Θεσσαλονίκη - Δ. Βαρτζόπουλος: Επικίνδυνη η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά σε τομείς όπως η ψυχιατρική

Ο υφυπουργός Υγείας στο 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη το KA–Business.gr

- Newsroom

Η καινοτομία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και στη θεραπεία, επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εξαίροντας μάλιστα το ρόλο της στη διάγνωση και αντιμετώπιση οξειών προβλημάτων υγείας. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος χαρακτήρισε «επικίνδυνο» να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική, ειδικά σε τομείς όπως αυτός της ψυχιατρικής και εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν θα μπορέσει ποτέ με τη χρήση της να επιτευχθεί η ανθρώπινη διάγνωση.

Μιλώντας στο 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη το KA–Business.gr, ο κ . Βαρτζόπουλος είπε όμως για την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική ότι αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αναζήτηση υπηρεσιών. Μάλιστα, σημείωσε ότι «εμείς παιδευόμαστε να φτιάξουμε μια εφαρμογή που με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης θα καθοδηγεί κυρίως τους νέους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων υπηρεσιών».

Για την χρησιμότητα της καινοτομίας στην ιατρική, ο ίδιος είπε ότι «αυτή παίζει σημαντικότατο ρόλο και στη διάγνωση και στην θεραπεία. Ο καρκίνος έχει γίνει χρόνια νόσος και όχι αιτία θανάτου και αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις το οφείλουμε στην καινοτομία. Εκεί πραγματικά υπάρχει επιχειρηματικότητα εξορισμού, μιας και τα φάρμακα παράγονται σε φαρμακοβιομηχανίες», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι κάτι που πρέπει να υπενθυμίζεται και να επισημαίνεται στη χώρα μας είναι ότι είναι άλλο να υπάρχει ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών ή εργαλείων και εντελώς άλλο θέμα το ποιος το πληρώνει και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «υποχρέωση του κοινωνικού κράτους δεν είναι να παράγει και να παρέχει υπηρεσίες, αλλά να τις αγοράζει προς όφελος των ασθενών. Άρα λοιπόν είναι συμβατές οι έννοιες και του κοινωνικού κράτους που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού αλλά και της ιδιωτικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας», επισήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε και στην ύπαρξη του μικρού αριθμού, σε σχέση με τον πληθυσμό, των ιδιωτικών κλινών των ιδιωτικών γηροκομείων, τα οποία όπως τόνισε «στην Ελλάδα καλύπτονται μόνο και αποκλειστικώς με Out of the pocket payments, δηλαδή από τις ιδίες δυνάμεις και δαπάνες του πληθυσμού και δεν εμπλέκεται καθόλου το κοινωνικό ταμείο».

Όπως είπε, στη χώρα μας υπάρχουν 14.000 κλίνες στα ιδιωτικά γηροκομεία και μάλιστα κάποιες από αυτές δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί και η πολιτεία παρατείνει τη δυνατότητα του να υπάρχουν. «Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μικρός και πλήρως εξαρτώμενος ο χώρος από την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.

Για την προσφορά υπηρεσιών σε πληθυσμό που γηράσκει, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι «εμείς χρησιμοποιούμαι αυτή τη διατύπωση και το λέμε έτσι ώστε να μας καταλαβαίνει ο κόσμος, αλλά το ζήτημα έχει βαθύτερες προεκτάσεις» και εξήγησε ότι «ουσιαστικά μιλάμε για την αναπηρία και την ανάγκη να εξυπηρετηθούν άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν». Ο βαθμός δε που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί είναι αντιστοίχως ο βαθμός που θα πρέπει να του παραχθεί βοήθεια από άλλους, είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η βοήθεια παρέχεται σε δύο πλαίσια, στο σπίτι και έξω από αυτό.

Για την βοήθεια στο σπίτι, αναγνωρίζοντας την καλή διάθεση και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για να παρέχεται, ωστόσο όπως είπε «απέχει ακόμη πολύ από το να είναι πιστοποιημένες και τυπικές οι υπηρεσίες που παρέχονται και έχουμε δρόμο ακόμα για να φτάσουμε σε ένα καλό σημείο», είπε.

Για το ζήτημα του οικιακού φροντιστή, είπε ότι είναι άτυπος συνήθως στην Ελλάδα, ότι το επάγγελμα δεν είναι ρυθμισμένο, δεν έχει τρόπους συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής κάλυψης και δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία του εργοσήμου. «Είναι θέματα που μας απασχολούν και σύντομα θα έχουμε επί αυτού νομοθετικές ρυθμίσεις», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, «εκεί που υπάρχει σημαντικός χώρος για την επιχειρηματικότητα είναι το ζήτημα της εξωτερικής φροντίδας , δηλαδή της συνολικής στεγαστικής φροντίδας. Αυτός ο χώρος χρειάζεται ρύθμιση στα ευρωπαϊκά πρότυπα που προβλέπουν διάφορες διαβαθμίσεις και συμμετοχή του κράτους σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και σύντομα θα ακούσετε και καινούριες πρωτοβουλίες», είπε.

Διευκρίνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά μόνο 6.000 κλίνες, εκ των οποίων οι οι 4.000 είναι στο υπουργείο Υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων που υποστηρίζονται κυρίως από μη αστικές κερδοσκοπικές οργανώσεις-δύναμης των 15-20 κλινών-, και εξηγώντας ότι πρόκειται για τον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό φορέα, τόνισε ότι από αυτόν εξυπηρετούνται και οι στέγες υποστηριζόμενης δια βίωσης που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και υπάρχουν άλλες 1.500 κλίνες στα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει κατά τον ίδιο είναι «να μετεξελιχθούν οι κλίνες του υπουργείου Υγείας σε δομές των 40-60 κλινών, εξέλιξη που θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας νέων κλινών». Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε «να υπάρξει η δυνατότητα συνέργειας με τον ιδιωτικό τομέα είτε μέσω ΣΔΙΤ ή αγοράς τέτοιων θέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, είπε και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος κλινών της στεγαστικής φροντίδας στην ΕΕ κυμαίνεται από 600 έως και 1000 ανά 100.000 άτομα, που όπως είπε δηλαδή στη χώρα μας θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 60.000 κλίνες, έναντι των 6.000 που υπάρχουν».

Ο ίδιος τόνισε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη του ολοκληρωμένου συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και θεραπευτικής συνέχειας, που θα δίνει ακριβή στοιχεία για την-μεταξύ άλλων- νοσηρότητα στη χώρα μας, ώστε να κατευθύνονται εκεί οι υπηρεσίες.

Loader