Θεσσαλονίκη: Σε επ΄ αόριστον «ομηρία» 1.000 εργαζόμενοι κοινωνικών δομών στους 14 δήμους

Οι συμβασιούχοι που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο

Σε «ομηρία» εδώ και 15 χρόνια βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι που παρέχουν υπηρεσίες σε κοινωνικές δομές των δήμων, στις οποίες καταφεύγουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Οι συμβασιούχοι που έχουν μετατραπεί σε ομήρους «αορίστου χρόνου», καθώς απασχολούνται με αυτό το καθεστώς από το 2010 και μετά, ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού όπως υποστηρίζουν, κάθε χρόνο βιώνουν την αγωνία της ανανέωσης ή μη των συμβάσεων τους.

Στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι στις κοινωνικές δομές υπολογίζονται σε 1.000 άτομα, ενώ πανελλαδικά ξεπερνούν τις 50.000.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδικών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠμεΑ, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, σε Κέντρα Κοινότητας και σε δομές αστέγων.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μια η μισθοδοσία τους καλύπτονταν κατά 80% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 20% από εθνικούς και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμβάσεις τους λήγουν κάθε Ιούνιο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο emakedonia.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη, αυτό το δεδομένο έχει αλλάξει και πλέον τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι το 20% της μισθοδοσίας των συμβασιούχων. Επιπλέον, είπε, υπάρχει πληροφορία ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια τελειώνουν τον Ιούνιο του 2025 και από κει και πέρα το κράτος πρέπει να αναλάβει αν αναλάβει να στηρίξει τους συμβασιούχους στις κοινωνικές δομές.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζομένους, καθώς οι εθνικοί πόροι ποτέ δεν φτάνουν, οπότε η αγωνία των συμβασιούχων είναι μεγάλη, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να τερματιστούν οι συμβάσεις τους, παρότι όλοι τους παρέχουν υπηρεσίες για περισσότερα από 15 χρόνια» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Να παρέμβουν οι δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ

Δεδομένης της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται για τους συμβασιούχους των κοινωνικών δομών των δήμων, οι τελευταίοι έχουν αρχίσει ήδη να ασκούν πιέσεις προς τους δημάρχους και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, πριν βρεθούν στον… δρόμο.

Πριν από λίγες μέρες εκπρόσωπο του Συλλόγου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) όπου μίλησαν για την αγωνία που ζουν, καθώς δεν έχουν λάβει καμία διαβεβαίωση για τη συνέχιση της εργασίας τους ή την τύχη που θα έχουν οι συμβάσεις τους και ζήτησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

«Πολλοί από τους συμβασιούχους εργαζόμενους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια υπογράφοντας συμβάσεις που λένε ότι καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τόνισε στην παρέμβασή της η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χοροζίδη.

«Αν για 15 χρόνια καλύπτουν πρόσκαιρες ανάγκες, πάγιες ανάγκες ποιοι θα λέγαμε ότι καλύπτουν;» διερωτήθηκε η ίδια και πρόσθεσε ότι «καλύπτεται η ανακύκλωση της ανεργίας, το φύγε εσύ έλα εσύ. Το σύστημα της περιστρεφόμενης πόρτας μια θα είσαι μέσα στην δουλειά και την επόμενη στιγμή έξω… αυτήν την πολιτική για ευνόητους λόγους».

Σ αυτήν την πολιτική που μας θέλει ομήρους, συνέχισε η πρόεδρος απευθυνόμενη στους δημάρχους «εμείς λέμε ότι δε μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Πρέπει να παλέψουμε με ψηλά το κεφάλι για δουλειά με δικαιώματα μόνιμη και σταθερή».

Οι εργαζόμενοι, είπε, είναι αποφασισμένοι να μη κάνουν ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη δουλειά θα τον δώσουν μαζί με τους συναδέλφους τους συμβασιούχους σχολικούς καθαριστές, αλλά αυτούς του προγράμματος της ΔΥΠΑ 55-67.

Οι συμβασιούχοι μαζί με τους συνδικαλιστές του Συλλόγου έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια, καθώς και στην ΚΕΔΕ στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ

Loader