Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 36χρονου που παρενόχλησε σεξουαλικά νεαρή σε αστικό λεωφορείο
Ο ίδιος στην απολογία του είπε ότι επρόκειτο για παρεξήγηση
Γέμισε τουρίστες η πόλη την εορταστική περίοδο, ωστόσο η αγοραστική κίνηση ήταν αδύναμη
Το δειλινό του Μεγάλου Σαββάτου η παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν γεμάτη από κόσμο και στις δύο πλευρές του πεζοδρομίου. Νέοι, οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία έκαναν την τελευταία βόλτα πριν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς ήταν τουρίστες, καθώς λίγους άκουγες να μιλούν ελληνικά. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που δείχνουν ότι χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν για την πασχαλινή περίοδο στην πόλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έφτασε στο 80%. «Οι πληρότητες για το Πάσχα στα ξενοδοχεία της πόλης ήταν πολύ καλές. Είχαμε ελαφρώς μία αύξηση συγκριτικά με πέρσι το Πάσχα, δηλαδή από το 75% φτάσαμε στο 80%. Οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν από τα Βαλκάνια, που προτίμησαν τον οδικό τουρισμό. Ωστόσο, υπήρχαν τουρίστες και από άλλες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει ο κ. Μανδρίνος.
Η Λατρευτική Εβδομάδα που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και η ευλαβική στιγμή της συνάντησης των πέντε επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους, φαίνεται πως αποτέλεσε παράγοντα προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη τις ημέρες του Πάσχα. «Βοήθησε η Λατρευτική Εβδομάδα για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες φέτος. Υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στην πόλη. Είναι ενδεικτικό ότι στα παρκινγκ τα 8 από τα 10 αυτοκίνητα είχαν πινακίδες εξωτερικού. Οι διανυκτερεύσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν 2 έως 3», σημειώνει ο κ. Μανδρίνος.
Αύξηση 20% στην κινητικότητα των ταξί
Η προσέλευση τουριστών στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Εβδομάδα αποτυπώθηκε και στην κινητικότητα που υπερείχε στα ταξί και την αύξηση των κουρσών στην πόλη. «Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδα, ειδικά τις απογευματινές ώρες, υπήρχε αύξηση στην κίνηση. Είδαμε μία διαφορά σε ποσοστό 20% συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης.
Η εικόνα άλλαξε το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή το Πάσχα, με την πόλη να αδειάζει από Θεσσαλονικείς και τους περισσότερους να προτιμούν τα οικογενειακά τραπέζια από τις εξόδους. «Μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή είχαμε τη μεγάλη κίνηση, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η πόλη άρχισε να αδειάζει. Η μικρή αυτή αύξηση τις ημέρες του Πάσχα, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την κακή περίοδο που βιώνουμε από τον Ιανουάριο και ήδη η κίνηση έπεσε ξανά από τη Δευτέρα του Πάσχα», επισημαίνει ο κ. Λεοντιάδης.
Γεμάτα τα εστιατόρια
Όσα εστιατόρια παρέμειναν ανοικτά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα ήταν γεμάτα στο 100%, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη. «Οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει ημέρες πριν και όσα έμειναν ανοικτά ήταν όλα γεμάτα. Δούλεψαν τα καταστήματα εστίασης τις ημέρες του Πάσχα, φαίνεται πως βγήκε ο κόσμος. Βέβαια, υπήρχαν και κάποιοι επιχειρηματίες που αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστοί, ειδικά αυτοί που έχουν ψαροταβέρνες», δηλώνει στη «ΜτΚ»» ο κ. Επιτροπίδης. Όπως τονίζει τα εστιατόρια γέμισαν όχι μόνο από τουρίστες, αλλά και από Θεσσαλονικείς που αποφάσισαν να γευματίσουν έξω, παρά να μαγειρέψουν στο σπίτι τους. «Γενικά τουρίστες πλέον έχουμε όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά το Πάσχα είδαμε μία μεγαλύτερη κινητικότητα. Είμαστε ευχαριστημένοι», σημειώνει.
Μεγάλη Παρασκευή… στα εμπορικά καταστήματα
Πρωτόγνωρο χαρακτηρίζουν το φετινό Πάσχα οι έμποροι και οι καταστηματάρχες, καθώς η αγοραστική κίνηση ήταν εντελώς αδύναμη και χωρίς ροή. Σαφώς, μεγάλο ρόλο έπαιξε και ότι οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν τις συντάξεις τους πριν το Πάσχα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το αγοραστικό κοινό.
«Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα ήταν πρωτόγνωρη με αρνητικό πρόσημο. Καθιερωμένα αποτελούσε την καλύτερη εβδομάδα του χρόνου με μεγάλους τζίρους. Φέτος ήταν σαν μία ακόμα απλή εβδομάδα, δεν υπήρχε καθόλου κίνηση», αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Μίλτος Παυλίδης, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Ο κόσμος δεν είχε χρήματα, ξοδεύει τους μισθούς σε υποχρεώσεις, σε λογαριασμούς ενέργειας και στα σούπερ μάρκετ. Πιστεύαμε ότι, όταν μπει το δώρο του Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, αλλά δεν έγινε τίποτα», σημειώνει ο κ. Παυλίδης.
Όσο για τους τουρίστες που υπήρχαν στην πόλη, ο κ. Παυλίδης τονίζει πως «οι περισσότεροι ήταν από τα Βαλκάνια και οι Βαλκάνιοι δεν συνηθίζουν να ψωνίζουν, όταν έρχονται διακοπές στη Θεσσαλονίκη. Οι μισθοί που παίρνουν είναι χαμηλότεροι από τους δικούς μας, οπότε δεν περιμένουμε να προχωρήσουν σε αγορές».
Χαμηλότερη, συγκριτικά με άλλες χρονιές, ήταν και η κίνηση σε ζαχαροπλαστεία φέτος. Όπως όλα δείχνουν, οι Θεσσαλονικείς αγόρασαν με φειδώ πασχαλινά τσουρέκια και σοκολατένια αυγά. «Ήταν μειωμένη η κίνηση φέτος, δεν αγόρασε ο κόσμος πολλά πασχαλινά αυγά. Πέρυσι και πρόπερσι αγόραζαν πέντε-πέντε τα τσουρέκια, φέτος ήταν όλοι μετρημένοι», δηλώνει στη «ΜτΚ» η ιδιοκτήτρια ζαχαροπλαστείου Πέπη Μπέζα.
Όπως εξηγεί η κ. Μπέζα, οι τιμές ανέβηκαν στα προϊόντα, επειδή αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πρώτες ύλες. «Τα σοκολατένια αυγά είχαν διπλάσια τιμή φέτος, λόγω της αύξησης της τιμής της σοκολάτας. Μειώσαμε τα γραμμάρια των αυγών που πουλήσαμε, για να απορροφήσουμε τις αυξήσεις και να μην ξεφύγουν οι τιμές. Ήταν ακριβά φέτος και για αυτό, ίσως, είδαμε τον κόσμο εγκρατή», τονίζει.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.04.2025
Ο ίδιος στην απολογία του είπε ότι επρόκειτο για παρεξήγηση
Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος της 51χρονης, η οποία δεν μπορεί να επιστρέψει στο ίδιο της το σπίτι
Ο πρώην Δήμαρχος καλεί τη σημερινή Διοίκηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προώθηση και δημοπράτηση του μόνιμου σταθμού στάθμευσης
Κατασχέθηκαν συσκευασίες με ναρκωτική ουσία σε τρίμματα, πιθανόν κάνναβη εμποτισμένη με πρόσθετες χημικές ουσίες, τύπου “ποτ πουρί’’