Δικογραφία για Τέμπη: Ερευνώνται για κακούργημα Καραμανλής και Σπίρτζης - Οι απολογίες που τους εμπλέκουν

Στη διαθεσιμότητα της Βουλής από την Τετάρτη η δικογραφία

- Newsroom

Ένα βαρύτατο κακούργημα, που αν αποδοθεί σε βάρος τους οδηγεί σε δικαστική διερεύνηση εξαιρετικά σοβαρών ποινικών συνεπειών, περιγράφεται ως ερευνόμενη πράξη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Κι αν για τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα είναι παραγραμμένο, δεν ισχύει το ίδιο για τον υπουργό της ΝΔ, παρά τις εκτιμήσεις μερίδας νομικών πως η αποσβεστική προθεσμία εκπνέει τον Οκτώβρη. Κι αυτό γιατί υφίσταται ήδη η συνταγματική πρόβλεψη του 2019 της κοινής παραγραφής (15-20 χρόνια για τα κακουργήματα) ενώ η κυβέρνηση φέρνει και εφαρμοστικό νόμο επ΄αυτού.  

Το αδίκημα

Η δικογραφία για τους δυο πρώην υπουργούς διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ανακοινωθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελλητί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και αφορά τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1, 2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 "περί ποινικής ευθύνης Υπουργών".

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Μπακαΐμης δεν κάνει καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και ούτε προχωρά σε χαρακτηρισμό των πράξεων.

Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι "φωτογραφίζεται" τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας σιδηροδρόμου σε βαθμό κακουργήματος, που αν αποδοθεί και τεθεί υπό δικαστική κρίση , επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη όταν (όπως εν προκειμένω) επήλθε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα το έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σημειώνεται ότι:

"Σας υποβάλλουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ.1,2 του Συντάγματος και του Ν. 3126/2003 "περί ποινικής ευθύνης Υπουργών", έγγραφο που μας διαβιβάστηκε από τον Εφέτη Ανακριτή (Λάρισας) της υπόθεσης των Τεμπών Σωτήριο Μπακαΐμη, με συνημμένο σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της σχηματισθείσας μέχρι σήμερα ανακριτικής δικογραφίας.

Στο ως άνω έγγραφό του ο Εφέτης Ανακριτής αναφέρει ότι κατά τη διενεργούμενη από αυτόν κυρία ανάκριση προέκυψαν στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ.1 του Ν. 3126/2003, τα οποία και διαβιβάζονται, χωρίς αξιολόγηση, για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των διατελεσάντων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, το χρονικό διάστημα 1-1-2016 έως και την 28-2-2023".

Οι δυο απολογίες

Κομβικές για τις εξελίξεις ήταν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του γνώριζε τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών.

Πρόκειται για τις απολογίες που έδωσαν ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

To πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε στο πλαίσιο των απολογιών των υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου εκδόθηκε στις 10/09/2021 από τον τότε γενικό διευθυντή Μεταφορών με θέμα "Ενημερωτικό Σημείωμα για χρηματοδότηση και λειτουργία Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής, σύμβαση ΟΣΕ – Δημοσίου, προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847" με παραλήπτες τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Στο έγγραφο με αφορμή υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. (προειδοποιητική επιστολή C(2020)7847 final 02.12.2020) ο διευθυντής Μεταφορών σημειώνει θέματα ελλείψεων προσωπικού ("έχει μειωθεί δραματικά και δεν έχει ανανεωθεί") αλλά και υποχρηματοδότησης του ΟΣΕ για να τονιστεί πως "επίσης η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης"

Σε άλλο έγγραφο στις 21/09/2021 ο ίδιος γενικός διευθυντής Μεταφορών αποστέλλει ένα δεύτερο ("ΕΠΕΙΓΟΝ") με θέμα "Ενημερωτικό για χρηματοδότηση και προσωπικό του ΟΣΕ" με τους ίδιους παραλήπτες, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το Γραφείο του γενικού γραμματέα Μεταφορών.

Ο τότε Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "τα δυο τελευταία χρόνια, 2020 και 2021 η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά γιατί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι ο κύριος πελάτης του, δεν πληρώνει τέλη υποδομής, επειδή δεν συμφωνεί με την αύξηση των τελών που επέβαλλε ο ΟΣΕ από το 2020".

Σημειώνοντας ότι "η έλλειψη επαρκούς προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου με συνέπειες" μεταξύ των οποίων "τη μη δυνατότητα εκπλήρωσης όλων των καθηκόντων του φορέα ως διαχειριστή υποδομής (επιθεωρήσεις, συντήρηση) με σημαντικότερη την έλλειψη ασφάλειας της σιδηροδρομικής υποδομής ιδιαίτερα σε ένα δίκτυο που για τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι κακοσυντηρημένο" (σ.σ. βανδαλισμοί, δολιοφθορές κ.λπ.).

Loader