Θεσσαλονίκη: Oι ηλιόλουστες μέρες της κρουαζιέρας – Πόσα πλοία «δένουν» φέτος, το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια

Τα οικονομικά οφέλη της πόλης, η πρόκληση των 200 κρουαζιερόπλοιων και η μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό

Σταθερή και αδιάκοπη ρότα ανάπτυξης έχει χαράξει η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη που πλέον έχει στρέψει για τα καλά το βλέμμα στη θάλασσα, επιχειρώντας να επωφεληθεί οικονομικά.

Βίρα οι άγκυρες, όρτσα τα πανιά λοιπόν και η κρουαζιέρα στην Θεσσαλονίκη «ζει» την δικιά της άνοιξη εδώ και περίπου 4 χρόνια με την πόλη να μπαίνει στην ρότα ολοένα και περισσότερων εταιρειών με τις προοπτικές να διαγράφονται ευοίωνες.

Ο ΟΛΘ, βάσει του προγράμματος που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (και το οποίο αναπροσαρμόζεται), φέτος είτε έχει υποδεχτεί είτε περιμένει συνολικά 71 αφίξεις (από 21 κρουαζιερόπλοια 14 κορυφαίων εταιρειών) έναντι 81 αφίξεων το 2024, 68 το 2023, 61 το 2022 και 17 το 2021.

Την χρονιά που διανύουμε ήδη έχουν έρθει 11 κρουαζιερόπλοια ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο (στο κυρίως πιάτο της σεζόν) στη Θεσσαλονίκη θα καταπλεύσουν 50 πλοία.

Homeporting

Περίπου το 30% των αφίξεων είναι αφίξεις homeporting (δηλαδή αφιξο-αναχώρηση του πλοίου από το ίδιο λιμάνι, κάτι που δίνει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες), αναδεικνύοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως διεθνές λιμάνι επιλογής έναρξης ή/και τερματισμού κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης για τους επιβάτες.

Το 2023 ο ΟΛΘ έθεσε σε λειτουργία τον νέο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος». Πλέον, στο λιμάνι της πόλης μπορούν να δένουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν συνολικά 6.000 άτομα, πλέον των πληρωμάτων τους.

Ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023 και έχει συνολικό εμβαδό 2000 m2. Είναι πλήρως εξοπλισμένος και ικανός να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit και δύο πλοία ταυτόχρονα στα κρηπιδώματα 9 και 10.

Στόχος είναι η περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση ώστε το λιμάνι να αποτελέσει hub στο χώρο της κρουαζιέρας. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία που καταφτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και διανυκτερεύουν σε αυτό λαμβάνουν μια σειρά από παροχές καθώς  τροφοδοτούνται από τις εταιρείες της πόλης.

Η πόλη κολυμπά στα ανοιχτά και μάλιστα σε νερά ολοένα και πιο… βαθιά, καθώς από το 2021 η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη σαλπάρει με σταθερότητα και συνέπεια.

Τα πλοία αγκυροβολούν στο λιμάνι της πόλης ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, γεγονός που αναμφίβολα τονώνει την τοπική οικονομία, απογειώνει τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, καθιστώντας παράλληλα το λιμάνι, εν αναμονή και της εκκίνησης του έργου επέκτασης του έκτου προβλήτα, αναπτυξιακό φάρο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Με σταθερό πηδάλιο «βλέπει» 200 κρουαζιερόπλοια ετησίως και πάνω από 100.000 επιβάτες

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα λίγα στη Μεσόγειο που μπορούν να δεχθούν ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια. Στα επόμενα χρόνια, η πόλη θα προσελκύσει ως και 50% παραπάνω τουρίστες κρουαζιέρας, ξεπερνώντας τις 100.000. Πέρσι εκτιμάται πως οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν στην πόλη, προσέγγισαν τις 80.000.

Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΘ υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 150-200 ετησίως τα επόμενα χρόνια ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς ρίχνουν κάβους στη Θεσσαλονίκη. Η αμερικανική Crystal Cruises, που από πέρσι «έδεσε» στην πόλη, φέτος κάνει το λιμάνι της πόλης home port, για κρουαζιέρες της στη Μεσόγειο.

11 εκατ. «κολυμπούν» στην τοπική οικονομία

Σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, 10,8 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια, αποτιμάται το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, με τις δαπάνες ανά επιβάτη στην πόλη να ανέρχονται σε 54,5 ευρώ.

Με βάση έρευνα την οποία υλοποιεί ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου, οι προβλεπόμενες εκτιμήσεις για την οικονομική συνεισφορά του κλάδου στη Θεσσαλονίκη σε ετήσια βάση δείχνουν ότι τα άμεσα έσοδα θα διαμορφωθούν σε 5,23 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σενάριο βάσης, και σε 6,49 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το θετικό σενάριο.

Εκτιμάται ότι η κρουαζιέρα θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση 111 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ετήσια βάση.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των επιβατών κρουαζιέρας, όπως αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το 90,1% των επιβατών να δηλώνουν ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν είναι εξαιρετικά έως αρκετά πιθανό να συστήσουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό τουριστικής επίσκεψης.

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες θετικές επιπτώσεις, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 3,43 εκατ. ευρώ για το σενάριο βάσης και 4,33 εκατ. ευρώ για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Συνολικά, στο βασικό σενάριο τα έσοδα από την κρουαζιέρα αναμένεται να διαμορφωθούν σε 8,56 εκατ. ευρώ και στο αισιόδοξο σενάριο αναμένεται να ανέλθουν σε 10,82 εκατ. ευρώ.

Tα πληρώματα πιο… large από τους επιβάτες

Επιπρόσθετα, οι επιβάτες δαπανούν 15,1 ευρώ κατά τη διάρκεια των οργανωμένων εκδρομών ενώ στα 98,8 ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες αγοράς εκδρομής. Σε αυτές τις δαπάνες θα πρέπει να προστεθούν και οι σημαντικές δαπάνες των πληρωμάτων, οι οποίες ανέρχονται σε 105,4 ευρώ ανά μέλος του πληρώματος.

Συνυπολογίζοντας τα έσοδα των ναυτιλιακών πρακτόρων και τα λιμενικά τέλη από τις χειμερινές κρουαζιέρες της περιόδου Νοέμβριος-Απρίλης

• Οι άμεσες θετικές επιπτώσεις από τις «χειμερινές» κρουαζιέρες (Νοέμβριος-Απρίλης) ανέρχονται σε 798.000 ευρώ.

• Οι έμμεσες θετικές επιπτώσεις από τις «χειμερινές» κρουαζιέρες (Νοέμβριος-Απρίλης) ανέρχονται σε 533.000 ευρώ.

• Οι συνολικές θετικές επιπτώσεις από τις «χειμερινές» κρουαζιέρες (Νοέμβριος-Απρίλης) ανέρχονται σε 1,33 εκατ. ευρώ.

• Σε όρους απασχόλησης, οι «χειμερινές» κρουαζιέρες έχουν ως αποτέλεσμα την διατήρηση 35 θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.

Πληγώνουν οι συγκρίσεις με τον εγχώριο ανταγωνισμό

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα για τη Θεσσαλονίκη, αν και η χώρα μας σημείωσε ρεκόρ επιδόσεων το 2024 στην κρουαζιέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Λιμένων Ελλάδας ΕΛΙΜΕ οι συνολικές αφίξεις πλοίων ανήλθαν σε 5.490 και ο αριθμός των επισκεπτών σε 7.927.709 καταγράφοντας επιπλέον 260 αφίξεις πλοίων και 924.559 επιπλέον επισκέπτες έναντι του 2023.

Πρωτοπόρος σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά ο Πειραιάς με 1.730.000 περίπου επιβάτες και ακολουθούν η Σαντορίνη με 1.345.837, η Μύκονος με 1.293.051 και στη συνέχεια η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, και το Κατάκολο.

Αναφορικά με τις προσεγγίσεις πλοίων ο Πειραιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 810 προσεγγίσεις, ακολουθεί η Μύκονος με 768, η Σαντορίνη με 750 και στη συνέχεια η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, και η Πάτμος.

Η Θεσσαλονίκη λάμπει διά της απουσίας της από αυτή τη λίστα με την πόλη, παρά τα βήματα προόδου, να πρέπει ακόμα να διανύσει πολλά μίλια για να… ξανοιχτεί σε νέους ωκεανούς.

Loader