Μπορεί τις ημέρες του Πάσχα το αρνί και το κατσίκι να έχουν την τιμητική τους όμως αυτό δεν αφήνει πίσω και τις γλυκές προτιμήσεις του κόσμου, το παραδοσιακό τσουρέκι και τα σοκολατένια αυγά. Είτε έφτιαχνε η μαμά και η γιαγιά είτε το αγοράζαμε από το ζαχαροπλαστείο, πάντα υπήρχε στην κουζίνα την Μεγάλη Εβδομάδα κάποιο τσουρέκι.

Η παράδοση βέβαια συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μας... «συστήνεται» με τις παραλλαγές της αφού πλέον με μια επίσκεψη στο κοντινό ζαχαροπλαστείο μπορεί να βρει κανείς τσουρέκια με διάφορες γεύσης επικάλυψης καθώς και γέμιση, από σοκολάτα μέχρι και μαρμελάδα.
Παράλληλα δεν μένουν πίσω και τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, μια συνήθεια που κάθε παιδί μάθαινε από την νονά και τον νονό, αφού την λαμπάδα συνόδευε και ένα τέτοιο αυγό.
«Από 12 μέχρι 50 ευρώ το σοκολατένιο αυγό»
Μπορεί το τσουρέκι να το βρίσκουμε συνοδευόμενο με διαφόρων ειδών σοκολάτες στα ράφια πλέον, αλλά το απλό το παραδοσιακό είναι αυτό που αγαπά και παραμένει στην προτίμηση του κόσμου. Αυτό του τουλάχιστον μας εξηγεί η οικογένεια Μουρούζη, η οποία διατηρεί το κατάστημα της στην οδό Μητροπόλεως και επιλέγουν όπως λένε να συνεχίζουν τις παραδόσεις.
«Το μυστικό είναι το φρέσκο βούτυρο και τα αυγά ελευθέρας βοσκής» λένε στο emakedonia.gr, αναφορικά με την παραγωγή του τσουρεκιού.

Σχετικά με τα σοκολατένια αυγά, οι τιμές στο κατάστημά τους μπορούν να ξεκινήσουν από τα 12 ευρώ σε ένα μικρού μεγέθους αυγό και να φτάσουν τα 50 σε ένα πολύ μεγάλο.
«Τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης είναι γνωστά για τα τσουρέκια τους, οπότε ο κόσμος εμπιστεύεται το ζαχαροπλαστείο είτε για τα σοκολατένια αυγά είτε για τα τσουρέκια» επισημαίνει ο Μάριος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και Ά Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.
Μάλιστα και σχετικά με την αύξηση της τιμής της σοκολάτας, ο κ.Παπαδόπουλος τονίζει πως αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ο κόσμος να πάει στα ζαχαροπλαστεία και όχι στα σούπερ μάρκετ όπου η τιμή -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι μεγαλύτερη.

Ο ίδιος δίνει έμφαση στα υλικά καλής ποιότητας που χρησιμοποιούν ενώ αναφέρει πως η τιμή στα τσουρέκια κυμαίνεται από τα 13 έως 18 ευρώ, όπως και πέρσι.