Θεσσαλονίκη: Στόχος οι 25.000 υπογραφές, για να γίνει δημοψήφισμα για πάρκο πρασίνου στη ΔΕΘ

Μέσω της πλατφόρμας parkodeth.gr

Καμπάνια για να συγκεντρωθούν περισσότερες 25.000 υπογραφές δημοτών Θεσσαλονίκης προκειμένου ο δήμος να υποχρεωθεί να διοργανώσει τοπικό δημοψήφισμα για το μέλλον της ανάπλασης της ΔΕΘ κάνουν δύο δημοτικές παρατάξεις και 38 συλλογικότητες που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ. «Πρέπει να ανοίξει η κουβέντα στην πόλη, να ακουστεί ο λόγος των δημοτών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, που η φωνή των δημοτών ακούγεται μέσα από τα local support groups» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη - όπου «μια αλλαζονική εξουσία θέλησε να επιβάλλει να χτιστεί και να γίνει εμπορικό κέντρο, αλλά η απόφαση ανατράπηκε μετά από μαζική αντίσταση και δυναμική διεκδίκηση από τον δήμο- για να υποστηρίξει ότι και στο θέμα της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ πρέπει να ακουστεί η φωνή των δημοτών. 

Συνυπολογίζοντας τις ψήφους των πολιτών που έλαβε η παράταξή του (21%) καθώς και η «Πόλη Ανάποδα» (5%) είπε ότι «συναθροίζουμε το 1/4 των δημοτών της πόλης» που θέλει αυτός ο χώρος να γίνει πάρκο,  και πρόσθεσε ότι αν υπολογίσει κανείς και την παράταξη του δημάρχου, που με προεκλογική ανακοίνωση του στις 21.9.2023 έκανε λόγο για μεταφορά της έκθεσης εκτός αστικού ιστού «δεν είμαστε μια περίεργη μειοψηφία, είμαστε η πλειοψηφία των δημοτών». Όπως είπε «από το 2013 ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει αποποιηθεί της προσδοκίας και της επιθυμίας να μεταφερθεί η έκθεση εκτός αστικού ιστού και να πάει στη Σίνδο και να μείνουν στην καρδιά της πόλης ήπιες εκθεσιακές δραστηριότητες». Ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκης για Όλους» είπε ακόμη ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις σημερινές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και έχουν αρθεί οι περιορισμοί της μνημονιακής περιόδου.

Παρτέρια στην αυλή του ξενοδοχείου 

Με βάση το υπάρχον σχέδιο ανάπλασης, η έκταση που προορίζεται για πράσινο και ελεύθερους χώρους (οικόπεδο της ΔΕΘ μαζί με το οικόπεδο Αγίας Φωτεινής) είναι 110 στρέμματα. «Αυτό που παρουσιάζεται στο σχέδιο της ανάπλασης ως πάρκο περιλάμβάνει δρομάκια και παρτέρια την αυλή, δηλαδή... την αυλή  του ξενοδοχείου και του mall» σχολίασε η Μαρία Κέκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα». Επιπλέον, όπως είπε, αν επιχειρηθεί να σκαφτεί ο χώρος για να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκιγκ -πέρα από τις δυσκολίες που προκύπτουν ότι είναι μια περιοχή με ρέματα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον- δεν θα μπορούν να φυτευθούν πάνω από 1.151 ψηλά δέντρα. Αυτή η αναλογία μεταφράζεται σε περίπου  10 δέντρα ανά στρέμμα, στα συνολικά 110 στρέμματα αδόμητου χώρου. Ακόμα όμως κι αυτός ο αριθμός αμφισβητείται από τους πολίτες που αντιδρούν στο σχέδιο ανάπλασης, επικαλούμενοι τον επενδυτικό σχεδιασμό του Υπερταμείου που παρουσιάζει ένα σχέδιο ανοικτό χώρο και αστικό πάρκο στο 33% της έκτασης, δηλαδή σε 57 στρέμματα.

Η Ελένη Ιωαννίδου, εκπρόσωπος της σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» στην οποία συμμετέχουν 38 σύλλογοι, φορείς και ομάδες πολιτών» τόνισε ότι το πράσινο θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότηα σε μια πόλη που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο και αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, για το οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Χαρακτήρισε το σχέδιο ανάπλασης ένα «σχέδιο real estate, που θα φορτώσει με τσιμέντο, ρύπους και κυκλοφοριακό φόρτο της πόλη. Εκλείπουν και οι τελευταίοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, που αποχαρακτηρίζονται από χώροι πρασίνου και εκπαίδευσης και οικοδομούνται. Χρειαζόμαστε αληθινό μητροπολιτικό πάρκο, όπως υπάρχει σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη».

Από την πλευρά του ο Κώστας Σαμδάνης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης τόνισε ότι αντίστοιχης έκτασης χώρος στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να βρεθεί και σημείωσε ότι στην πρόταση ανάπλασης αυτό που παρουσιάζεται ως πάρκο είναι «το περίσσευμα γύρω από τα φαραωνικά κτίρια και όχι δημόσιος χώρος πρασίνου. Τα φαντασμαγορικά τρισδιάστατα κτίρια σαγηνεύουν την κοινή γνώμη, αλλά είναι τόσο μεγάλος ο όγκος τους που τα δείχνουν από ψηλά (bird eye) και όχι όπως θα τα βλέπει ο άνθρωπος από το έδαφος». Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόταση ανάπλασης δεν λαμβάνει υπόψιν αξιόλογα αρχιτεκτονικά πάρκα, και μεγάλες πολεοδομικές μελέτες που προέβλεπαν μητροπολιτικό πάρκο. 

Το δημοψήφισμα

Όπως προβλέπει ο νόμος 4555/2018 για τα τοπικά δημοψηφίσματα, αυτά αποφασίζονται είτε από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου, είτε αν το αιτηθεί το 10% όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους- αυτό στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί σε 23.000 άτομα. Οι υπογραφές με τις οποίες ζητούν οι πολίτες να οργανωθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΘ θα συγκεντρώνονται είτε χειρόγραφα είτε μέσω της πλατφόρμας parkodeth.gr. Εκεί ο κάθε πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία του, που περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορεί να διασταυρωθεί ότι πρόκειται για δημότη Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα του προτεινόμενου δημοψηφίσματος είναι το εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν. 4555/2018, αιτούμαι από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος με το παρακάτω ερώτημα: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;”

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών μέχρι το καλοκαίρι, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να υποβληθούν στο δήμο, που αφού ελέγξει ότι οι υπογράφοντες είναι δημότες Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διοργανώσει το δημοψήφισμα. «Το ερώτημα δεν είναι αν η ανάπλαση είναι καλύτερη από τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης της ΔΕΘ, αλλά το τι έχει πραγματικά ανάγκη η πόλη. Θα το κερδίσουμε και θα είναι ιστορική η νίκη» τόνισε η κ. Κέκη, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα. Η καμπάνια ενημέρωσης θα αρχίσει το απόγευμα της Παρασκευής, σε γιορτινό κλίμα, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Loader