Ιαπωνία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε χιονοπτώσεις ρεκόρ εδώ και δύο εβδομάδες
H Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας
Σε δύο άξονες οι κινήσεις της ΕΕ - Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Ενίσχυση της Άμυνας στην Ευρώπη
- Newsroom
Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε χτες στη Γαλλία "επιβεβαίωσε" ότι η Ουκρανία "αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος", δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους στην πλατφόρμα X.
"Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα", δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.
"Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη", πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.
Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση στο Παρίσι συμμετείχαν, εκτός από τον Αντόνιο Κόστα και την φον ντερ Λάιεν, ηγέτες χωρών της Ευρώπης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε. H Σύνοδος διήρκησες περίπου τρεις ώρες.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου, υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, χθες εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει, «εάν είναι απαραίτητο», στρατεύματα στην Ουκρανία για να «συνεισφέρει στις εγγυήσεις ασφαλείας». Η Σουηδία, επίσης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν αποκλείει» ένα τέτοιο εγχείρημα, σε περίπτωση μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Στον αντίποδα, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στη Σύνοδο πως αυτό το ζήτημα είναι «απολύτως ανάρμοστο» και «πρώιμο», δηλώνοντας «κάπως ενοχλημένος» βλέποντάς το να συζητείται τώρα. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου, έκανε επίσης γνωστό πως η Πολωνία δεν θα στείλει τώρα στρατεύματα.
Από την πλευρά της, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ρωτήθηκε επίσης για την προοπτική ανάπτυξης δανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δεν το απέκλεισε μεν, αλλά είπε ότι υπάρχουν «πολλά, πολλά πράγματα» που πρέπει να διευκρινιστούν πρώτα, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε πιθανού ρόλου για τις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας», είπε.
Τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στην εκτεταμένη από άποψη διάρκειας σύνοδο φαίνεται πως ήταν: η συνέχιση στην ενίσχυση την Ουκρανίας στις ανάγκες τόσο σε όπλα, όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια, η συμφωνία για άμεση ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής θωράκισης και η προώθηση της περαιτέρω ενίσχυσης του οικοδομήματος της Ένωσης η οποία φαίνεται πως έχει φτάσει η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα.
Επικεφαλής χωρίς αμφιβολία της Διάσκεψης Κορυφής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Εμανουέλ Μακρόν τον άνθρωπο που εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία ανοιχτά επιμένει πως η ενοποίηση σε θεσμικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο είναι μονόδρομος για την εξέλιξη της Ευρώπης. Τα μηνύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επίσπευσαν τις διαδικασίες αλλά δεδομένα η Ευρώπη ουδέποτε αντιμετώπιζε ζήτημα με τις διακηρύξεις αλλά έχει ένα σαφέστατο πρόβλημα με την υλοποίησή τους.
Η μορφή που είχε η συγκεκριμένη Σύνοδος και το ταχύτατο της οργάνωσής της δεν μπορούν από μόνα τους να παράξουν αποτελέσματα όχι άμεσα τουλάχιστον αλλά είναι ένα βήμα προς μία συγκεκριμένη μετά από δεκαετίες κατεύθυνση. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα για ακόμη μία φορά σε κρίσιμη καμπή και τα επόμενα βήματα που θα αποφασίσει να πάρει θα διαμορφώσουν το μέλλον της όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Κι αν η απόφαση για την συνέχιση της στήριξης στο Κίεβο είναι ένα σχετικά ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ουκρανία δεν θα μείνει μόνη, η προώθηση ενιαίας άμυνας από την Ευρώπη αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο και ακανθώδες ζήτημα.
Το εγχείρημα για στρατιωτική ενοποίηση δεν είναι απλή υπόθεση. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις έχοντας στον πυρήνα της το δόγμα της «ομοφωνίας». Αν Ουγγαρία και Σλοβακία που διαφωνούν αποφασίσουν να ασκήσουν το δικαίωμα στο βέτο που θεσμικά διαθέτουν ή ακόμη χειρότερα εάν αποφασίσουν να το ασκήσουν και εναλλάξ δεν είναι απίθανο για ακόμη μία φορά η Ένωση να συρθεί σε διαδικασίες που περισσότερο την προσβάλλουν και την εκθέτουν παρά προωθούν μία νέα πιο εξελιγμένη της μορφή.
Είναι σαφές πως η συζήτηση για μία εξ’ αρχής στρατιωτική ενοποίηση δεν μπορεί να αφήνει εκτός επίσης την Μεγάλη Βρετανία.
Η Γερμανία επίσης θα πρέπει να λάβει μετά τις εκλογές κρίσιμες αποφάσεις για το ρόλο της σε αυτό το εγχείρημα όπως και οι μικρότερες περιφερειακές δυνάμεις.
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε μέσω X ότι «επιθυμούμε ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία» και προς τον σκοπό αυτό «η Ρωσία θα πρέπει να τερματίσει την επίθεσή της» και ταυτόχρονα «να δοθούν στους Ουκρανούς ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρινε ότι κλειδί της επιτυχίας είναι να εργαστούν «μαζί» όλοι, οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί. Υπογράμμισε ακόμη ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επενδύσουν μαζί, καλύτερα και περισσότερα για την άμυνα και την ασφάλεια τους, τόσο σήμερα όσο και αύριο».
Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων τους για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας τους, της ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας πως εντός των προσεχών ημερών θα συνεχίσει τις επαφές του για τα θέματα αυτά.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμάνουελ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε μέσω X πως η συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν «μακρά». Τον ενημέρωσε, πρόσθεσε, για επαφές που είχε «με άλλους ηγέτες, όχι μόνο της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι «μια εύθραυστη κατάπαυση πυρός θα ήταν μία ακόμα εξαπάτηση» από πλευράς της Ρωσίας, που «θα μπορούσε να αποτελέσει πρελούδιο νέου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ακόμη πως συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι όποιες εγγυήσεις δοθούν στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες.
Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας».
H Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας
Πρώτη φορά στην Ιστορία της Τουρκίας επιβάλλεται περιοριστικό μέτρο εξόδου από τη χώρα κατά στελέχους του συνδέσμου βιομηχάνων
Ο 16χρονος δράστης συνελήφθη-Οι αρχές εξετάζουν τα κίνητρα της επίθεσης λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αποτιμήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία