Τι σημαίνει για την Ευρώπη και την Ελλάδα η κατάργηση του Fact Checking στην Αμερική

Ο έλεγχος γεγονότων και ο ρόλος των ελληνικών Hoaxes στη μάχη κατά των fake news

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η Meta πρόκειται να καταργήσει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση διαδίδεται πιο γρήγορα από την αλήθεια, το ερώτημα δεν είναι μόνο πώς θα επηρεάσει την Αμερική, αλλά και αν αυτό το κύμα αλλαγών θα φτάσει και στην Ευρώπη.

«Έχουν περάσει μερικές μέρες από την ανακοίνωση του ιδιοκτήτη της Meta για την κατάργηση του fact-checking στην Αμερική σε 2 περίπου μήνες. Αναμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Meta αποφασίσει να επεκτείνει την κατάργηση και στην Ευρώπη», σημειώνει στο makthes.gr ο Δημήτρης Αλικάκος, αρχισυντάκτης στα Ελληνικά Hoaxes ενός οργανισμού που εργάζεται για να αποκαταστήσει την ακρίβεια στην ενημέρωση μέσω του fact checking.

«Ελπίζουμε η ΕΕ, η οποία έχει δικούς της θεσμούς και όργανα, να προστατεύσει τους πολίτες από τα fake news καθώς αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου γενικότερα με σκοπό να πάψει να υφίσταται ο δημοσιογραφικός έλεγχος», τονίζει ο Δημήτρης Αλικάκος. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αυστηρές νομοθεσίες της για την προστασία από την παραπληροφόρηση, όπως ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, καλείται να αναλάβει δράση. 

dimitris-alikakos.jpg


Ο ρόλος των Ελληνικών Hoaxes

Τα «ellinikahoaxes.gr» είναι η πρώτη πιστοποιημένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο internet, αλλά και κάθε πηγή ενημέρωσης στην Ελλάδα και αποτελούν μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία στο χώρο του ελέγχου ειδήσεων.

«Είμαστε μία ανεξάρτητη ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία ιδρύθηκε το 2019, και ασχολούμαστε με τον έλεγχο γεγονότων και ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα. Η ομάδα αποτελείται από περίπου 14 άτομα από τον δημοσιογραφικό χώρο και η δουλειά μας είναι αμιγώς δημοσιογραφική. Δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας, ελέγχουμε αν ισχύει μια πληροφορία, επισημαίνουμε τα λάθη και προσθέτουμε σωστές πληροφορίες σε μία είδηση», εξηγεί ο Δημήτρης Αλικάκος. 

Η δράση τους επικεντρώνεται στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, την επαλήθευση γεγονότων και την ενημέρωση του κοινού, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο οργανισμός είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου ελέγχου γεγονότων IFCN και ελέγχεται σε ετήσια βάση, για την πολιτική ανεξαρτησία, τη διαφάνεια των πηγών, της χρηματοδότησης, της μεθοδολογίας, και τη δέσμευση για ανοικτές και ειλικρινείς διορθώσεις. Επίσης, είναι μέλος του European Fact-Checking Standards Network (EFCSNμια ένωση οργανισμών ελέγχου δεδομένων που δεσμεύονται για τα πρότυπα ανεξαρτησίας, διαφάνειας και δημοσιογραφικής ποιότητας που περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Προτύπων για τους Ανεξάρτητους Οργανισμούς Ελέγχου Γεγονότων.

Οι προκλήσεις του fact-checking

Παρόλο που ο έλεγχος γεγονότων αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, οι fact-checkers παγκοσμίως βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αλικάκος, «Μεγάλοι οργανισμοί στο εξωτερικό, όπως το Reuters, έχουν ξεχωριστό τμήμα για το fact-checking. Παρατηρείται ότι οι fact-checkers σε μεσογειακές και λατινικές χώρες δέχονται συχνά λεκτικές, διαδικτυακές και νομικές απειλές».

Οι απειλές αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης αυτών των ομάδων, αλλά και της ενίσχυσης της νομοθεσίας που τους προστατεύει. Η κατάργηση του fact-checking στις ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιογραφική ακεραιότητα και ανοίγει το δρόμο για την ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων σε όλον τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προστατεύσει την υπεράσπιση της αλήθεια, καθώς η μάχη κατά της παραπληροφόρησης και των fake news είναι κυρίως ζήτημα δημοκρατίας.



Loader