- Newsroom
Ένα ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ιστορικές αδικίες και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις με φόντο τη Γροιλανδία, την ώρα που ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να καταλάβει το νησί το οποίο διοικητικά ανήκει στη Δανία.
Ένα ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τις αποικιοκρατικές πρακτικές στη Γροιλανδία
Το ντοκιμαντέρ «Ο Λευκός Χρυσός της Γροιλανδίας», σε σκηνοθεσία των Claus Pilehave και Otto Rosing, αποκαλύπτει ότι μεταξύ 1854 και 1987, δανικές εταιρείες εξόρυξαν πολύτιμο ορυκτό αξίας άνω των 60 δισ. δολαρίων, με ελάχιστα από αυτά τα κέρδη να επιστρέφουν στην οικονομία της Γροιλανδίας. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται σε μια περίοδο που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζει ενδιαφέρον για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, εντείνοντας τις συζητήσεις για την αποαποικιοποίηση του νησιού.
Αντιδράσεις και πολιτικές επιπτώσεις στη Γροιλανδία
Η προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε έντονα συναισθήματα οργής και θλίψης στη Γροιλανδία, η οποία παραμένει μέρος του δανικού βασιλείου με περιορισμένη αυτονομία. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι το ντοκιμαντέρ επηρέασε την ψήφο τους. Η αναγνώριση των ιστοριών που είχαν ακουστεί για την πόλη Ivittuut, όπου βρισκόταν το ορυχείο, ενίσχυσε το αίσθημα δικαίωσης μεταξύ των κατοίκων.
Αντιπαράθεση στη Δανία και απόσυρση του ντοκιμαντέρ
Στη Δανία, το ντοκιμαντέρ προκάλεσε αντιδράσεις, με πολιτικούς όπως ο υπουργός Πολιτισμού Jakob Engel-Schmidt να το χαρακτηρίζουν «κακή δημοσιογραφική τέχνη» και να κατηγορούν τους δημιουργούς για παραπλανητική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων. Παρά τις αρχικές θετικές κριτικές, το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR απέσυρε το ντοκιμαντέρ, επικαλούμενο ανακρίβειες σε γραφικά διαγράμματα. Αυτή η απόφαση οδήγησε στην απόλυση του αρχισυντάκτη Thomas Falbe και προκάλεσε απογοήτευση στους Γροιλανδούς, που είδαν το ντοκιμαντέρ ως φωνή τους στη δημόσια συζήτηση.
Νέα πολιτική ηγεσία και επιδιώξεις ανεξαρτησίας
Στις εκλογές, ο Jens-Frederik Nielsen, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Demokraatit, εξελέγη πρωθυπουργός, υιοθετώντας μια πιο ήπια προσέγγιση προς την ανεξαρτησία από τη Δανία. Ο Nielsen αντιτάχθηκε τόσο στις επιδιώξεις του Τραμπ για τη Γροιλανδία όσο και στους αποικιοκρατικούς περιορισμούς της Δανίας, δηλώνοντας: «Δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί. Όχι, δεν θέλουμε να είμαστε Δανοί. Θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί».
Συμπεράσματα και προοπτικές
Το ντοκιμαντέρ «Ο Λευκός Χρυσός της Γροιλανδίας» ανέδειξε ιστορικές αδικίες και ενίσχυσε τη συζήτηση για την αποαποικιοποίηση και την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας. Η απόσυρσή του από τη δανική δημόσια τηλεόραση προκάλεσε αντιδράσεις και ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ της Δανίας και της Γροιλανδίας. Η νέα πολιτική ηγεσία της Γροιλανδίας φαίνεται αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με τη Δανία, επιδιώκοντας μια πιο ισότιμη συνεργασία και ενδεχομένως την πλήρη ανεξαρτησία στο μέλλον.
*Φωτογραφία αρχείου