Θεσσαλονίκη: Αναδρομική έκθεση με έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα στο Τελλόγλειο

Η έκθεση ξεκινά αύριο, 8 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου

- Newsroom

Η πορεία σαράντα και πλέον ετών ενός καλλιτέχνη άφησε ίχνη πάνω στον καμβά. Όλη αυτή τη διαδρομή μπορεί να «διανύσει» το κοινό της Θεσσαλονίκης, μέσα από μία ξενάγηση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση, με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», που θα εγκαινιαστεί αύριο και θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

alaveras1.jpg?v=0

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια εκ των οποίων, μάλιστα, είναι μνημειακών διαστάσεων και αναμένεται να συναρπάσουν το κοινό. «Παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη», αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα. Τονίζουν, επίσης, πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά.».

Στον συμβολισμό φιλοξενίας της αναδρομικής έκθεσης του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας, αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. «Αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου. Γιατί εκεί, στη δεκαετία του '80, έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου) που η Αλίκη θαύμαζε και υποστήριζε με πάθος εξαρχής. Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.» σημειώνει η κ. Βουτυρά. Αναφερόμενη στον ίδιο, επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, που πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης».

Μίλησε, τέλος για τη στάση ζωής του, που βασίζεται στη φράση: «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ' αυτό που κάνω», δανεισμένη από τον ζωγράφο Μάκη Θεοφυλακτόπουλο. «Αυτή τη στάση, τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση, με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί» καταλήγει η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου.

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας, έργα του οποίου βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό ρεπορτάζ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα» θα πραγματοποιηθούν αύριο τις 19.30, ενώ θα είναι επισκέψιμη έως τις 7 Σεπτεμβρίου, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Τελλόγλειου.

Loader