Ο Στ. Κασσελάκης σχολιάζει τη δήλωση Σαμαρά για τον γάμο των ομόφυλων
Με ανάρτησή του στα social media
Η Ελλάδα γίνεται η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στην ένωση δύο ανθρώπων του ίδιου ή διαφορετικού φύλου
Στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας προχώρησε το προεδρείο της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία με φόντο τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.
Ψήφισαν συνολικά 254 βουλευτές. Επί της αρχής ψήφισαν 176 ΝΑΙ, 76 ΟΧΙ, 2 ΠΑΡΩΝ και συνεπώς το νομοσχέδιο γίνεται νόμος του κράτους.
Από την ψηφοφορία απείχαν συνολικά 46 βουλευτές.
Έτσι, η Eλλάδα είναι εδώ και λίγα λεπτά η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο είχε τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων - Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς - Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων - Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών - Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις - Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτειο άρθρο 15 ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών».
Κάποιοι βουλευτές έκαναν γνωστή την ψήφο τους με επιστολή, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής και συνεπώς οι ψήφοι αυτές συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του Σώματος.
Λίγα λεπτά πριν τις 22:50 ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία με φόντο τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σήμερα, Πέμπτη, και χθες η συζήτηση κύλησε με εντάσεις και με τους «αντάρτες» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουν την αρνητική ψήφο ή την αποχή από την ψηφοφορία. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση των «γαλάζιων ανταρτών», ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με το νομοσχέδιο αυτό προσχωρεί στη... woke culture, ενώ δεν δίστασε να πει ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Η ονομαστική ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22:00, αλλά ως είθισται πολλοί ομιλητές δεν τήρησαν το χρονικό όριο με αποτέλεσμα να παραταθεί συνολικά η διαδικασία.
Πλέον αναμένεται να φανεί αν η έγκριση του νομοσχεδίου θα έρθει με τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης ή αν τελικά θα αρκέσουν και αυτές του κυβερνώντος κόμματος.
Δείτε ζωντανά:
Με ανάρτησή του στα social media
Μία από αυτές αφορά και το άρθρο 12
Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας απέσπασε το χειροκρότημα από τα βουλευτικά αλλά και τα κυβερνητικά έδρανα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων
Ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε ότι «Ευθύνη αναλαμβάνουν, ευθύνη θεσμοθετούμε. Κι εμένα προσωπικά ως συντηρητικό και παραδοσιακό άνθρωπο μου αρέσει να προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας»
Η Χ. Τρικούπη σχολιάζει την απουσία συνοχής ακόμη και στον πυρήνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ψηφοφορία του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
Με διακομματική στήριξη, απώλειες και ψήφους 176 υπέρ και 76 κατά, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - Πανηγυρισμοί στο Σύνταγμα -Το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο