- Newsroom
Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκ Γκεοργκίεφ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή συναίνεση που επιτεύχθηκε για τους όρους έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ένα θέμα μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων, αλλά μεταξύ των Σκοπίων και των Βρυξελλών.
Η "ευρωπαϊκή συναίνεση" αναφέρεται σε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Γαλλία (η οποία ασκούσε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τότε) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας παράλληλα στις ανησυχίες της Βουλγαρίας. Μια βασική πτυχή ήταν η αναγνώριση των Βουλγάρων στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας μέσω συνταγματικών τροποποιήσεων, που η σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπαθεί να αναθεωρήσει, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία επιβλήθηκε υπό εξωτερική πίεση και είναι άδικη για την ταυτότητα της χώρας.
Αυτό έχει οδηγήσει σε νέες εντάσεις με τη Βουλγαρία και σε ανησυχίες εντός της ΕΕ σχετικά με τη δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας στην ενταξιακή διαδικασία. Η ΕΕ και η Βουλγαρία παρακολουθούν στενά, καθώς η μη εκπλήρωση των όρων θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να εκτροχιάσει την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ για άλλη μια φορά.
Ο Γκεοργκίεφ δήλωσε: "η Βουλγαρία παραμένει η πιο συνεπής στην πολιτική της για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ένταξη όλων των χωρών στην περιοχή αυτή. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή συναίνεση του 2022 - αυτό που είναι γνωστό στη Βουλγαρία ως γαλλική πρόταση, και πρέπει να τηρηθεί αυστηρά".
Ο υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν συμφωνεί ότι η καθυστερημένη ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
"Κάθε χώρα, στον δρόμο της προς την ένταξη, θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια και να αξιολογείται με βάση τα θετικά στοιχεία της. Η Βουλγαρία και η κυβέρνηση αυτή είναι προσηλωμένες στην προσέγγιση αυτή. Ναι, η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντική για εμάς και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική. Η επένδυση στη διαδικασία αυτή είναι μια επένδυση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε και προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ", τόνισε.