Θεσσαλονίκη: Ο Γιάννης Χαρούλης στο Block 33
Στις 23 Μαρτίου
Έρευνα θα παρουσιαστεί στις 7 Φεβρουαρίου στο ΚΕΔΕΑ
- Newsroom
Τα ανάπηρα άτομα -και ιδιαίτερα οι γυναίκες με αναπηρία, εξακολουθούν να βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού στην καθημερινότητά τους. Από έρευνα σχετικά με τις ανάγκες των ατόμων με Βλάβη Νωτιαίου Μυελού (ΒΝΜ) και την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας προκύπτει ότι απαιτούνται συστημικές αλλαγές, όπως: εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα αναπηρίας, βελτίωση της πρόσβασης στις υποδομές και υπηρεσίες, επένδυση σε τεχνολογίες υποστήριξης και αποκατάστασης, θέσπιση πολιτικών ένταξης στην εκπαίδευση και την εργασία, και κοινωνικές δράσεις για την εξάλειψη του στίγματος. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι η μεταρρύθμιση των πολιτικών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας προς μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση είναι απαραίτητη, ώστε οι γυναίκες με ΒΝΜ να ζουν με αυτονομία και ισότητα.
Η συγκεκριμένη έρευνα θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στο ΚΕΔΕΑ (11:30-15:00), στο πλαίσιο του έργου SUPPORT - Spinal cord injUry Peer supPORT training for women, το οποίο προωθεί τις αρχές της ανεξάρτητης διαβίωσης και τη σημασία της ομότιμης (peer) υποστήριξης, ιδιαίτερα για γυναίκες με ΒΝΜ. Το πρόγραμμα SUPPORT υλοποιείται μέσω συνεργασίας της Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων με το σωματείο ατόμων με κινητική αναπηρία «Άλλη Όψη», στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD - Building a Robust and Democratic Civic Space, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το NGO Support Centre - Cyprus.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος υποστήριξης γυναικών με ΒΝΜ, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SUPPORT, τον περασμένο Αύγουστο, στον Κολινδρό Πιερίας. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν τρεις ομάδες εστίασης (focus group) με τη συμμετοχή γυναικών με ΒΝΜ, ομότιμων εκπαιδευτών και επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν ως επισκέπτες. Στις ομάδες εστίασης συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα. Στόχος αυτών των ομάδων ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας και να εντοπιστούν τόσο κοινές όσο και αποκλίνουσες απόψεις, συμβάλλοντας έτσι στην κατανόηση του ζητήματος και στην αναζήτηση πιθανών λύσεων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στον Κολινδρό, διάρκειας μιας εβδομάδας, περιλάμβανε εκπαιδευτικές διαδικασίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ατόμων με ΒΝΜ, βασισμένες στη φιλοσοφία της ομότιμης υποστήριξης και της ενεργητικής αποκατάστασης. Οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες τεχνικές που συμβάλλουν στην απόκτηση αυτονομίας, όπως οι τεχνικές μεταφοράς, ο χειρισμός χειροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου, οι τεχνικές προσωπικής φροντίδας και υγιεινής (ντύσιμο, μπάνιο κ.λπ.), ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες προσαρμοσμένες για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, μεταξύ των οποίων τένις, χορός, γιόγκα, μπάνιο σε θάλασσα και πισίνα.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις για θέματα προσωπικής υγείας, φροντίδας και υγιεινής, σεξουαλικής ζωής, εγκυμοσύνης και μητρότητας γυναικών με ΒΝΜ, καθώς και για την αναπηρία ως κοινωνικό φαινόμενο, το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο, την ιδρυματοποίηση, τη θέση των αναπήρων και ιδιαίτερα των ανάπηρων γυναικών στην Ελλάδα, τα δικαιώματά τους, την κοινωνική τους θέση, τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις διεκδικήσεις τους.
Ένα μουσικό event γεμάτο afrofunk, afrobeat και latin jazz, αφιερωμένο στην ενέργεια της ζωντανής μουσικής