«Για 10 λεπτά δεν βρισκόταν στη ζωή»: Σοκάρει η μαρτυρία συναδέλφου του άτυχου αστυνομικού στο Ρέντη (βίντεο)
Περιγράφει την στιγμή που ο 31χρονος χτυπήθηκε με ναυτική φωτοβολίδα και τα όσα ακολούθησαν
Ποιος είναι ο σκοπός του και πότε καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία
Στο ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού έξω από το «Μελίνα Μερκούρη», ακούγεται το κέντρο της Άμεσης Δράσης να ρωτάει τους συναδέλφους του 31χρονου αν εφάρμοσαν τουρνικέ στο λαβωμένο πόδι του. Η απάντηση ήταν καταφατική, αφού οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις.
Τι είναι, όμως, το τουρνικέ; Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως το σύστημα ασφαλείας που τοποθετείται στην είσοδο των σταδίων, ώστε να είναι ελεγχόμενη η είσοδος του κοινού. Όμως, η λέξη έχει κι άλλη έννοια, πολύ πιο χρήσιμη για την ανθρώπινη ζωή.
Πρόκειται για ένα είδος σφιχτής ταινίας, που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί ή και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία, που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.
Το τουρνικέ δεν πρέπει να παραμείνει για πολλή ώρα πάνω σε τραυματισμένο άκρο, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέσο που εξασφαλίζει λίγο χρόνο, μέχρι να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στο τραυματισμένο άτομο.
Η πρώτη αναφορά για χρήση τουρνικέ καταγράφεται στο πολύ μακρινό 200 π.Χ., με τις σχετικές αναφορές να εκτείνονται μέχρι το 500 μ.Χ. Η συγκεκριμένη τεχνική ήταν πολύ συχνή την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ στις πληγές εφαρμόζονταν αντικείμενα όπως δερμάτινες ζώνες και χάλκινα δαχτυλίδια.
Πολλές είναι, επίσης, οι ιστορικές αναφορές για χρήση τουρνικέ στον αμερικανικό εμφύλιο, ενώ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η χρήση έγινε κατάχρηση, με τα αναμενόμενα, κακά αποτελέσματα.
Περιγράφει την στιγμή που ο 31χρονος χτυπήθηκε με ναυτική φωτοβολίδα και τα όσα ακολούθησαν
Συνεδρίασαν οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Θήρας και Αμοργού
"Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πως είναι αρραγής" δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Επικρατείας
Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook, η Μαρία Καρυστιανού γράφει: "Οι μαθητές στους δρόμους! Περήφανα στεκόμαστε δίπλα σας!!!"