Θεσσαλονίκη: Συγκρατημένες προσδοκίες στους ξενοδόχους για Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα

Πού κυμαίνονται οι κρατήσεις - Τα ενθαρρυντικά σημάδια και τα τουριστικά στοιχήματα της πόλης - Τι λέει στο emakedonia.gr o πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος

Σε ρυθμούς… Disco ευελπιστούν οι ξενοδόχοι να «χορέψουν» οι κρατήσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει καρναβαλικής παρέλασης (23 Φεβρουαρίου) και τριημέρου Καθαράς Δευτέρας (1-3 Μαρτίου), με τα μέχρι στιγμής δείγματα να επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς πάντως να καταγράφεται, για την ώρα, «τρελή» ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα σημάδια για την εξέλιξη της σεζόν στην πόλη είναι ενθαρρυντικά με τους ξενοδόχους να προσδοκούν καλύτερες επιδόσεις από το 2024.

«Τα Σαββατοκύριακα πάνε πολύ καλά στην πόλη από άποψη κρατήσεων ακόμα και τον Φεβρουάριο που είναι μία δύσκολη περίοδος, πρωτίστως υπάρχει ζήτηση από Έλληνες και δευτερευόντως από το εξωτερικό. Είναι λογικό αυτό δεδομένης της περιόδου που διανύουμε, για την Aποκριά και την Καθαρά Δευτέρα, για την ώρα, δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις αν και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουν καλά. Ενδεχομένως ακόμα είναι νωρίς, συνήθως πάντως τα τριήμερα δεν ευνοούν τις πόλεις», σημειώνει στο emakedonia.gr ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος.

Yπενθυμίζεται πως στους ξέφρενους ρυθμούς της Αποκριάς ετοιμάζεται να χορέψει η πόλη προγραμματίζοντας συναυλία και καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή χιλιάδων μασκαρεμένων, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η Disco και απώτερο στόχο να γεμίσουν τα ξενοδοχεία από επισκέπτες, να τονωθεί η κίνηση στην αγορά και παράλληλα να διασκεδάσουν οι κάτοικοι.

Πέρσι ήταν η πρώτη φορά, μετά από 60 χρόνια, που η Θεσσαλονίκη έβαλε ξανά στο «καλεντάρι» τα καρναβάλια με την οδό Τσιμισκή να «πλημμυρίζει» από μασκαράδες έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα. Η δράση αυτή θα επαναληφθεί και φέτος, πιο συντονισμένα, με την οργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός στην πόλη.

Τα οφέλη από την πλήρη ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας στη Σένγκεν

Τουριστική ώθηση στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να δώσει και η πλήρης ένταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2025, Ρουμανίας, Βουλγαρίας (κομβικές τουριστικές δεξαμενές) στη συνθήκη Σένγκεν. Συνολικά πάνω από 25 εκατ. πολίτες των δύο χωρών μπορούν να διέρχονται πλέον ελεύθερα από τα σύνορα με τον τουριστικό κόσμο να προσδοκά οφέλη και αισθητή αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν που κοντοζυγώνει. Σαφέστερη εικόνα, για το αν και κατά πόσο θα πατήσει γκάζι η κίνηση, θα υπάρξει μέχρι τον Απρίλιo.

Κρίσιμο ζήτημα είναι και η αναβάθμιση των υποδομών στο σταθμό των Κήπων στον Έβρο, καθώς καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις για τους επισκέπτες από την Τουρκία, η οποία αποτελεί αγορά – βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη.

Πετάει ψηλά το «Μακεδονία»

Για την ώρα πάντως, η Θεσσαλονίκη αισιοδοξεί με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να δίνει τον τόνο. Στο πλαίσιο αυτό, ρεκόρ στην επιβατική κίνηση κατέγραψε το 2024 το αεροδρόμιο, φανερώνοντας την ελπιδοφόρα πορεία της Θεσσαλονίκης στο τουριστικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, το 2024 από το αεροδρόμιο Μακεδονία διακινήθηκαν 7,38 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα κατά 5% (7,02 εκατ. επιβάτες το 2023).

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα από το σύνολο των επιβατών, τα 4,97 εκατ. ήταν διεθνείς αφίξεις, που μεταφράζεται σε αύξηση 4,1%, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού άγγιξαν τα 2,433 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 6,8%.

Άνοδο κατά 4,4% κατέγραψαν στο σύνολο του έτους και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, με τον απόλυτο αριθμό να προσεγγίζει τις 57.080.

Από αυτές, οι 34.527 ήταν πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2023 κατά 3,2%. Οι πτήσεις εσωτερικού άγγιξαν την περσινή χρονιά τις 22.553, ενισχυμένες έναντι του 2023 κατά 6,4%.

Τον Δεκέμβριο του 2024 οι αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού έφθασαν τις 524.168 έναντι 476.396 τον αντίστοιχο μήνα του 2023, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10%. Σημαντική αύξηση 15,5% παρουσίασε ο αριθμός των επιβατών από το εξωτερικό οι οποίοι άγγιξαν τους 331.696, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 192.472 έναντι 189.131.

Γερμανοί, Άγγλοι, Κύπριοι

Την πρωτιά στο top-5 των εθνικοτήτων που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία κρατούν στο σύνολο του έτους οι αφίξεις από τη Γερμανία με 1,63 εκατ. επιβάτες και ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Αγγλία (481.467 επιβάτες), η Κύπρος (440.594), η Ιταλία (334.937) και η Πολωνία (233.373).

Επείγει η «ποιοτική» αναβάθμιση

Για να χτίσει σε γερά θεμέλια η πόλη το τουριστικό της αφήγημα απαραίτητο στοιχείο είναι η «αναβάθμιση» του προφίλ των επισκεπτών της. Η παρουσία «ποιοτικών» τουριστών, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμάται η συνεισφορά των Βαλκάνιων στην τοπική οικονομία, προϋποθέτει την έλευση των παραδοσιακά ανοιχτοχέρηδων Αμερικανών, που θα αφήσουν ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις

Οι Αμερικανοί ναι μεν κατέκτησαν την πρώτη θέση στις διανυκτερεύσεις ξένων εθνικοτήτων του 2023 στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο είναι απελπιστικά λίγοι όσοι έρχονται στην πόλη -αν και διαρκώς αυξάνονται- για να αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα στην τοπική οικονομία.

Εφόσον δεν «απογειωθεί» η άμεση σύνδεση (εγχείρημα που έχει παραπεμφθεί για το 2026-2027) με την αμερικανική αγορά με απευθείας πτήση από το «Μακεδονία» η πόλη δεν μπορεί να προσδοκά και πολλά για την έλευση περισσότερων Αμερικανών.

… Και η χάραξη οραματικής στρατηγικής

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να οικοδομηθεί κλίμα σύμπνοιας και αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην αυτοδιοικητική ηγεσία και τους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε η Θεσσαλονίκη να δρέψει επιτέλους τους καρπούς του τουριστικού ρεύματος.

Η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, ενός συνεκτικού αναπτυξιακού πλάνου με αρχή, μέση και τέλος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα, ώστε η Θεσσαλονίκη να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό.

Δήμος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ξενοδόχοι οφείλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να μπορέσει η πόλη να αναπτυχθεί και να προσελκύσει νέες αγορές και επισκέπτες με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα.

Loader