27ο ΦΝΘ: Κι αν το λογισμικό Alexa ήταν άνθρωπος; - Μια εικαστική εγκατάσταση που θέτει ερωτήματα και δεν δίνει απαντήσεις

Η εικαστική εγκατάσταση "Anyone Home?" της Lauren Lee McCarthy εξερευνά τη σχέση ανθρώπου - τεχνολογίας βάζοντας τον εαυτό της να ελέγχει το λογισμικό

Ποια είναι η σχέση μας ως άνθρωποι με την τεχνητή νοημοσύνη, πόσο μπορεί να μας καταλάβει και ποια είναι τα όρια αυτής της σχέσης; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει, αλλά δεν απαντά η εικαστική εγκατάσταση της Lauren Lee McCarthy η οποία εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάσταση, που φιλοξενείται στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MoMus στο λιμάνι, τιτλοφορείται "Anyone Home?" και εξερευνά τα όρια της σχέσης ανθρώπου και τεχνολογίας και έλαβε το πρώτο Human AI Art Award το 2024.

festival-ntokimanter-2.jpg?v=0



Πρόκειται για μια εγκατάσταση που δίνει την αίσθηση ενός φουτουριστικού σπιτιού, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο με έξυπνες συσκευές. Στο κέντρο, ένας μεγάλος μωβ καναπές ο οποίος έχει από πάνω του μικρόφωνα και οθόνες, όπου μπορεί ο καθένας να αλληλεπιδράσει με το πρόγραμμα, να του ζητήσει να αλλάξει τα φώτα, να βάλει μουσική και άλλα, δηλαδή ένα Smart House. Όπως τόνισε. στη συνέχεια η καλλιτέχνιδα, το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2017 όταν η ίδια, με την σύμφωνη γνώμη των ενοίκων, έβαλε για μια εβδομάδα στα σπίτια τους κάμερες, μικρόφωνα και λογισμικά και λειτουργούσε η ίδια σαν ψηφιακός βοηθός. Στο πλαίσιο της εγκατάστασης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και δύο performance. 

"Η εγκατάσταση είναι μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη με την Τεχνητή Νοημοσύνη και εντάσσεται στο μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ. Θα μας δώσει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την δική μας θέση απέναντι στην ΤΝ και να το δούμε μέσα από την ανθρώπινη διάσταση" είπαν πρόεδρος του ΔΣ του ΦΚΘ, Άκης Σακελλαρίου και η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντο ανοίγοντας την εκδήλωση.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η επιμελήτρια της έκθεσης, Χριστιάνα Καζάκου η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε πως η εγκατάσταση έχει σκοπό να αλλάξει την αντίληψη μας για τη σχέση μας με την τέχνη και την τεχνολογία. Την Lauren την ενδιαφέρουν οι κοινωνικές σχέσεις μέσω αυτοματοποίησης και το έργο, ως μια ανθρώπινη Alexa, παρακολουθεί τα σπίτια των συμμετεχόντων στο πρότζεκτ με κάμερες και μικρόφωνα μετατρέποντας τον χώρο σε ένα πλήρως συνδεδεμένο έξυπνο σπίτι που εστιάζει στην ανθρώπινη παρουσία".

Στη συνέχεια, η Lauren Lee McCarthy συνδέθηκε ζωντανά με την εκδήλωση μέσω διαδικτύου και απάντησε στις ερωτήσεις της κ. Καζάκου.

festival-ntonimanter.jpg?v=0



"Με ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία. Η ιδέα μου ήρθε όταν το 2017 δημιουργήθηκε η Αλέξα και άρχισε να τοποθετώ έξυπνες συσκευές σε σπίτια ανθρωπων με την άδεια τους για να λάβουν μέρος στην performance. Ήμουν σαν την Alexa αλλά καλύτερη γιατί ήμουν και άνθρωπος.

Έμπαινα σε προσωπικούς χώρους παρακολουθώντας τους, έβλεπα την καθημερινότητά τους, κάθε τους κίνηση. Με ενδιέφερε να εξερευνήσω τι σημαίνει να βάζεις ΤΝ σε χώρους οικειότητας. Ποια είναι τα όρια αυτής της σχέσης, ποιος βρίσκεται πίσω από την ΤΝ και με βάσει ποιανού τις αξίες λειτουργεί; Ευχαριστώ πολύ το φεστιβάλ που μου κάνει την τιμή να παρουσιάσω εδώ το έργο μου και να το δω πως αλληλεπιδρά σε διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά περιβάλλοντα" είπε μεταξύ άλλων η καλλιτέχνιδα.

festival-ntokimanter-3.jpg?v=0
Loader