Θεσσαλονίκη: Η διαγραφή των κλήσεων, το “άδειασμα” στον Ζέρβα, ο εμφύλιος στην Καλαμαριά, η ΔΕΘ στο ΣτΕ και οι εισροές στο ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Σαλονικιός

Έφτασε η ώρα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη ΔΕΘ καθώς σήμερα ορίστηκε να συζητηθεί στο ανώτατο δικαστήριο η προσφυγή κατοίκων της πόλης

Είχε και επικοινωνία, αλλά είχε και ουσία η εκδήλωση απολογισμού του έργου της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη, την Κυριακή στο «Ολύμπιον». Το λέω αυτό ενθυμούμενος τις αντίστοιχες εκδηλώσεις της αλήστου μνήμης εποχής του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και αυτής του Κωνσταντίνου Ζέρβα όπου ο μόνος που μιλούσε ήταν ο δήμαρχος. Αντιθέτως, την Κυριακή το λόγο πήραν και ορισμένοι πολίτες οι οποίοι έθεσαν ζητήματα και εξέφρασαν και παράπονα.

Πολύ λογική ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Ζέρβα να κάνει λόγο για «γιαλαντζί απολογισμό με πλεόνασμα από ΘΑ» και τον Σπύρο Πέγκα να στιγματίζει τις δύο μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, 35% για το 2024 και επιπλέον 30% για το 2025, αποσιωπώντας ωστόσο ότι το 35αρι το είχε αποφασίσει η απερχόμενη διοίκηση Ζέρβα.

Εκείνο, πάντως, που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την εκδήλωση στο «Ολύμπιον» ήταν οι «γαλάζιες» παρουσίες στην πρώτη σειρά τον καθισμάτων. Από τον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Καλαφάτη, ως τις βουλευτίνες Άννα Ευθυμίου και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και τον συντονιστή του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Παπαγεωργίου. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα η Νέα Δημοκρατία «άδειασε» τον Ζέρβα, προσεταιριζόμενη τον Αγγελούδη.

Το «παρών» έδωσε όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι ο Στέλιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν στο «Ολύμπιον» ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης αλλά και η Ράνια Θρασκιά η οποία ανήκει από προχθές και επισήμως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς και ο Πέτρος Παππάς ο οποίος θα ενταχθεί κι αυτός στο ΠΑΣΟΚ, τις προσεχείς ημέρες.

Αντιθέτως απουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι ο Σωκράτης Φάμελλος φρόντισε να συναντήσει προ εβδομάδων τον δήμαρχο.

Ανάποδα

Μένω στα του δήμου καθώς σήμερα συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή. Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητήσει είναι η οριστική διαγραφή απαιτήσεων ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300.000 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ο δήμος προχωρά στη διαγραφή τους επειδή δεν μπορεί να τις εισπράξει καθώς δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία βεβαίως αυτών των προστίμων. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα τα οποία αντιστοιχούσαν σε αυτές τις κλήσεις βεβαιώθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις πέραν της τριετίας που προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, η νυν διοίκηση τις συμπεριέλαβε στις εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις που απέστειλε κατά το τελευταίο τρίμηνο σε πολίτες, απαιτώντας την καταβολή των προστίμων. Ήταν μια καταφανώς βιαστική και εσφαλμένη κίνηση καθώς ο δήμος θα έπρεπε, πριν να προβεί σε αυτήν τη μαζική αποστολή των προστίμων, να ελέγξει προηγουμένως εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα. Το έκανε εκ των υστέρων, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Όπως πληροφορούμαι, μετά τη σημερινή απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ο δήμος προσανατολίζεται να στείλει νέο email προς όσους αφορούν οι εκπρόθεσμες κλήσεις, για να τους ενημερώσει για τη διαγραφή τους.

Πάντως, υπάρχουν κάποιοι πολίτες οι οποίοι έσπευσαν, είτε να εξοφλήσουν αυτές τις κλήσεις, σε περίπτωση που ήταν δυο, τρεις είτε να κάνουν ρύθμιση. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο δήμος θα φροντίσει να επιστρέψει αυτά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα.

Φαγωμάρα

Μένω στην αυτοδιοίκηση, αλλά αλλάζω πίστα και πάω προς Καλαμαριά. Ο λόγος είναι η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή αντιπροέδρου του Σώματος. Η ανάγκη προέκυψε μετά την παραίτηση της Εύας Ντόντη από τη θέση της αντιπροέδρου. Η Ντόντη υπήρξε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Γιάννη Δαρδαμανέλη και μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα του 2023 όταν η “Γενιά Δημιουργίας” υποβιβάστηκε στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης, η Ντόντη προτάθηκε από την παράταξη Δαρδαμανέλη για αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος.

