Χαλκιδική: Πρόσφυγες δίνουν λύση στον τουρισμό

Ένωση Ξενοδόχων και ΜΕΤΑδραση προχωρούν σε συνεργασία για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα της ένταξης ευάλωτων ομάδων

Η συνεργασία μεταξύ της ΜΕΤΑδρασης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ξεκίνησε πιλοτικά την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει 6 μήνες. Στόχος της είναι να υποστηριχθούν 100 πρόσφυγες, οι οποίοι θα επιλεγούν από διπλάσιο αριθμό ενδιαφερομένων, και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας του ξενοδοχειακού τομέα στη Χαλκιδική.

Η διαδικασία δικτύωσης μεταξύ των προσφύγων και των ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε κατά την Ημέρα Καριέρας που διοργάνωσε η ΜΕΤΑδραση σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από εκατό πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν από την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις κοντινές δομές φιλοξενίας, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους 25 ξενοδοχειακών ομίλων και μεγάλων ξενοδοχείων της Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση αυτή, οι πρόσφυγες προσήλθαν με τα βιογραφικά τους και είχαν την ευκαιρία να δώσουν συνεντεύξεις για να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας. Στο τέλος της διαδικασίας, προσφέρθηκαν 70 θέσεις, ενώ οι επιλεγμένοι υποψήφιοι καλούνται τώρα να επικοινωνήσουν με τους εργοδότες και να προχωρήσουν σε συμφωνία για τη θέση τους.

Η υπεύθυνη εκπαίδευσης και ένταξης της ΜΕΤΑδρασης, Νικολέτα Δημητρούκα, ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ένα από τα κύρια εμπόδια είναι η μη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αν και σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες μιλούν αγγλικά. Για την ενίσχυση της διαδικασίας, η ΜΕΤΑδραση παρέχει υποστήριξη στους πρόσφυγες, όπως σύνταξη βιογραφικών, έκδοση εγγράφων και διερμηνεία.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην Ημέρα Καριέρας ήταν άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι, εφόσον επιλεγούν και συμφωνήσουν με τους εργοδότες, θα απασχοληθούν με νόμιμη εργασία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Η επιτυχημένη Ημέρα Καριέρας απέδειξε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ταυτόχρονα να στηρίξουμε την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Η έλλειψη στέγης και η στήριξη του Υπουργείου

Η Χαλκιδική αντιμετωπίζει μια σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα, με την εκτίμηση να ανέρχεται σε 5.000 κενές θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα, όπως λάντζα, καθαριότητα και περιποίηση κήπων, ενώ υπάρχουν και κενά σε θέσεις service σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Για την κάλυψη αυτών των κενών, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις μέσω μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Οι κύριες χώρες προέλευσης αυτών των εργαζομένων είναι η Ινδία, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, με την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο να έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια τέτοιες πρωτοβουλίες.

Πιλοτικά, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής ξεκινά μία νέα προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του τουριστικού τομέα μέσω της ένταξης προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είτε διαθέτουν πολιτικό άσυλο είτε βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησής του. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 270.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 34.000 έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο, κάτι που τους παρέχει πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ισότιμα με αυτά των Ελλήνων πολιτών.

Το εγχείρημα έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην Ημέρα Καριέρας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη Χαλκιδική, συνολικής δυναμικότητας άνω των 20.000 κλινών. Ωστόσο, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι το βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παροχή στέγασης στους εργαζομένους. Αυτό το ζήτημα είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί για τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις. Παρ' όλα αυτά, παρατηρείται μια τάση μεταξύ των επιχειρηματιών να επενδύουν στη διαμόρφωση διαμερισμάτων για τη φιλοξενία των εργαζομένων τους.

Το εγχείρημα έχει ήδη συζητηθεί με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σέβη Βολουδάκη, έχει ενημερωθεί για την προσπάθεια και την έχει στηρίξει, αναγνωρίζοντας ότι η σωστή ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας είναι προτεραιότητα.

«Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Χαλκιδική ή τον τουρισμό. Αφορά τη συνοχή της κοινωνίας μας και την ενσωμάτωση ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν. Είναι σημαντικό να βρούμε λύσεις που θα ωφελήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους. Στο τέλος, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι οι μελλοντικοί φορολογούμενοι πολίτες της χώρας μας», τονίζει ο κ. Τάσιος.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025

Loader