Αλ. Τσίπρας: Καθόλου τυχαία η προσπάθεια των ελίτ που δυναστεύουν τη χώρα, να ξαναγράψουν την Ιστορία
Μηνύματα για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στο χαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο βιβλίο της πρώην Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων με αφορμή την αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και προβλέποντας κοινωνικές εντάσεις, πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις τράπεζες και σχολίασε θέματα όπως τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως «μείζονα πολιτική διαδικασία» και τόνισε ότι η απώλεια της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση θα αποτελούσε σοβαρό πολιτικό ζήτημα.
Αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών, την υποδέχθηκε θετικά αλλά την έκρινε ανεπαρκή, υποστηρίζοντας ότι ο φόρος 5% δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις τράπεζες. Αντί αυτού, πρότεινε ουσιαστικά μέτρα, όπως η δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαινόμενα παρεοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτήσεις και δάνεια δίνονται επιλεκτικά μέσω κυβερνητικών παρεμβάσεων. Προειδοποίησε για κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αν δεν επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «μεγάλο αναπτυξιακό σοκ» για να αποφύγει υπαρξιακούς κινδύνους. Τόνισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και της παιδείας, ενώ εξέφρασε προβληματισμούς για το δημογραφικό και τη φυγή εξειδικευμένων εργαζομένων στο εξωτερικό.
Διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει τα «ανοιχτά σύνορα», αλλά ζήτησε πολιτικές ενσωμάτωσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Κατηγόρησε το φορολογικό σύστημα για αδικίες και δήλωσε ότι οι ξένες επενδύσεις στη χώρα είναι χαμηλής ποιότητας, περιοριζόμενες στον τουρισμό και το real estate, με τα funds να στοχεύουν σε γρήγορα κέρδη χωρίς μακροπρόθεσμο όφελος.
Αναφερόμενος στο βιβλίο της Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την έξοδο από τα μνημόνια. Δήλωσε ότι η διαχείριση των μνημονίων από προηγούμενες κυβερνήσεις περιλαμβάνει μύθους και ανέφερε τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αποκαλύπτοντας δύο στιγμές όπου η χώρα απειλήθηκε με έξοδο από το ευρώ.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το πολιτικό μέλλον απαιτεί υπέρβαση του κατακερματισμού μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτήν την περίοδο βρίσκεται εκτός της πρώτης γραμμής της πολιτικής σκηνής.
Μηνύματα για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στο χαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι «η δημοκρατική κοινή γνώμη, που επί χρόνια βομβαρδίζεται από την προπαγάνδα τους, θα πειστεί οριστικά για το ποιος ήταν ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη σωτηρία της χώρας»
«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη παθογένεια και να προχωρήσει μπροστά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» είπε ο πρώην πρωθυπουργός
Τη διαγραφή του από τη ΝΔ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