Θεσσαλονίκη: Στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου το μνημείο για τα θύματα των Τεμπών - Εγκρίθηκε η πρόταση του δήμου

Στ. Αγγελούδης: Μην αισθανθεί κανείς ότι η παράταξη εργαλειοποιεί ένα γεγονός που έχει να κάνει με την τραγική δολοφονία αυτών των παιδιών

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο χώρος που προτάθηκε από τον δήμο για να τοποθετηθεί το γλυπτό-μνημείο για τους 57 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Το γλυπτό αποτελεί δωρεά του συλλόγου «Τέμπη 2023», δηλαδή των γονέων, των συγγενών και των επιζώντων του δυστυχήματος.

Ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί το μνημείο είναι ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μπροστά από το παραλιακό ξενοδοχείο. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο δήμος είχε προτείνει να εγκατασταθεί το μνημείο στη μικρή προβλήτα που υπάρχει στην παλιά παραλία δίπλα από την είσοδο της Α προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος και μέλος του συλλόγου, ζήτησε από το Σώμα να επιλεχθεί ένα σημείο της Νέας Παραλίας κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ο Π. Ασλανίδης
Ο Π. Ασλανίδης

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, συνόψισε την πορεία των συζητήσεων που γίνονται εδώ και μήνες για το σημείο που θα επιλεγεί για το μνημείο. «Όταν ξεκίνησε το θέμα, συζητήθηκαν διάφορες θέσεις, όπως μπροστά από τον ΟΣΕ, το πανεπιστήμιο. Εγώ πρότεινα τη μικρή προβλήτα στην αρχή της παλιάς παραλίας. Στο πανεπιστήμιο θεωρήσαμε ότι θα «χαθεί» το γλυπτό. Κάναμε συναντήσεις, σχεδιάστηκε και προχώρησε το γλυπτό. Στην πορεία, όταν διαπιστώθηκε ότι το συνολικό βάρος του γλυπτού είναι 5-6 τόνους, ζήτησα από την ομάδα που μελετάει το ξύλινο deck (σ.σ. το έργο επέκτασης της παλιάς παραλίας), να ερευνήσει αν θα δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα». Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διερεύνησης το συγκεκριμένο σημείο θα εμφάνιζε πρόβλημα στην υποδομή της παλιάς παραλίας και συγκεκριμένα στο ξύλινο κρηπίδωμα, ανέφερε ο κ. Νικηφορίδης. «Τότε πρότεινα το γλυπτό να πάει στη Νέα Παραλία, διότι είναι ένα σημείο που καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες και ο πολίτης που κυκλοφορεί εκεί δεν φέρει το βάρος της καθημερινότητας. Είναι ήσυχος και δεν έχει τις οχλήσεις της πόλης», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

«Παλεύουμε για αυτό το μνημείο 10 μήνες», ανέφερε από την πλευρά του ένας εκ των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν το μνημείο, ο σιδηρουργός Γιάννης Σαντεξής, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσει το σημείο που προκρίνει ο δήμος για την τοποθέτηση του γλυπτού. Από την πλευρά της η εικαστικός που σχεδίασε το μνημείο, Μαρία Μανδάκη, ζήτησε το μνημείο να εγκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα.

Προηγουμένως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, απάντησε σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική στη διοίκηση του δήμου. «Έχουμε διαφορετικό πολιτικό ήθος και ύφος στο πώς εκφράζουμε τον πολιτικό λόγο», είπε ο κ. Αγγελούδης και παρέπεμψε στην πρώτη δενδροφύτευση των 57 δέντρων στην οποία προέβη ο δήμος μπροστά από το πανεπιστήμιο χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση, σχεδόν πριν από έναν χρόνο. 

Ο Στ. Αγγελούδης
Ο Στ. Αγγελούδης

«Έχουμε επιλέξει να μην αισθανθεί κανείς ότι αυτή η παράταξη εργαλειοποιεί ένα γεγονός που έχει να κάνει με την τραγική δολοφονία αυτών των παιδιών. Είμαστε αυτό που δείχνει η οργανωμένη εκπροσώπηση των γονέων», συνέχισε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι «το πώς και πού αποφασίστηκε να μπει το μνημείο» είναι το αποτέλεσμα της συνεννόησης με τον σύλλογο «Τέμπη 2023». 

Παράλληλα, κατέληξε ο κ. Αγγελούδης, «σε ό,τι αφορά πολλά άλλα πράγματα είμαστε σε μια διακριτική αλλά σθεναρή παρουσία», όπως η τελευταία πορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, με φόντο τις εξελίξεις στις έρευνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Loader