- Newsroom
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025, εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με θέμα: «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση» και κεντρικό ομιλητή τον Μιχαήλ Μπλέτσα, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και Ερευνητή στο MIT Media Lab, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, στη Σίνδο.
Ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπλέτσα για τη συμμετοχή του σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη εκδήλωση επισημαίνοντας πως: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι ένα στοίχημα που συνεχώς κερδίζεται αλλά, πρέπει και να επικαιροποιείται συνεχώς. Η κυβερνοασφάλεια απασχολεί όλους μας, συνδέεται φυσικά με την ψηφιακότητα και οι απαιτήσεις της θα πρέπει να αποτελούν την κύρια συνιστώσα μίας πολιτικής όλου του δημόσιου τομέα και κάθε ψηφιακής υπηρεσίας. Η ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας είναι πλέον επιτακτική, οι προκλήσεις πολλές και η ταχύτητα της τεχνολογικής εξέλιξης συνεχής. Πρόκειται για παράγοντες που θέτουν την κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο». Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, προς αυτήν την κατεύθυνση, λέγοντας: «κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για την ψηφιακή οργάνωση του πανεπιστημίου και δεδομένου ότι εκτεινόμαστε σε πέντε κόμβους ήταν επιτακτικό να αναπτύξουμε ψηφιακά συστήματα. Είμαστε ευχαριστημένοι αλλά, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μπλέτσας που είναι από τον Απρίλιο του 2024, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί αλλά και στο έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όπως εξήγησε αναμένονται οι εφαρμοστικές αποφάσεις, ώστε όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς να είναι σύννομοι. «Σύντομα θα υπογραφεί η ΚΥΑ που αφορά τα τεχνικά μέτρα. Η καταγραφή των φορέων που εμπίπτουν στην εποπτεία της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας έχει ήδη ξεκινήσει. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία, οι μόνοι εποπτευόμενοι φορείς ήταν οι λεγόμενοι φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορείς κτλ όπου έφταναν τους 71. Έως τώρα έχουμε καταγράψει 400 φορείς και εκτίμησή μας είναι ότι θα φτάσουμε στους 2.000. Πέραν λοιπόν από το να φτιάξουμε τους κανονισμούς κυβερνοασφάλειας έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε και το πλαίσιο συμμόρφωσης σε αυτούς».
Αναφερόμενος στον ρόλο που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, ο κ. Μπλέτσας σημείωσε πως προσδοκία του είναι, «τα πανεπιστήμια να βγάζουν ανθρώπους που έχουν λάβει ένα υπόβαθρο στο αντικείμενό τους ώστε να συνεχίσουν να μαθαίνουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα αντικείμενο που αλλάζει μήνα με τον μήνα και δεν αφορά μόνον την τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας οι πιο σημαντικοί άνθρωποι είναι δικηγόροι, λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου». Υπογράμμισε δε πως θα πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Τα προπτυχιακά – μεταπτυχιακά του ΔΙΠΑΕ
Ο Κωνσταντίνος Χειλάς, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος αναφέρθηκε στα δύο προπτυχιακά Τμήματα που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, σε Σίνδο και Σέρρες επισημαίνοντας πως «διαθέτουν, στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Σαφώς δεν αρκεί να μάθει κανείς τις βασικές αρχές ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας καθώς ακόμα και στο τεχνικό κομμάτι, απαιτείται συνεργασία και άλλων επιστημονικών πεδίων. Τα δύο προπτυχιακά μας διαθέτουν και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ενώ στο ΔΙΠΑΕ υπάρχει εξειδικευμένο μεταπτυχιακό στο Cyber Security που λειτουργεί στην Πανεπιστημιούπολη της Θέρμης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των αποφοίτων του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού εργάζονται ήδη στο αντικείμενο αυτό κάτι που καταδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη απορρόφηση». Μάλιστα, ο κ. Χειλάς υπογράμμισε πως παγκοσμίως οι ανάγκες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι τεράστιες, με τον κ. Μπλέτσα να επιβεβαιώνει πως «υπάρχει τεράστια έλλειψη και θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη καθώς, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική εφαρμογή των τεχνικών μέτρων που λαμβάνονται. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλάμε για 400.000 θέσεις εργασίας επομένως, πρόκειται για έναν τομέα με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση».
