ΑΝΕΘ: Στα «τραπέζια του κόσμου» η Μακεδονική κουζίνα, τα εκλεκτά κρασιά της και οι ελληνικές γεύσεις

H Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων LEADER 2014-2020, στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο συμμετέχει σε επτά σχέδια Διατοπικής Συνεργασίας

Στην προβολή των αυθεντικών μακεδονικών συνταγών, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες και παράγονται στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και στην προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα για μια νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, στοχεύει, μεταξύ άλλων, ένα από τα επτά σχέδια Διατοπικής - Διακρατικής Συνεργασίας (ΣΔΣ), στο πλαίσιο προγραμμάτων LEADER 2014-2020, στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, στα οποία συμμετέχει η Αναπτυξιακή νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ Α.Ε).

Σύμφωνα με την διοίκηση του Φορέα στα συγκεκριμένα έργα και δράσεις κεντρικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και του δευτερογενούς τομέα, ο οποίος ασχολείται με τη μεταποίηση των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και η εξωστρέφεια και η εισαγωγή της καινοτομίας στον κλάδο, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός και πιο αναγνωρίσιμος.

Ειδικότερα, η δράση για την προώθηση της γαστρονομίας που υλοποιείται από οκτώ εταίρους με την ΑΝΕΘ να συμμετέχει ως συντονιστής - εταίρος, είναι ένα ακόμη στοίχημα για την Αναπτυξιακή Εταιρεία, καθώς θα τοποθετήσει με υψηλές αξιώσεις την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Η στρατηγική του Σχεδίου αποτελείται από την υλοποίηση μιας σειράς συντονισμένων και εντατικών δράσεων προώθησης και προβολής της Μακεδονικής κουζίνας που κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων σήμερα μέσων προώθησης και προβολής (εκθέσεις, εκδηλώσεις, ιντερνέτ, μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ).

Αναφερόμενος στα Σχέδια Διατοπικής Συνεργασίας ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ Θωμάς Βράνος, τόνισε ότι ένα δεύτερο σχέδιο μετά τη Μακεδονική Κουζίνα και την τοπική γαστρονομία είναι η «Προβολή και Προώθηση του Οινοτουρισμού»

Αντικείμενο του Σχεδίου είναι η διασύνδεση της παραγωγής του οίνου μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία.

krasia.jpg

Κύριος στόχος, κατά τον πρόεδρο του Φορέα, είναι η μετατροπή των οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και η ανάδειξη της δυναμικής των περιοχών παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο Σχέδιο υλοποιείται από 22 εταίρους και η ΑΝΕΘ συμμετέχει επίσης ως συντονιστής - εταίρος.

Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές

Ένα ακόμη Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας που προωθείται με τη συμβολή της ΑΝΕΘ είναι οι «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές- Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός». Αφορά στην ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού με στόχο την προβολή των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και της δικτύωσης.

Βασική επιδίωξη είναι ο καθορισμός της ιδέας για τον Ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και η αξιοποίηση του σχετικού branding. Τα αποτελέσματα που αναμένονται είναι η ενίσχυση των εμπλεκόμενων τομέων της οικονομίας αλλά και η βελτίωση της εικόνας της χώρας, μέσα από την ανάδειξη μιας ακόμα πλευράς της, μη επαρκώς τεκμηριωμένη και αξιοποιημένη ως τώρα. Και σε αυτό το σχέδιο η ΑΝΕΙ συμμετέχει ως εταίρος, μαζί με άλλους 22.

Σχέδιο για την ανάπτυξη του συνεργατισμού

Πρόκειται για τέταρτο σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου και η εν γένει προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, μέσω της δημιουργίας τοπικού οικοσυστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων.

Ως συνεργατικά σχήματα θεωρούνται κάθε μορφής συνεταιρισμοί (Αγροτικοί, Αστικοί όλων των κατηγοριών, ΚοινΣΕπ όλων των κατηγοριών, Αγροτουριστικοί, Γυναικών, Δασικοί, Δασεργατικοί, Ενεργειακές Κοινότητες κ.λπ.), κοινωνικές επιχειρήσεις, καθώς και δίκτυα μικρών επιχειρήσεων και οικοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στις Αγροτικές Περιοχές. Στο δίκτυο των αλληλοϋποστηριζόμενων φορέων, εκτός από τις συνεργατικές δομές, περιλαμβάνονται ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, φορείς της Αυτοδιοίκησης, σχετικές ΜΚΟ, σχετικές Δημόσιες υπηρεσίες κλπ.

Η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργατικής επιχειρηματικότητας στις περιοχές της υπαίθρου, ενώ η ΑΝΕΘ συμμετέχει ως εταίρος μαζί με άλλους 11.

Οι «Φάροι Γνώσης και Καινοτομίας» είναι το πέμπτο Σχέδιο που αφορά στην υλοποίηση σειράς ενεργειών που θα συντελέσουν στην δημιουργία ενός δικτύου Τοπικών Κοινοτήτων - Φάρων Γνώσης και Καινοτομίας, ως ανοιχτά και ολοκληρωμένα συστήματα ανάπτυξης στην αγροτική ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την ΑΝΕΘ η λειτουργία του Δικτύου Τοπικών Κοινοτήτων - Φάρων Γνώσης και Καινοτομίας θα διευκολύνει την μεταφορά της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα διασυνδέσει με ευνοϊκό τρόπο τα ερευνητικά κέντρα με τις τοπικές αγορές, θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των δύο κύριων κλάδων στόχευσης των Τοπικών Προγραμμάτων (αγροδιατροφή και τουρισμός), θα αυξήσει το επίπεδο γνώσης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των εν λόγω κλάδων, ενώ θα ισχυροποιήσει την κοινωνική συνοχή στην ευρύτερη ύπαιθρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Σχέδιο υλοποιείται από 4 εταίρους και η ΑΝΕΘ συμμετέχει επίσης ως εταίρος.

Τα δυο τελευταία σχέδια αφορούν στη Διακρατική Συνεργασία «LOCAL TOUR» και τις αειφόρες τεχνικές και εξοικονόμηση ενέργειας στον οινοποιητικό κλάδο.

Το πρώτο αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με αντικείμενο τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα των περιοχών παρέμβασης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας παράλληλα δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του «τίμιου» και ποιοτικού προϊόντος, με το οποίο θα συνδέεται η κάθε περιοχή, ως τουριστικός και γαστρονομικός προορισμός. Το Σχέδιο υλοποιείται από 22 εταίρους και η ΑΝΕΘ συμμετέχει ως εταίρος.

Το Σχέδιο για τις αειφόρες τεχνικές και εξοικονόμηση ενέργειας στον οινοποιητικό κλάδο «green vinum», αφορά στη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και ωρίμανσης στον οινοποιητικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα σε θέματα παραγωγής αποβλήτων και κατανάλωσης ενέργειας. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων των περιοχών εφαρμογής CLLD/LEADER και στην προστασία των καταναλωτών, εγκαθιδρύοντας ταυτόχρονα συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες. Το Σχέδιο υλοποιείται από 5 εταίρους και η ΑΝΕΘ συμμετέχει ως εταίρος.

Loader