Από την καινοτομία στη διακυβέρνηση: Η BEYOND θέτει τα μεγάλα ερωτήματα για την AI

Η έκθεση ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 6 Απριλίου

- Newsroom

Το Συνέδριο της BEYOND 2025 προλόγισε ο Μιχάλης Στάγκος, Partner L - Stone Capital / Curator - BEYOND, κάνοντας αναφορά στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, τις συνθήκες και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται και συμβάλλουν στην ανάδειξη του ρόλου της BEYOND ως κόμβου και σημείου, στο οποίο το AI συναντά τη γεωπολιτική.

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, Managing Director της BeBest περιέγραψε το όραμα να καταστεί η Ελλάδα σημείο αναφοράς για την ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και πώς η BEYOND μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης αυτού του οράματος.

O Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ HELEXPO επεσήμανε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Βαλκάνιων χρειάζεται ένα γεγονός σαν τη BEYOND.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Ανάπτυξης, στην τοποθέτηση του επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στην αξία του συντονισμού των έργων.

O Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις έξι προτάσεις πολιτικής που περιλαμβάνονται.

Ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τα ευρήματα σημαντικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία της Dialectica και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 84% των επιχειρήσεων του δείγματος χρησιμοποιούν ΑΙ συγκριτικά με το αντίστοιχο 70% της προηγούμενης χρονιάς, αλλά προς το παρόν η χρήση του περιορίζεται σε απλές εφαρμογές.

Governing AI for Humanity: Στρατηγικές για μια Ηθική και Συμπεριληπτική Ψηφιακή Μετάβαση

Στην εκδήλωση «Governing AI for Humanity», οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της ηθικής και υπεύθυνης ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Chengetai Masango, Head - United Nations, Internet Governance Forum Secretariat επεσήμανε την ανάγκη για υπεύθυνη διαχείριση της καινοτομίας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Η Μυλαίδη Στούμπου, Regional Director της Microsoft ανέδειξε τη σημασία της αξιοπιστίας, ασφάλειας και διαφάνειας, καθώς και της ενσωμάτωσης της ηθικής ήδη από τον σχεδιασμό των εφαρμογών.

Ο Θεόδωρος Ευγενίου, Professor of Decision Sciences and Technology Management -INSEAD μίλησε για τη γεωπολιτική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ανάγκη για υπεύθυνη καινοτομία, καθώς και για τη σημασία του ευρωπαϊκού AI Act.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε ο κίνδυνος αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στην τεχνολογία, καθώς και η ανάγκη για στενή συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτυχθεί προς όφελος όλων, με ηθική και υπευθυνότητα.

Η έκθεση Beyond ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 6 Απριλίου.

Loader