Κ. Πιερρακάκης: Δε συζητάμε την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού
Δεν είμαστε η κυβέρνηση του «δώσε τα όλα» - Μικρή η έκθεση της Ελλάδας στους δασμούς Τραμπ
Εκλογές του 2027, με τον πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή
Ήταν μία δύσκολη αλλά, τελικά, καθαρτική εβδομάδα για την κυβέρνηση και τη ΝΔ η περίοδος που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και έκλεισε την Παρασκευή με τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Αυτήν τη φορά η πολιτική πίεση προκλήθηκε από μία ανακοίνωση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Νίκου Δένδια που είχε προαναγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία και προκάλεσε μπαράζ παρεμβάσεων και δηλώσεων υπουργών και κυρίως βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες ένστολων.
Το εσωτερικό κλίμα, βέβαια, ήταν ήδη σχετικά βαρύ, καθώς τα απόνερα του ανασχηματισμού δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί. Βουλευτές που περίμεναν να συμμετάσχουν με κάποιον τρόπο στην κυβέρνηση είδαν να μένουν εκτός και σε κάποιες περιπτώσεις να υφυπουργοποιούνται οι βασικοί τους αντίπαλοι στον νομό. Έτσι το κλίμα εντός της ΚΟ δεν ήταν και το καλύτερο, ενώ εκφράζονταν και φόβοι για ένα μίνι αντάρτικο που θα εκδηλωνόταν στη διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Απόστολου Βεζυρόπουλου.
Ταυτόχρονα, παρασκηνιακά ο ανασχηματισμός προκάλεσε και μία ξαφνική διαδοχολογία που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και σε εξτρέμ σενάρια αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ. Η αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ήταν το πρώτο στιγμιότυπο που δημιούργησε τις σχετικές συζητήσεις, ενώ και η εντυπωσιακή, από άποψη προσέλευσης βουλευτών, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο από τον Νίκο Δένδια για τα αποκαλυπτήρια της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης επέτεινε τη σχετική συζήτηση.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η διαχείριση της κατάστασης η οποία περιλάμβανε συνολικό μασάζ από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου προς τους βουλευτές της ΝΔ που για τον έναν ή τον άλλο λόγο εξέφραζαν δυσφορία. Με βασικούς «μασέρ», σε κάποιες περιπτώσεις, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε διάφορα τετ-α-τετ με βουλευτές, τους συνεργάτες του Γιώργο Μυλωνάκη και Θανάση Νέζη, αλλά και τον Κωστή Χατζηδάκη που έπαιξε και αυτός τον ρόλο πυροσβέστη, συζητώντας με βουλευτές.
Έτσι, προήλθε και η αναγκαιότητα για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού μπροστά από τους βουλευτές της ΝΔ. «Θα το ξαναπώ όσο πιο καθαρά μπορώ: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και θα είναι νικηφόρες, με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ζητώντας να κλείσει ο κύκλος αμηχανίας μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, όπως είπε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε το εσωκομματικό καμπανάκι κατά της «παθολογικής εσωστρέφειας», ενώ έστειλε και ένα μήνυμα ότι δεν ισχύει η παντοκρατορία των υπουργών και ότι ο ίδιος δεν έχει στεγανά όσον αφορά την επιλογή των προσώπων. «Κανείς υπουργός δεν πρέπει να βλέπει το υπουργείο του σαν ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κάθε βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί τον αριθμό σταυρών προτίμησης ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε», τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε: «Είμαι ανοιχτός σε όλους σας. Επιδιώκουμε τις διαφορετικές απόψεις που θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Άλλο η διαφορετική άποψη που είναι επιβεβλημένη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια, που σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο πρωθυπουργός ακόμη κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν εσωτερική σταθερότητα «όχι μόνο απέναντι σε ένα διεθνές περιβάλλον αλλά και σε ένα κύμα χειραγώγησης της κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καραδοκούν».
Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε κριτική και σε όσους μετείχαν στο κύμα αντιδράσεων για τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητώντας περισσότερες παροχές. «Η γενναία πρωτοβουλία κινδύνευσε να χάσει τον δρόμο της. Οι όποιες επιτυχίες δεν μπορούν να οδηγούν σε καινούργιες, και μάλιστα ακοστολόγητες, προσδοκίες. Και η όποια ενίσχυση της μίας ομάδας δεν γίνεται να τίθεται αντιπαραθετικά απέναντι σε μία άλλη», είπε, κλείνοντας το θέμα.
Για τις εκλογές του 2027 ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και από την άλλη να χαρτογραφήσουμε μία πορεία σταθερότητας στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, παρά τα σύννεφα που, ίσως, μπορεί να σκιάζουν σήμερα τον ορίζοντα, το 2027 οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη μόνη δύναμη σταθερότητας και μεγάλων αλλαγών που μπορεί να οδηγήσει αυτήν τη χώρα με ασφάλεια στο αύριο», τόνισε.
Αναφερόμενος δε στην υπόθεση των Τεμπών διεμήνυσε πως «τώρα πιστεύω πως έχει έρθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί», προσθέτοντας πως «υπήρξε μία προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Κάποιοι επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για πολιτικά οφέλη».
Οι επόμενες κινήσεις έρχονται καταρχάς αύριο, με τη σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις και στη χώρα μας από την επιβολή των δασμών Τραμπ και να αποφασιστούν οι όποιες πρωτοβουλίες για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, με τη φράση «οικονομική σταθερότητα» να είναι μία φράση κλειδί για το επόμενο διάστημα.
Ακόμη για την καλύτερη αξιοποίηση των βουλευτών που δεν έχουν ρόλους, δημιουργείται ένα νέο σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου θα ανατεθεί σε αυτούς ρόλος συντονιστή στις έξι διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, ενώ θα γίνει προσπάθεια καλύτερου συντονισμού μεταξύ υπουργών και τοπικών βουλευτών, όταν οι πρώτοι επισκέπτονται τις περιφέρεις των δεύτερων, έτσι ώστε να μην μαθαίνουν οι κατά τόπους βουλευτές τις υπουργικές περιοδείες στον νομό τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης αναβαθμίζεται η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού που θα υποδέχεται προτάσεις βουλευτών για ζητήματα της καθημερινότητας.
Τέλος, όπως φάνηκε και από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν και οι περιοδείες ανά την Επικράτεια, όπως αυτή που έγινε την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία, περιοδείες στοχευμένες και θεματικές που θα συνδυάζουν την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στην περιοχή με την επαφή του κόσμου και των πολιτών με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, ενώ στον σχεδιασμό υπάρχουν και τα περιβόητα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια για την επόμενη διετία.
Στην κυβέρνηση είδαν με θετικό μάτι την τελευταία δημοσκόπηση της Μarc, όπου η ΝΔ κινείται κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών, ενώ διατηρεί μία καθαρή διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, που είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η δημοσκοπική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο αυτές παράμετροι δεν φαίνεται να στενοχωρούν τη ΝΔ. Ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το ποιος τελικά θα είναι ο βασικός αντίπαλος του κυβερνητικού κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2027. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ή του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα ερώτημα που, όπως πιστεύουν πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο, έχει τη σημασία του ως προς τη στρατηγική που πρέπει να χαραχθεί από εδώ και πέρα.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.04.2025
Δεν είμαστε η κυβέρνηση του «δώσε τα όλα» - Μικρή η έκθεση της Ελλάδας στους δασμούς Τραμπ
Επιμένει στην πρόταση για κοινό προγραμματικό πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Τι είπε για μεταναστευτικό και οικονομία
Μειώνονται κατά 50% τα τέλη του επιβάλλει η ΕΕ στην Ακτοπλοϊα των ευρωπαϊκών κρατών