Deep research: Το νέο εργαλείο «εις βάθος ανάλυσης» του ChatGPT

Το παρουσίασε στο Τόκιο η OpenAI

- Newsroom

Η OpenAI, παγκόσμια δύναμη στη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και αντιμέτωπη με το κινεζικό αουτσάιντερ DeepSeek, παρουσίασε σήμερα ένα νέο εργαλείο «εις βάθος έρευνας» για το ChatGPT στο Τόκιο, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργανώθηκε μαζί με τον ιάπωνα εταίρο της, την Softbank.

Η παρουσίαση γίνεται λίγες ημέρες μετά την θεαματική είσοδο της κινεζικής DeepSeek και του φθηνού chatbot της στην αγορά που θέτει σε αμφισβήτηση το οικονομικό μοντέλο ολόκληρης της βιομηχανίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η αμερικανική OpenAI, το chatbot της οποίας, το ChatGPT, έφερε για πρώτη φορά το ευρύ κοινό σε επαφή με την γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη το 2022, παρουσίασε σήμερα το νέο εργαλείο το οποίο είναι ικανό «να εκτελέσει μέσα σε λίγα δεκάλεπτα κάτι που θα χρειαζόταν πολλές ώρες σε έναν άνθρωπο».

«Deep research» (Εις βάθος αναζήτηση) είναι ένα νέο εργαλείο που μπορεί να δουλέψει για σας κατά ανεξάρτητο τρόπο: εσείς του δίνετε οδηγία και το ChatGPT θα βρει, θα αναλύσει και θα συνθέσει εκατοντάδες online πηγές για την δημιουργία μίας πλήρους έκθεσης επιπέδου (ανθρώπινου) αναλυτή», σύμφωνα με την OpenAI.

Το γεγονός θα προκαλέσει πάταγο στον κόσμο της εργασίας, σύμφωνα με τον Σαμ Αλτμαν, τον γενικό διευθυντή της OpenAI που ανέβηκε με ενθουσιασμό στην σκηνή του επιχειρηματικού φόρουμ του Τόκιο.

Η OpenAI και η SoftBank, ιαπωνικός κολοσσός των επενδύσεων στην υψηλή τεχνολογία, συνεργάζονται στο πλαίσιο του «Stargate» του νέου σχεδίου επενδύσεων ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ΗΠΑ, σχεδίου που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο εντάσσεται στον αυξανόμενο σινοαμερικανικό ανταγωνισμό: το chatbot της DeepSeek κατέπληξε την Σίλικον Βάλεϊ με την ικανότητά του να ανταγωνισθεί τους αμερικανούς ανταγωνιστές του σε επιδόσεις με πολύ πολύ χαμηλότερο κόστος, λειτουργώντας με μικροτσίπ μικρότερης ισχύος και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κατηγόρησε τις κινεζικές εταιρείες ότι προσπαθούν να αντιγράψουν τα δικά της μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης - δηλαδή μεταφέροντας τις γνώσεις ενός μεγάλου ήδη εκπαιδευμένου μοντέλου σε ένα μικρότερο - παραβιάζοντας τους όρους χρήσης της καλιφορνέζικης start-up.

deep-research.jpg

Ωστόσο, «δεν έχουμε την πρόθεση να προσφύγουμε κατά της DeepSeek προς το παρόν. Απλώς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε εξαιρετικά προϊόντα και να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ικανοτήτων μοντελοποίησης...», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Σαμ Αλτμαν.

Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο Σαμ Αλτμαν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κίνα καλύπτει «κατά πολύ» την καθυστέρησή της στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ.

Η DeepSeek είναι «ένα καλό μοντέλο» που αναδεικνύει τον σοβαρό ανταγωνισμό για την τεχνολογία της συλλογιστικής της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά το επίπεδο των ικανοτήτων του δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε.

«Αν αυταρχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιήσουν κακόβουλα μία ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη για να εδραιώσουν την εξουσία τους, αυτό θα ήταν κακό», προειδοποίησε.

Loader