Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν ρούχα από κατάστημα και τους συνέλαβαν στο κέντρο
Χειροπέδες σε έναν 19χρονο και έναν 20χρονο
Έχουμε ήδη δύο αρνήσεις φημολογούμενων υποψηφιοτήτων, από δύο, μάλιστα, «γαλάζια» στελέχη
Από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μπορεί να απέχουμε τρία χρόνια ακόμη, ωστόσο, έχουμε ήδη δύο αρνήσεις φημολογούμενων υποψηφιοτήτων, από δύο, μάλιστα, «γαλάζια» στελέχη.
Ο πρώτος είναι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ο οποίος, απαντώντας σε χθεσινό σχόλιο της στήλης αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει στο μυαλό μου οποιαδήποτε σκέψη περί υποψηφιότητας μου για το Δήμο Θεσσαλονίκης».
Η πλήρης απάντηση του Σιμόπουλου έχει ως εξής:
«Κύριε διευθυντά, στο σάιτ της Μακεδονίας, ο Σαλονικιός με ¨φωτογραφίζει¨, χωρίς να αναφέρεται το όνομά μου, για μια ερώτηση που έκανα στη Βουλή περί πιθανής δημιουργίας στην πόλη γραμμής τραμ όπως και θαλάσσιας συγκοινωνίας. Η απάντησή μου στον Σαλονικό την οποία παρακαλώ να δημοσιεύσετε, είναι η παρακάτω:
«Αγαπητέ Σαλονικιέ,
Το ενδιαφέρον μου για το μετρό της Θεσσαλονίκης, είναι διαχρονικό. Άλλωστε η μάχη που έδωσα για τον σταθμό Βενιζέλου είναι γνωστή. Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο συνεργάζομαι πολύ καλά. Δεν υπάρχει στο μυαλό μου οποιαδήποτε σκέψη περί υποψηφιότητας μου για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ας ηρεμήσουν λοιπόν, όσοι βλέπουν στο πρόσωπό μου, έναν μελλοντικό αντίπαλο. Κατανοώ το άγχος τους. Οφείλεται σίγουρα στην βαθιά γνώση μου για τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Τους ενημερώνω, ότι θα συνεχίσω απτόητος να καταθέτω στο δημόσιο διάλογο τις απόψεις μου”».
Σα να ακούω έναν βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης να βγαίνει από το δημαρχιακό μέγαρο, μόλις ο Στέλιος Αγγελούδης διαβάσει την απάντηση του Στράτου. Ένας αντίπαλος, και τί αντίπαλος(!) λιγότερος...
Μετρό ή αρχαία!
Δεν είχα σκοπό να επεκταθώ περισσότερο αλλά με ερέθισε αυτό που γράφει στην απάντησή του ο βουλευτής όταν αναφέρει ότι «Το ενδιαφέρον μου για το μετρό της Θεσσαλονίκης, είναι διαχρονικό. Άλλωστε η μάχη που έδωσα για τον σταθμό Βενιζέλου είναι γνωστή».
Φυσικά και είναι γνωστή, μόνο που ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση και ήταν μία από τις αιτίες που πυροδότησε τις συγκρούσεις σχετικά με την τύχη των σπουδαίων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.
Θυμίζω ότι όταν αποκαλύφθηκαν οι αρχαιότητες ο Σιμόπουλος ήταν γενικός γραμματέας Υποδομών στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Όταν ετέθη δε το ερώτημα σχετικά με την τύχη αυτών των αρχαιοτήτων εκείνος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απομάκρυνσής τους από τον σταθμό και της μεταφοράς τους σε μουσειακό χώρο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η στάση του συμπυκνωνόταν στο «ή μετρό ή αρχαία».
Και επειδή ξέρω ότι θα αμφισβητήσει αυτά που λέω, παραθέτω δύο συγκεκριμένες δηλώσεις του. Η πρώτη έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Εκεί ερωτάται ο τότε γ.γ.: «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ιστορία της μπροστά σε ένα διχαστικό δίλημμα: μετρό ή αρχαία; Ποια είναι η θέση σας;». Η απάντηση του Σιμόπουλου ήταν: «Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και σαφής: και μετρό και αρχαία. Αλλά ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου, όχι στο χώρο όπου βρέθηκαν».
Λίγες μέρες αργότερα, όταν το θέμα απέκτησε διεθνείς διαστάσεις ο Σιμόπουλος ρωτήθηκε σχετικά για το ζήτημα από το BBC και ιδού η απάντηση: «Συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό εύρημα είναι, αλλά είναι αδύνατο να μείνει εκεί. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Σέβομαι τους αρχαιολόγους, αλλά τους ζητώ να σεβαστούν και εκείνοι τις γνώσεις μας».
Προσέθεσε, δε, ότι η συζήτηση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί εβδομάδες και ότι εφόσον δε βρεθεί πρακτική εναλλακτική λύση οι αρχές δεν είναι διατεθειμένες να περιμένουν εσαεί. «Η πολιτική δεν είναι μόνο συναίνεση, είναι και σύγκρουση», ξεκαθάριζε.
Όλα αυτά, βεβαίως, είναι πλέον περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα αγαπητέ Στράτο.
Ποιο τραμ;
Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Σιμόπουλος προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έσπευσε, σε χρόνο-ρεκόρ, να απαντήσει χθες ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.
Ο βουλευτής ζητούσε να μάθει εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τραμ στην πόλη, καθώς και τις χερσαίες εγκαταστάσεις (στάσεις) για τις ανάγκες της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Συγκεκριμένα, ρωτούσε εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τα δύο αυτά έργα και εάν αυτά τα χρήματα υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν από τις επεκτάσεις του μετρό που είναι και πιο επείγουσες.
Απαντώντας ο Ταχιάος απέρριψε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την πιθανότητα κατασκευής τραμ και λειτουργίας θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στην Θεσσαλονίκη, ιδέες τις οποίες επανέφερε προσφάτως ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.
«Εγώ δεν τα αποκλείω, ούτε τα ευνοώ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, επισημαίνοντας ότι οι αναγκαίοι πόροι «δεν είναι ατελείωτοι». Συμπλήρωσε, δε, ότι «το υπουργείο θα έρθει και θα αποφασίσει πόσο εφικτό είναι, σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη να υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά συγκοινωνιακά μέσα, και πώς αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους, εάν το τραμ είναι ανταγωνιστικό προς το μετρό και εάν πρέπει να είναι ανταγωνιστικό προς το μετρό».
Βεβαίως διαφορετικά συγκοινωνιακά μέσα (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ) συνυπάρχουν μια χαρά στην Αθήνα και το ένα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το άλλο, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Κλείνοντας την απάντησή του ο υφυπουργός έριξε και τη μπηχτή του προς τον δήμαρχο λέγοντας πως «ιδέες μπορεί να υπάρχουν πολλές. Οι πόροι όμως είναι συγκεκριμένοι. Και οι πόροι, σε πρώτη φάση, θα κατευθυνθούν όλοι προς τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη».
Τέλος, έδωσε και είδηση όταν, απαντώντας σε αναφορά του Σιμόπουλου πως «ακούμε ότι μπορεί να είσαστε και υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές» ο Νίκος απάντησε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης».
Χειροπέδες σε έναν 19χρονο και έναν 20χρονο
Φαίνεται πως πρόκειται για περιστατικό αυτοκτονίας
ONE Decade, ONE Love - Μία δεκαετία, μια μεγάλη αγάπη για το shopping και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους