Αρχές του 2026 το Μετρό στην Καλαμαριά

Για ποιους λόγους θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής το φθινόπωρο

Πάνω που άρχισαν οι Θεσσαλονικείς να βάζουν το Μετρό στην καθημερινότητά τους θα πρέπει να το στερηθούν για ένα διάστημα, κάπου μέσα στο φθινόπωρο. Αλλά και οι Καλαμαριώτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερο υπομονή, καθώς ο στόχος να φτάσει το Μετρό στην περιοχή τους, στις 30 Νοεμβρίου, θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξος, έως αδύνατος. Αυτά προκύπτουν από όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Ταχιάος σχετικά με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της γραμμής επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, προκειμένου να κουμπώσει η γραμμή της επέκτασης στη βασική γραμμή θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του Μετρό, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και τα τεστ ασφαλούς ένταξης της γραμμής επέκτασης στο υπάρχον δίκτυο. Ο κ. Ταχιάος άφησε, όμως, ανοιχτό και το ενδεχόμενο η επέκταση προς Καλαμαριά να μην παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία στις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί, αλλά να μετατεθεί λίγο καιρό αργότερα.

Αρχές 2026

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΜτΚ» για τα δύο αυτά θέματα έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, τόσο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στα γραφεία στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο στόχος της λειτουργίας της επέκτασης προς Καλαμαριά στις 30 Νοεμβρίου 2025, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη λειτουργία της βασικής γραμμής, φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά. Πλέον, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, το Μετρό θα πάει στην Καλαμαριά στις αρχές του 2026. Όπως αναφέρει αρμόδια πηγή στη «ΜτΚ», «θα καταβληθεί προσπάθεια αυτό να γίνει τον Ιανουάριο, αλλά κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να το πει με βεβαιότητα». Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε με τις τελευταίες δηλώσεις του ο κ. Ταχιάος, ο οποίος είπε ότι «η 30η Νοεμβρίου 2025 είναι μία ορατή προθεσμία», προσθέτοντας πως «αν υπάρξει απόκλιση, θα είναι πολύ μικρή».

Μιλώντας στη «ΜτΚ» για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε πως «αυτήν τη στιγμή γίνονται διαρκώς συσκέψεις για το θέμα της Καλαμαριάς. Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, τις δοκιμές, τα τεστ, ώστε να υπάρξει ομαλή και ασφαλής ένταξη της νέας γραμμής. Δεν εγκαταλείπουμε τον στόχο της 30ης Νοεμβρίου, αλλά ακόμη και εάν αυτός δεν επιτευχθεί, θα μιλάμε για μία πολύ μικρή καθυστέρηση».

Οι αλλαγές

Τι πρέπει, όμως να γίνει έως ότου παραδοθεί σε χρήση η γραμμή προς Καλαμαριά; Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τεχνικών διαδικασιών «το σημαντικότερο είναι ότι θα απαιτηθεί να γίνει αλλαγή στο software το οποίο σήμερα είναι σχεδιασμένο, για να εξυπηρετήσει τη βασική γραμμή, δηλαδή τα δρομολόγια από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό ως τη Νέα Ελβετία. Τώρα, όλοι οι συρμοί ακολουθούν αυτήν τη διαδρομή. Μετά, όμως, τη λειτουργία της γραμμής επέκτασης ο προγραμματισμός αλλάζει, καθώς από τους συρμούς οι οποίοι θα ξεκινούν από το ΝΣΣ, ένας θα πηγαίνει στη Νέα Ελβετία και οι επόμενοι δύο στην Καλαμαριά».

Προκειμένου να γίνει αυτή η αλλαγή το Μετρό θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για ένα χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα ακινητοποιηθούν όλοι οι συρμοί. Αρμόδιος παράγοντας, αναφέρει στη «ΜτΚ» ότι «η ένταξη μίας γραμμής επέκτασης στην Αθήνα είναι πιο εύκολη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη αρκετές φορές στην πρωτεύουσα και άρα υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι. Το δεύτερο και σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης λειτουργεί αυτόματα, χωρίς οδηγό. Για να καταλάβετε, όταν πριν από καιρό χρειάστηκε να ‘κουμπώσει’ η γραμμή επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά, απαιτήθηκαν και εκεί δοκιμές και έλεγχοι όλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, οι οποίες γίνονταν τις βραδινές ώρες. Όμως, εκεί διήρκεσαν λιγότερο για τον επιπλέον λόγο ότι το Μετρό διαθέτει οδηγό ο οποίος μπορεί και ορίζει εκείνος την πορεία του συρμού. Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι διαφορετικά γι’ αυτό και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για δοκιμές».

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη βασική γραμμή στην οποία όλες οι εργασίες έγιναν από έναν ανάδοχο, στην επέκταση προς Καλαμαριά είναι ενεργές πέντε, έξι διαφορετικές εργολαβίες. Άλλος κατασκευάζει τα τούνελ και τους σταθμούς, άλλος εγκαθιστά τα ηλεκτρομηχανολογικά, άλλος προμηθεύει τους επιπλέον 15 συρμούς κ.ο.κ. Ο συγχρονισμός όλων αυτών είναι ένα ζητούμενο το οποίο συζητείται στις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Πότε θα διακοπεί

Στις προ ημερών δηλώσεις του ο κ. Ταχιάος προσδιόρισε το χρονικό διάστημα διακοπής της λειτουργίας του Μετρό στον ένα με ενάμιση μήνα, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, «αυτό δεν σημαίνει ότι το Μετρό δεν θα λειτουργήσει καθόλου για ενάμιση μήνα. Η διακοπή θα γίνεται για κάποιες μέρες, θα ξαναρχίζει η λειτουργία και όλη αυτή η φάση θα διαρκέσει περί τον ενάμιση μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή εξετάζονται διάφοροι τρόποι, ώστε να συντμηθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος των δοκιμών. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι να διακόπτεται η λειτουργία του Μετρό νωρίτερα απ’ ό,τι σήμερα, για παράδειγμα στις 10 το βράδυ, ώστε να αξιοποιείται ο χρόνος αυτός για τα απαραίτητα τεστ. Μία άλλη λύση που εξετάζεται είναι όλα τα δοκιμαστικά τεστ να γίνουν σε δύο στάδια, μέσα σε ενάμιση μήνα, αλλά στο ενδιάμεσο το Μετρό να λειτουργεί.

«Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν σύντομα και θα τα ανακοινώσουμε», αναφέρει ο κ. Ταχιάος. Η αναγκαία αυτή αναστάτωση προσδιορίζεται γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της Διεθνούς Εκθέσεως. Όπως προσέθεσε ο υφυπουργός, για εκείνο το διάστημα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, προκειμένου να εξυπηρετείται το κοινό το οποίο χρησιμοποιεί σήμερα το Μετρό. Οι αλλαγές αυτές είναι αρμοδιότητας του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου και όπως δήλωσε στη «ΜτΚ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, «εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον σχεδιασμό, μόλις θα γνωρίζουμε το πότε ακριβώς και για πόσο θα χρειαστεί να διακοπεί η λειτουργία του Μετρό».

Οι νέοι συρμοί

Προϋπόθεση, για να γίνουν τα τεστ στο σύνολο του δικτύου, είναι να έχουν έρθει και οι επιπλέον 15 συρμοί από την Ιταλία, ώστε μαζί με τους 18 της βασικής γραμμής να μπουν όλοι ταυτόχρονα σε λειτουργία. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό αυτοί επρόκειτο να έρθουν στη Θεσσαλονίκη σταδιακά, αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό όμως άλλαξε και πλέον, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο πρώτος από τους 15 συρμούς αναμένεται στη Θεσσαλονίκη εντός του Απριλίου. Από κει και πέρα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, να έρχεται ένας συρμός ανά μήνα. Το θετικό είναι ότι αυτοί οι 15 συρμοί έρχονται πλήρως μονταρισμένοι και θα είναι έτοιμοι να μπουν κατευθείαν στις ράγες για τα δοκιμαστικά δρομολόγια. Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί με τους 18 της βασικής γραμμής για τους οποίους το μοντάρισμα πήρε αρκετό χρόνο και έγινε στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Αγώνας δρόμου για τις απαλλοτριώσεις της Πόντου

Για την ομαλή ένταξη της γραμμής επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά στη λειτουργία της πόλης, προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της οδού Πόντου επί της οποίας βρίσκονται οι περισσότεροι σταθμοί της επέκτασης. Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία ταλαιπωρεί τον δήμο Καλαμαριάς εδώ και πολλά χρόνια και ο λόγος είναι ότι για να ολοκληρωθεί η διάνοιξη θα πρέπει προηγουμένως να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν στο αδιάνοιχτο τμήμα της οδού. Η επέκταση του Μετρό φαίνεται πως λειτουργεί τώρα καταλυτικά στην επίλυση αυτής της εκκρεμότητας.

Το αδιάνοιχτο τμήμα έχει μήκος περίπου 2,3 χιλιόμετρα στα οποία υπάρχουν περί τις 180 ιδιοκτησίες. Υπάρχουν, επίσης, και ορισμένες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε διάφορους φορείς του δημοσίου.

Η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέσει τα περίπου 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την αποζημίωση των προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει ο δήμος, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο, να τρέξει τις διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, «για το θέμα αυτών των ιδιοκτησιών δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία κατά το παρελθόν. Καταφέραμε, με ατελείωτες ώρες δουλειάς, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και τους δικηγόρους μας, να ετοιμάσουμε τα δικόγραφα σε χρόνο ρεκόρ και να τα καταθέσουμε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οριστεί προσωρινή τιμή μονάδας, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης».

Η δικάσιμος ορίστηκε πολύ γρήγορα, για αύριο, Δευτέρα 7 Απριλίου. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι να πάρει αναβολή, καθώς αρκετοί από τους δικηγόρους των δικαιούχων δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν. «Ελπίζω η αναβολή να είναι λίγων εβδομάδων, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτό το μέρος της διαδικασίας, για να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια», αναφέρει η κ. Αράπογλου.

Μετά την απόφαση του Εφετείου ο δήμος Καλαμαριάς θα καταθέσει σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για τη χορήγηση χρηματοδότησης, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Εν συνεχεία αυτές θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομα των δικαιούχων, ώστε να προχωρήσει ο δήμος στη μεταγραφή αυτών των ιδιοκτησιών στο όνομά του. «Μόλις τελειώσουμε με όλα αυτά θα προχωρήσουμε αμέσως στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον αρμόδιο φορέα που θα μας υποδείξει το υπουργείο, ώστε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Πόντου που είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του Μετρό», επισημαίνει η δήμαρχος Καλαμαριάς. Σημειώνεται ότι, όπως έχει αναφέρει ο κ. Ταχιάος, το έργο της διάνοιξης θα το χειριστεί η Ελληνικό Μετρό Α.Ε., όπως έγινε και με τη διάνοιξη της οδού Μιχ. Ψελλού στην περιοχή της Νέας Ελβετίας.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.04.2025

Loader