- Newsroom
Της Δέσποινας Βογιατζόγλου
Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία να αγωνιούν για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Πάνω από 1.200 οικογένειες με κύριο εισόδημα την εκμετάλλευση δωματίων στις εν λόγω περιοχές βρίσκονται στον αέρα, με τους μισούς επαγγελματίες να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος, εξαιτίας της σειράς προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Τόσο η απουσία συνεννόησης για ένα κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο εντός ΕΕ όσο και το κόστος συντήρησης, απολυμάνσεων και η απαραίτητη παρουσία γιατρού στα καταλύματα, αποτελούν αξεπέραστους σκοπέλους.
Την αποκαρδιωτική εικόνα μεταφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, εξηγώντας το σοβαρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός, όταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η τουριστική περίοδος θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει.
«Είμαστε σε αναμονή και δεν κάνουμε τίποτα. Άλλες χρονιές, αυτή την περίοδο θα είχαμε 4.000 τουρίστες στην Παραλία της Κατερίνης από τις χώρες των Βαλκανίων. Όλα είναι κλειστά και κανένας συνάδελφος δεν κάνει καμία συντήρηση στο κατάλυμά του γιατί δεν ξέρει αν και πότε θα ξεκινήσει, την ώρα που ό,τι προκαταβολές έχει πάρει από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες έχουν εξανεμιστεί σε εισφορές που πρέπει να πληρωθούν».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που διαμορφώνονται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τους ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση των οδικών, των εναέριων και των θαλάσσιων μεταφορών, φαίνεται πως το 50% των καταλυμάτων στους τρεις νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα ανοίξει καθόλου. Αναζητείται διέξοδος για την προώθηση του οδικού τουρισμού με την ενεργοποίηση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ώστε να ξεκινήσει η προβολή της κάθε περιοχής ξεχωριστά όπως είναι η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία. Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων που συμμετείχε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ζήτησε την από κοινού συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων, την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης υπογράμμισε πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες και την κατανομή αρμοδιοτήτων στις αντιπεριφέρειες.
«Με τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν οι συνάδελφοί μου δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν. Μιλάμε για 5-6 δωμάτια σε κάθε κατάλυμα που θα πρέπει σε κάθε αλλαγή να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Στα πιστοποιημένα συνεργεία αυτές στοιχίζουν 40 ευρώ την φορά, ενώ επιπλέον θα υπάρξει προμήθεια αντισηπτικών, έλεγχος για ύποπτο κρούσμα από γιατρό που θα πρέπει να πληρωθεί για όλο το διάστημα λειτουργίας του καταλύματος. Εκείνος θα εξετάζει ενδεχόμενο κρούσμα, θα αναλαμβάνει να τον μεταφέρει σε ξενοδοχείο αναφοράς και από εκεί στη χώρα του. Όλα αυτά είναι αρνητικά δεδομένα» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Διμερείς συμφωνίες με Κύπρο, Ισραήλ και Βουλγαρία
Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των συνθηκών, οι επαγγελματίες του Τουρισμού πιέζουν το υπουργείο Τουρισμού στη λήψη αποφάσεων με κριτήριο κάθε χώρα να ξεπεράσει τις αξιώσεις της προκειμένου να ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα, η τουριστική περίοδος. Ρεαλιστικό σενάριο για την επανεκκίνηση του κλάδου θεωρούνται οι διμερείς συμφωνίες για τον τουρισμό που ήδη έχει συνάψει η χώρα μας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Βουλγαρία. Επίσης αναμένονται με την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ρουμανία, την ώρα που η ΕΕ διστάζει να ανοίξει τις πύλες εξόδου βλέποντας ότι η άρση των μέτρων φέρνει νέα κρούσματα.
«Αναζητείται ασπίδα προστασίας του τουρισμού και στην Κεντρική Μακεδονία που έχει τη θάλασσα και τα βουνά. Στόχος είναι το 2020 να καλύψουμε έστω το 25% του εισοδήματός μας με το βλέμμα στο 2021 οπότε και ευελπιστούμε να είναι μία πολύ καλή χρονιά, με έκρηξη τουριστών. Ήδη χάσαμε το 50% της τουριστικής περιόδου, το 50% των εσόδων και στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να δουλέψουμε 5 μήνες και να έχουμε μια πληρότητα 90%, κάτι που είναι αδύνατον. Αυτή τη στιγμή χάσαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι αβέβαιο αν θα ξεκινήσουμε σε αχαρτογράφητα νερά» υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Τόσο ο νομός Πιερίας με τη θάλασσα και το βουνό των Ολύμπιων Θεών, όσο και η Πέλλα και η Ημαθία με τον ιαματικό τουρισμό των Λουτρών Αριδαίας και τον ορειβατικό του όρους Βερμίου, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, κυρίως χωρών που γειτνιάζουν με την Ελλάδα. Πλην του τουρισμού, κλάδοι όπως η εστίαση, ο εξοπλισμός ξενοδοχειακών μονάδων, η καθαριότητα των καταλυμάτων και οι απολυμάνσεων στηρίζουν και τονώνουν τις τοπικές οικονομίες. Για πολλούς η υγειονομική κρίση φέρνει μνήμες από την δεκαετία του ’90 μετά τον πόλεμο στην Σερβία, όπου και πάλι ο τουρισμός είχε στηριχθεί με μέτρα, βάσει των απωλειών από την κρίση στα Βαλκάνια.
«Πρέπει να ενημερώσουμε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στο εξωτερικό για το πλαίσιο λειτουργίας μας, αφού το 80% της Πιερίας και της Χαλκιδικής δουλεύουμε με εξωτερικό. Ο εγχώριος τουρισμός καλύπτει το 2%, καθώς από τα 18 δισ. που μπαίνουν στην χώρα μας, μόλις το 1,5 δισ. έρχεται από τους Έλληνες τουρίστες. Στις περιοχές που εκπροσωπώ μόνο τα Λουτρά της Αριδαίας εξαρτώνται κατά πολύ από τον εσωτερικό τουρισμό» λέει ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων
Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων ζητούν να δοθεί παράταση αποπληρωμής των δανείων έως το τέλος του Α’ εξαμήνου του 2021, όπως επίσης να μην καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ και την προκαταβολή φόρου για το 2020 αλλά και να καταργηθεί ο φόρος διανυκτέρευσης. Η στήριξη του τουρισμού, των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας πρέπει να γίνει μέσω του 1,5 δισ. που προβλέπεται για την ενίσχυση του κλάδου και ανάλογα με την δυναμικότητα που έχει σε κλίνες κάθε κατάλυμα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαΐου 2020