Ζωντανά παραδείγματα αποτέλεσαν ο Δημήτριος Γρένδας, απόφοιτος του MSc in Cybersecurity του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που εργάζεται ως Cybersecurity Technical Team Lead στην DTS Cloud Security και ο Κυριάκος Σταυρίδης, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που εργάζεται ως Senior Information Security Engineer στην Instashop - Delivery Hero, οι οποίοι κατά την τοποθέτησή τους ανέφεραν πως οι σπουδές τους τους παρείχαν όλη την απαιτούμενη γνώση, ώστε να επικεντρωθούν αργότερα στο αντικείμενο που επιθυμούσαν και όπως είπαν η επαγγελματική τους αποκατάσταση ήταν άμεση.
Προστασία στον ψηφιακό κόσμο
Ο κ. Μπλέτσας επεσήμανε πως η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ήδη αναπτύσσει μία δράση προκειμένου τα emails που αποστέλλονται στους πολίτες από φορείς του δημοσίου, να φέρουν υπογραφή. «Συνεργαζόμαστε και με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε τα πλαστά μηνύματα να κόβονται στην πηγή. Όμως, η τελευταία και πιο σημαντική γραμμή άμυνας είναι ο τελικός αποδέκτης. Ποτέ μα ποτέ δεν δίνουμε οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο σε επικοινωνία που δεν έχουμε ξεκινήσει εμείς», τόνισε. Μάλιστα, αποκάλυψε την τελευταία μέθοδο εξαπάτησης όπου αποστέλλεται γράμμα στον παραλήπτη, προερχόμενο υποτίθεται από τράπεζα, όπου υπάρχει τυπωμένο qr code το οποίο παραπέμπει στον σύνδεσμο μέσω του οποίου γίνεται η εξαπάτηση. «Στόχος μας είναι να κόψουμε, σε συνεργασία με τους παρόχους, να κόψουν τις επικοινωνίες που είναι φανερό πως είναι πλαστές», συμπλήρωσε ο κ. Μπλέτσας λέγοντας πως γίνεται μία πανευρωπαϊκή προσπάθεια, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κλείνοντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Μπλέτσας απευθυνόμενους στους φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολούθησαν την εκδήλωση στο κατάμεστο αμφιθέατρο της αίθουσας «Αλέξανδρος», τους συμβούλεψε να βρούνε το πάθος τους και να το ακολουθήσουν. «Να εμβαθύνετε σε αυτό που κάνετε. Να έχετε πάθος γι’ αυτό που κάνετε γιατί όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, θα πετύχεις».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Κούβελας, ο Αθανάσιος Μπέγκας, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Έφη Θεοδωράκη, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Οικονόμου.
Βιογραφικό του Μιχάλη Μπλέτσα
Ο Μιχαήλ Μπλέτσας είναι από τον Απρίλιο του 2024 Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.
Είναι Ερευνητής και Διευθυντής Υπολογιστών στο Media Lab του MIT, όπου εργάζεται από το 1996. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, μεταφορά, κατανάλωση και αποθήκευση δεδομένων. Υπήρξε μέλος της βασικής τεχνικής και σχεδιαστικής ομάδας της πρωτοβουλίας «Ένα Laptop για Κάθε Παιδί» (OLPC), η οποία δημιούργησε το πρωτοποριακό και βραβευμένο φορητό υπολογιστή «XO».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ασφάλεια δικτύων, την προστασία από τη συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα ασύρματα δίκτυα και την δημιουργία υποδομών υπολογιστών υψηλής απόδοσης για μηχανική μάθηση.
Τα τελευταία χρόνια έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα σε θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής.
Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και σύμβουλος σε πολλές άλλες.
Έχει υλοποιήσει δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων ενός από τα πρώτα συστήματα δοκιμών ADSL και διάφορων ασύρματων τεχνολογιών.
Είναι συχνά κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και κοινωνικά φόρα.
Κατέχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μηχανική Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.