Εντούτοις, παρότι τη θέση του/της αντιπροέδρου τη δικαιούται η μείζων αντιπολίτευση, η “Γενιά Δημιουργίας” απεμπόλησε αυτό το προνόμιο και δεν πρότεινε δικό της στέλεχος γι' αυτή τη θέση. Έτσι, το προνόμιο πέρασε στα χέρια της συμπολίτευσης η οποία πρότεινε τον Κωνσταντίνο Ζώη ο οποίος και εξελέγη. Μάλιστα τον υπερψήφισε και η παράταξη Δαρδαμανέλη, και συγκεκριμένα τα τρία μέλη που ήταν παρόντα, συμπεριλαμβανομένου και του τέως δημάρχου.

Δικαιολογώντας τη στάση του αυτή ο Δαρδαμανέλης είπε ότι η παράταξή του δεν προτείνει υποψήφιο/α επειδή το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου λειτουργεί αντιδημοκρατικά. Ωστόσο, πληροφορούμαι, ότι η αιτία που η μείζων αντιπολίτευση δεν κατάφερε να προτείνει κάποιο από τα στελέχη της για τη θέση την οποία βάσει νόμου δικαιούται είναι πως εδώ και καιρό φαίνεται να είναι χωρισμένη στα δύο. Υπάρχει η ομάδα Δαρδαμανέλη που έχει μαζί του και άλλους δύο δημοτικούς συμβούλους και η ομάδα του Ανέστη Φίσκα ο οποίος βλέπει τον εαυτό του ως τον επόμενο υποψήφιο δήμαρχο το 2028, στη θέση του Δαρδαμανέλη.

Η ώρα της κρίσης

Έφτασε η ώρα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη ΔΕΘ καθώς σήμερα ορίστηκε να συζητηθεί στο ανώτατο δικαστήριο η προσφυγή κατοίκων της πόλης κατά του προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης. Με την προσφυγή η οποία κατατέθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια ζητείται να ακυρωθεί το επίμαχο προεδρικό διάταγμα το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, την αναλογία δομημένων και αδόμητων χώρων, την έκταση του πρασίνου, τη διάσωση κτιρίων ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εντός των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ κ.ο.κ.

Ας ελπίσουμε να εκδικαστεί η υπόθεση και να μην πάρει αναβολή καθώς ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας από τους τελευταίους αδόμητους στο κέντρο της πόλης.

Ανθ΄ ημών… Ράνια

Χαράς ευαγγέλια για το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης καθώς απέκτησε ξανά βουλευτή, για την ακρίβεια βουλεύτρια, σύμφωνα με την πολιτική αργκό του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο μετεγγράφη η κυρία Ράνια Θρασκιά. Βεβαίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέθετε τυπικά βουλευτή στην Α’ εκλογική περιφέρεια, τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος όμως, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ήταν αδύνατον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ως εκπροσώπου μιας εκλογικής περιφέρειας. Αυτό είχε επισημανθεί εξ αρχής όταν, μετά τις εκλογές του 2023 είχε αποφασίσει να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου τον Χάρη Καστανίδη. Και κάπως έτσι, αντί του Χάρη, προέκυψε η Ράνια η οποία πρωτοεμφανίσθηκε στο πολιτικό προσκήνιο το 2023 και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στη Θεσσαλονίκη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ράνια αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον εξοβελισμό του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα. Τότε είχε δώσει την εντύπωση ότι θα τον ακολουθούσε στο νέο του εγχείρημα, αλλά σοφά ποιούσα, έμεινε για κάποιους μήνες στον προθάλαμο των ανεξάρτητων βουλευτών έως ότου δει προς τα που θα φυσήξει ο άνεμος. Ανάλογη τακτική ακολούθησε και ο Πέτρος Παππάς ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής Κιλκίς με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε ταχθεί ανοιχτά με τον Κασσελάκη και αποχώρησε από το κόμμα μετά την εκπαραθύρωση του Στέφανου. Τώρα εντάσσεται κι αυτός στο ΠΑΣΟΚ, με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση να γίνεται τις προσεχείς ημέρες. Ο Παππάς θα θέσει κι αυτός υποψηφιότητα, πιθανότατα στην Α’ Θεσσαλονίκης μιας και στο Κιλκίς δεν θα έχει καμία τύχη καθώς εκεί πολιτεύεται ο Στέφανος Παραστατίδης.

Οι μετεγγραφές προκάλεσαν πολιτικό καβγά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη για πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, λησμονώντας ότι και οι ίδιοι υποδέχονταν μετά βαΐων και κλάδων βουλευτές άλλων κομμάτων, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειπαν το κόμμα τους την εποχή των μνημονίων. Οι δε του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι κατήγγειλαν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή άνοιγε την αγκάλη του για να υποδεχθούν τους αποσκειρτίσαντες. Εδώ που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις...

Loader