Ρωσία - Γροθιά στο μαχαίρι από τη Wagner: «Ο Πούτιν έκανε λάθος σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»
Δείτε την ανάρτηση της εταιρίας μισθοφόρων του Γεβγκένι Πριγκόζιν στο Telegram
Το ΝΑΤΟ και διάφορες χώρες, κυρίως κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, παρακολουθούν την κατάσταση
- Newsroom
Εκδηλώθηκαν, αν και με καθυστέρηση, οι πρώτες αντιδράσεις της Δύσης μετά τις εξελίξεις στη Ρωσία.
Το NATO «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία δήλωσε σήμερα, Κυριακή μέσω e-mail, εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου δεν σχολίασε κάτι περισσότερο.
Παράλληλα, η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιστρέφει μπούμερανγκ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Μελόνι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία.
Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε με ανάρτησή του:
«Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακλόνητη».
Closely monitoring the situation in Russia as it unfolds.
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 24, 2023
In touch with European leaders and @G7 partners.
This is clearly an internal Russian issue.
Our support for Ukraine and @ZelenskyyUa is unwavering.
Η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης που φέρει την κωδική ονομασία “Cobra” συνεδριάζει εκτάκτως, συζητώντας στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπως έκανε γνωστό σήμερα η ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούνσμπεργκ.
Η Κούνσμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα, μία συνέντευξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τους συμμάχους της Βρετανίας, ενώ παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη ρωσική διαμάχη να αποφύγουν ενέργειες σε βάρος αμάχων πολιτών.
Προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προστατεύσουν τους αμάχους» εν μέσω της ένοπλης ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner.
«Το πιο σημαντικό (...) για όλα τα μέρη είναι να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προστατεύουν τους αμάχους», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο BBC, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «από κοντά» και θα συνομιλήσει με ορισμένους από τους συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αργότερα, η Ρουμανία τόνισε πως παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Ρωσία και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συμμάχους της, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας.
«Οι ρουμανικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία», ανέφερε ο Κλάους Γιοχάνις σε μία ανάρτησή του στο Twitter.
«Ενημερώνομαι συνεχώς σχετικά με τις εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνίας με τους συμμάχους μας».
Η Δημοκρατία της Τσεχίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός των Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK επικαλούμενο τον Λιπάβσκι.
«Σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και την πιθανή απειλή διάβρωσης της κατάστασης ασφάλειας στη χώρα, ειδικότερα για τους πολίτες της ΕΕ και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ισχύει η ισχυρή προειδοποίησή μας κατά των ταξιδιών στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Δείτε την ανάρτηση της εταιρίας μισθοφόρων του Γεβγκένι Πριγκόζιν στο Telegram
Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε και διεμήνυσε ότι «όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν»
Η περίπτωση του 29χρονου Γκαρσία έχει αποκτήσει συμβολική σημασία για τους όσον αφορά τις παρεκκλίσεις της πολιτικής κατά των μεταναστών
Ο πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει γνωστό μέσω της διαθήκης του ότι επιθυμούσε το φέρετρό του να είναι λιτό χωρίς περιττά διακοσμητικά