Δ. Θεσσαλονίκης: Το plan b για το τραμ, η ματαίωση για Ιμάμογλου και τα έσοδα από τον ΟΑΣΘ. Γράφει ο Σαλονικιός

Εκπλήξεις από το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πέρα από το θέμα της ΔΕΘ

Είχε πολλά και ενδιαφέροντα το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, πέρα από το θέμα της ΔΕΘ για το οποίο γράψαμε χθες και προχθές.

Η… μαραθώνια ομιλία του δημάρχου η οποία ξεπέρασε τη μία ώρα, έβγαλε αρκετές ειδήσεις. Η πρώτη αφορά την πρόταση της διοίκησης του δήμου για κατασκευή γραμμής τραμ η οποία προκάλεσε και τριβές με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο και τον βουλευτή Στράτο Σιμόπουλο.

Ο Στέλιος Αγγελούδης απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες, η ανακίνηση του θέματος του τραμ αντιστρατεύεται τις επεκτάσεις του μετρό καθώς, όπως ειπώθηκε, τα λεφτά είναι μετρημένα. Η απάντηση του δημάρχου έκρυβε, όμως, μια έκπληξη. Ο Αγγελούδης είπε ότι η πρόταση για τραμ αφορά ουσιαστικά μια γραμμή η οποία θα συνδέει τον τερματικό σταθμό του μετρό στη Μίκρα, με το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Άρα, είπε, δεν αντιστρατεύεται το μετρό, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επέκταση του μετρό προς αεροδρόμιο θα είναι η τελευταία στη σειρά και θα γίνει κάπου στο 2040.

Η έκπληξη ήταν ότι η αρχική πρόταση του δήμου ήταν η γραμμή του τραμ να συνδέει το αεροδρόμιο, με το σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία, στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Τώρα ο δήμαρχος τη μάζεψε, σχεδόν κατά το ήμισυ. Είπε, επίσης, ότι αυτή είναι μια κοινή προσπάθεια με τον επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος ανέλαβε να βρει κονδύλια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Βιώσιμης Κινητικότητας.

Αγίας Σοφίας

Η δεύτερη είδηση που έδωσε κατά την ομιλία του ο Αγγελούδης αφορούσε την τροποποίηση του σχεδίου ανάπλασης της οδού Αγίας Σοφίας, στο τμήμα της από την Τσιμισκή έως την Λ. Νίκης. Ο δήμαρχος είπε πως ζήτησε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, στο πλαίσιο της ανάπλασης, να γκρεμιστεί το τοιχίο που περιβάλλει τον ιερό ναό Γρηγορίου Παλαμά, στο τμήμα του επί της Αγίας Σοφίας και επί της Μητροπόλεως ώστε ο χώρος να αποκτήσει χαρακτήρα μιας μικρής πλατείας, στα πρότυπα και της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών. Ο μητροπολίτης συμφώνησε κι αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, το ανοιχτό πνεύμα του με το οποίο προσεγγίζει τα ζητήματα της πόλης.

Ιμάμογλου


Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέδειξε μια ιδιαίτερη εξωστρεφή κινητικότητα, κάνοντας ταξίδια σε μεγάλες βαλκανικές πόλεις όπου είχε συναντήσεις με τους εκεί δημάρχους. Η πρώτη επίσκεψή του ήταν στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, όπου είχε συναντηθεί με τον δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δύο δήμαρχοι είχαν συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας.

Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μάλιστα ομάδα εργασίας που θα εργαστεί για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινών δράσεων, το οποίο επρόκειτο να επικυρωθεί με την επίσκεψη του Ιμάμογλου στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη αυτή είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου 2025. Μάλιστα, θα ήταν τριμερής καθώς θα συμμετείχε σε αυτήν και ο δήμαρχος Σμύρνης. Όμως, τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, με τη σύλληψη του Ιμάμογλου οδηγούν σε ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης, ενώ και οι σχεδιασμοί για κοινών δράσεων τίθενται προς το παρόν στο ψυγείο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Τουρκία.

Λειψία

Ένα από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν και η έγκριση της συμφωνίας μεταξύ του δήμου και του ΟΑΣΘ για την παράταση του χρησιδανείου με το οποίο ο δήμος εξακολουθεί να διαθέτει στον Οργανισμό εκείνα τα περίφημα λεωφορεία της Λειψίας. Όπως σας είχα ενημερώσει προ ημερών, από τα 49, αξιόμαχα είναι μόνον τα 35 εκ των οποίων ο ΟΑΣΘ χρησιμοποιεί περίπου τα μισά, ενώ το καλοκαίρι αποσύρονται όλα λόγω έλλειψης κλιματιστικών.

Πάντως η νέα συμφωνία θα είναι επωφελής για το δήμο καθώς ο ΟΑΣΘ υποχρεούται πλέον να δίνει στο δήμο ποσοστό από τα έσοδα που έχει από τις διαφημίσεις που αναρτώνται στα λεωφορεία.

Μάλιστα, στη συμφωνία το ποσοστό του δήμου υπολογίστηκε με βάση το σύνολο των 49 λεωφορείων, ασχέτως εάν κυκλοφορούν μόλις το 1/3 απ' αυτά.

Έτσι, σύμφωνα με το νέο συμφωνητικό, για το 2025 ο ΟΑΣΘ θα καταβάλει στο δήμο ποσό περίπου 88.000 ευρώ. Όπερ σημαίνει, ότι σε λίγα χρόνια ο δήμος θα καταφέρει να πάρει πίσω τα περίπου 500.000 ευρώ που είχε διαθέσει για την αγορά αυτών των λεωφορείων. Αρκεί βέβαια να αντέξουν να κυκλοφορούν μερικά χρόνια ακόμη.

Loader