχτηκε αίτημα για όδευση από στο Σέιχ Σου στην Άνω Τούμπα.
Βελτιώνουν το μικροκλίμα, λειτουργούν ως ηχοπετάσματα
«Οι αξίες των χειμάρρων είναι πολλαπλές και δεν περιορίζονται στη διοχέτευση των πλημμυρικών παροχών» ανέφερε ο Δρ. Βιολογίας / Οικολογίας Γιώργος Μπλιώνης. «Αποτελούν ζωντανά φυσικά υδροχαρή οικοσυστήματα (υγροτόπους) στην καρδιά της πόλης, προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Βελτιώνουν το μικροκλίμα, καθιστώντας το ηπιότερο, ρυθμίζοντας την υγρασία και τη θερμοκρασία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που παρέχουν σκίαση και δροσισμό, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, κατακρατώντας ρύπους, εμπλουτίζοντας με οξυγόνο και δρώντας ως αεραγωγοί, λειτουργούν ως ηχοπετάσματα στους θορύβους της πόλης. Επίσης έχουν αισθητική αξία και προσφέρουν αισθητική ικανοποίηση, καθώς απαλύνουν τη σκληρότητα του δομημένου περιβάλλοντος, με πληθώρα χρωμάτων, ήχων και αισθήσεων, παρέχουν ευκαιρίες αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής, έχουν εκπαιδευτική αξία, από περιβαλλοντική, κοινωνική και ιστορική άποψη. Έχουν πολεοδομική αξία, καθώς αναβαθμίζουν περιοχές πυκνή δόμησης».
Πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση για να δώσουν ζωή στα ρέματα, όπως η Πρωτοβουλία κατοίκων Δόξας, οι ομάδες για τα ρέματα Υφανέτ, Μαλακοπής- Πυλαίας. Όπως είπε η μηχανικός Χωροταξίας Θ. Ιστορίου, τα οφέλη από την οικειοποίηση των ρεμάτων και την ένταξη στην αστική καθημερινότητη εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μιας παρέμβασης και καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση.
Η πρόταση του δημάρχου να αναδιαμορφωθεί ο χώρος μπροστά της, κατά τη διάρκεια της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, βρήκε θετική ανταπόκριση του μητροπολίτη
Ο δήμαρχος έκανε επίσης γνωστό πως μέχρι τις 20 Απριλίου θα προχωρήσει η διαγράμμιση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως η πρόταση για τραμ και θαλάσσια αστική συγκοινωνία έρχεται να συμπληρώσει το μετρό
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάλεσε σε πολιτική συναίνεση και κοινή διεκδίκηση για το καλό της πόλης