- Newsroom
Η αντίστροφη μέτρηση για την «Τσικνοπέμπτη» έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη χαρακτηριστική μυρωδιά της «τσίκνας».
Αν ανήκετε σε αυτούς που διοργανώνετε μπάρμπεκιου στο σπίτι για την παρέα ή/και την οικογένειά σας, και θα ‘περάσετε’ την Τσικνοπέμπτη πάνω από την ψησταριά, σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:
Τι πρέπει να προσέξετε για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο
1. Η σωστή θερμοκρασία
Πριν βάλουμε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Η σχάρα
Πριν ξεκινήσουμε φροντίζουμε να έχουμε καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας από κολλημένα λίπη. Πριν τοποθετήσουμε το κρέας στη σχάρα, την περνάμε με λεμόνι και τη βάζουμε να κάψει καλά. Έπειτα τη λαδώνουμε για να μην κολλήσει το κρέας.
3. Μέτρια φωτιά
Οι φλόγες στο BBQ είναι καλές μόνο για τις φωτογραφίες. Αν και θέλουμε υψηλή θερμοκρασία η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια. Αν βάλουμε το κρέας σε φωτιά θα καεί απ’ έξω πολύ γρήγορα και μέσα δεν θα ψηθεί. Εμείς θέλουμε το αντίθετο να καραμελώσει απ’ έξω και να ψηθεί σωστά διατηρώντας τα υγρά του.
4. Το αλάτισμα
Αλατοπιπερώνουμε πάντα στο τέλος και όχι νωρίτερα, γιατί αλλιώς το κρέας μπορεί να γίνει σκληρό και στεγνό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε πάντα αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, γιατί αλλιώς θα αλλοιώσουν τη γεύση.
5. Το κόψιμο και η “ξεκούραση”
Αφού βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε χωρίς να το ακουμπάμε το να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 5 με 7 λεπτά. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύετε και αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά. Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν πρέπει να κόψουμε την μπριζόλα μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά. Μετά από λίγο με ένα να μεγάλο μαχαίρι,κόβουμε σε λεπτές φέτες προς την αντίθετη φορά των ινών του κρέατος.
Συμβουλές για ασφαλές ψήσιμο από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ)
Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:
- Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
- Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
- Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
- Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
- Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
- Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
- Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.
Μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες, στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
On line φόρμα υποβολής καταγγελίας: https://eeke.gr/epikinonia/kataggelies/
Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από την λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη «Πέμπτη».
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Ανάστασης του Κυρίου.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, οι οποίοι θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Η «Τσικνοπέμπτη» γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος είναι στις 3 Μαρτίου.
Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.
Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το Καρναβάλι.