- Newsroom
Με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πλανήτης, εν αναμονή της επιβολής νέων δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη σημερινή – όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος – «Ημέρα Απελευθέρωσης». Το οικονομικό επιτελείο του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ κάνει τις τελευταίες προσθήκες στο σχέδιο το οποίο αναμένεται να «ξεδιπλώσει» ο Ντόναλντ Τραμπ στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), στον Κήπο των Ρόδων.
Μολονότι πολλές λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν άγνωστες, η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται, σύμφωνα με το αμερικανικό Δίκτυο CNN, να είναι «… η πιο επιθετική κίνηση δασμών από τον πιο εμμονικό με τους δασμούς πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία».
Στόχος του, όπως υποστηρίζει, είναι να αποδεσμεύσει τις ΗΠΑ από την υπερβολική εξάρτηση από ξένες εισαγωγές.
Αν και οι ακριβείς όροι του νέου πακέτου δασμών παραμένουν αδιευκρίνιστοι, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το οικονομικό βάρος τελικά θα μετακυλιστεί στις αμερικανικές οικογένειες μέσω ακρίβειας και ενδεχόμενης συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Παρ' όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος, παρουσιάζοντας CEOs στον Λευκό Οίκο οι οποίοι υπόσχονται επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων για να παρακάμψουν τις εισαγωγές και να αποφύγουν τους δασμούς.
Ο ίδιος δηλώνει διαλλακτικός ως προς το μέλλον των μέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα αποσύρει εφόσον εξασφαλίσει ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες: «Αν μπορούμε να καταλήξουμε κάπου, είμαι ανοιχτός», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Στον πυρήνα της πολιτικής του βρίσκονται η ενίσχυση του κύρους των ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και η στήριξη των νοικοκυριών με περισσότερη εγχώρια παραγωγή. Ο Τραμπ σκοπεύει να επιβάλει δασμούς που θα ανταποκρίνονται στους φόρους που επιβάλλουν άλλες χώρες, στοχεύοντας μεταξύ άλλων την ΕΕ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ χάνουν από το εμπορικό έλλειμμα. «Αρκετά πια με το να παίρνουν οι άλλοι τον πλούτο μας και τις δουλειές μας», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές φορές οι «φίλοι» της Αμερικής την έχουν εκμεταλλευτεί περισσότερο και από τους εχθρούς της.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, δεν έδειξε να ανησυχεί για την αύξηση των τιμών λόγω των μέτρων: «Αν τα ξένα αυτοκίνητα γίνουν ακριβότερα, τόσο το καλύτερο – οι καταναλωτές θα στραφούν σε αμερικανικά».
Πολυμέτωπη επίθεση: Από τη Βενεζουέλα έως την Κίνα και τη Μεξικό
Παρόλο που παρουσιάζεται ανοιχτός στον διάλογο, ο Τραμπ έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο ένα ευρύ φάσμα αγαθών: φάρμακα, πρώτες ύλες όπως χαλκός και ξυλεία, πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, ακόμη και κινεζικά προϊόντα – με πρόσθετη επιβάρυνση λόγω της φαιντανύλης. Επιπλέον, οι παλιοί δασμοί του 2018 σε χάλυβα και αλουμίνιο διευρύνονται.
Μερικοί από τους συμβούλους του βλέπουν τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να αναγκάσουν άλλες χώρες να «σεβαστούν» τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή αντεπίθεση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, προετοιμάζει την απάντησή της, καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει νέους δασμούς στους εμπορικούς της εταίρους. Αν και μέχρι σήμερα οι Βρυξέλλες αντέδρασαν συμμετρικά – για παράδειγμα επιβάλλοντας δασμούς σε εμβληματικές αμερικανικές εταιρείες όπως η Harley-Davidson – πλέον εξετάζουν πιο στοχευμένες κινήσεις.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη έχει ισχυρά χαρτιά – από την τεχνολογία έως το εμπόριο – και είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι».
Στο στόχαστρο οι Big Tech, οι τράπεζες και οι δημόσιες συμβάσεις
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η απάντηση της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα για εταιρείες όπως η Google, η Amazon και το X, αλλά και νέους περιορισμούς για την τραπεζική δραστηριότητα αμερικανικών κολοσσών στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, εξετάζεται ο αποκλεισμός αμερικανικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις, η επιβολή επιπλέον τελών προσγείωσης για αεροπορικές εταιρείες, ακόμα και η χρήση του λεγόμενου «μέσου κατά του εξαναγκασμού» – του πιο επιθετικού εργαλείου εμπορικής άμυνας της ΕΕ.
Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι σε μια εμπορική σύγκρουση πλήρους κλίμακας, καθώς φοβούνται τις παρενέργειες για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πηγή: AP, Politico