- Newsroom
Η κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας ανήγγειλε χθες Κυριακή (23/2) την επιβολή «αυστηρότερων» μέτρων φύλαξης των συνόρων της με την Αϊτή και την αύξηση των αστυνομικών επιχειρήσεων για να αναχαιτιστεί η παράνομη μετανάστευση από τη χώρα αυτή, που σπαράσσεται από τη βία συμμοριών.
Ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Αμπιναδέρ έκανε πολύ πιο σκληρή την πολιτική της χώρας όσον αφορά τη μετανάστευση από την Αϊτή αφότου ανέλαβε το αξίωμα το 2020, προχωρώντας στην ανέγερση τείχους στα σύνορα και σε μαζικές απελάσεις, που έφθασαν τις 276.000 το 2023. Από τον Οκτώβριο, έχουν απελαθεί 142.378 Αϊτινοί, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση μετανάστευσης (DGM).
Θα αναπτυχθούν «περισσότερα οχήματα και τεχνολογικά μέσα για τον επαναπατρισμό των (μεταναστών) χωρίς χαρτιά», ανέφερε ο διευθυντής της υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Λουίς Λι Μπάλεστερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να «ενισχυθεί η παρακολούθηση των συνόρων και να βελτιωθούν οι έλεγχοι» για να αποτρέπεται η είσοδος παράτυπων μεταναστών, πρόσθεσε.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία, χώρα με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους, ζουν περίπου 500.000 αϊτινοί μετανάστες.
Η Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία μοιράζεται με την Αϊτή το νησί Εσπανιόλα, άρχισε το 2021 να κατασκευάζει τείχος για να «προστατευτεί» από την παράνομη μετανάστευση, τη βία και το λαθρεμπόριο. Την περασμένη εβδομάδα, ανήγγειλε πως το επεκτείνει κατά επιπλέον 12 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το μήκος του θα είναι πλέον λίγα περισσότερα από 170 χιλιόμετρα.
Ο φράκτης αυτός αναμένεται πλέον να καλύπτει τη μισή και πλέον συνοριογραμμή 340 χλμ. των δυο κρατών. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους αριθμούς, που ανάγονται στον Δεκέμβριο του 2024, η πρώτη φάση του έργου έχει αποπερατωθεί κατά το 80%.
Ο κ. Αμπιναδέρ, ο οποίος επανεξελέγη το 2024, είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του να συνεχίσει, σε δεύτερη φάση, την οικοδόμηση του τείχους σε ορεινές ζώνες, όπου ο αριθμός των διελεύσεων των συνόρων αυξάνεται.