Αίγυπτος: Τα ερείπια μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης εντοπίστηκαν στο Λούξορ
Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων, για μια ολόκληρη πόλη του 2ου-3ου αιώνα
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη χώρα εδώ και έναν αιώνα
- Newsroom
Τριάντα ξύλινες σαρκοφάγους, που βρέθηκαν όλες μαζί σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ, αφού έμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια, παρουσίασαν σήμερα οι αιγυπτιακές αρχές.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην Αίγυπτο εδώ και έναν αιώνα. Οι σαρκοφάγοι, βαμμένες σε έντονα χρώματα –κίτρινο, κόκκινο, πράσινο– φέρουν πολλά ιερογλυφικά σχέδια, απεικονίσεις θεοτήτων, πουλιών, ερπετών και λουλουδιών και είναι σε άριστη κατάσταση.
Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νεκρόπολη του Ασασίφ, κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου. Φωτογραφίες τους είχαν διαρρεύσει στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, πριν από την επίσημη παρουσίαση που έγινε σήμερα μπροστά από τον ναό της βασίλισσας Χατσεπσούτ.
"Είναι η πρώτη ανακάλυψη που γίνεται στο Ασασίφ" από ομάδα Αιγύπτιων αρχαιολόγων και συντηρητών, εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μοστάφα Ουαζίρι.
Οι τριάντα σαρκοφάγοι ανδρών, γυναικών και παιδιών, βρέθηκαν σε βάθος ενός μέτρου, η μία πάνω στην άλλη, σε δύο σειρές. Ανήκαν όλες τους σε μια σημαντική οικογένεια ιερέων.
Όπως είπε ο Ουαζίρι, οι ανασκαφές που έκαναν οι Δυτικοί τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στους τάφους των βασιλέων ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές των Αιγυπτίων αποκάλυψαν μια "κρύπτη ιερέων".
Οι σαρκοφάγοι ανάγονται στην 22η Δυναστεία, γύρω στον 10 αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι σαρκοφάγοι θα συντηρηθούν και κατόπιν θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.
Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων, για μια ολόκληρη πόλη του 2ου-3ου αιώνα
Ερμηνεύει και σκηνοθετεί τον μονόλογο «Είμαι η γυναίκα μου»
Η Βαρβάρα Δουμανίδου και ο Πέτρος Σατραζάνης ακολουθούν τον συνθέτη στην πρώτη παρισινή περίοδό του, την εποχή έγραψε τον «Επιτάφιο» και άλλαξε το κοινωνικοπολιτικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας
Αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές μορφές πολιτιστικής έκφρασης