Τέμπη: Μόνο μία γραμματέας συνδράμει το έργο του ανακριτή

Mία φορά την εβδομάδα, κατόπιν ραντεβού η κατάθεση αιτημάτων και στοιχείων

Μόνο μία γραμματέας συνδράμει το έργο του εφέτη ανακριτή που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια διενεργεί την ανάκριση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επιπλέον οι συγγενείς και οι δικηγόροι πρέπει να κλείνουν ραντεβού για να καταθέτουν στοιχεία και αιτήματα για διερεύνηση, καθώς όπως λένε ο εφέτης ανακριτής βρίσκεται στο γραφείο του μία φορά την εβδομάδα.

Ο δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος, ο οποίος έχασε την κόρη του στο δυστύχημα, είναι από τους συγγενείς που εντόπισε ανεπίτρεπτη ολιγωρία του εφέτη ανακριτή σε αλλεπάλληλες περιπτώσεις - πχ στο να ζητήσει εγκαίρως τα βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή τα δεδομένα GPS, με αποτέλεσμα να σβηστούν.

Ωστόσο, ο ίδιος διαπιστώνει ότι το έργο του ανακριτή συνδράμει μόλις μία γραμματέας. «Επί ένα μισή και χρόνο την υπόθεση τη χειρίζονταν ένας ανακριτής, ένας εισαγγελέας και μια γραμματέας. Αυτή είναι η συνδρομή που έχει παράσχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τα μέσα Οκτωβρίου και έπειτα τοποθετήθηκαν δύο εισαγγελείς στην υπόθεση». Επίσης, όπως λέει στο emakedonia.gr μετά το πρώτο δίμηνο, η αναπληρώτρια ανακρίτρια δεν συμμετέχει στη διαδικασία, ενώ συνεχίζει να αναλαμβάνει και άλλες υποθέσεις του εφετείου Λάρισας.

Όσο για τον ανακριτή, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα δεν είναι κάθε μέρα στο ανακριτικό γραφείο, αλλά μια φορά την εβδομάδα, «επομένως αν θέλεις να πας να δώσεις κάποια στοιχεία, να συζητήσεις με έναν ανακριτή, θα πρέπει να πάρεις να κλείσεις ραντεβού»

«Κάνουμε αυτό που δεν κάνει ο ανακριτής»

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλος «ο εφέτης ανακριτής έχει και αυτός στις προσωπικές του ευθύνες για ολιγωρίες. Κατ΄επανάληψη έχω καταθέσει αιτήματα και έχω επιμείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Τα αγνοούσε επιδεικτικά ή τα υλοποιούσε μετά από αρκετούς μήνες και τώρα όλοι μιλάνε για αυτά» τονίζει ο κ. Ψαρόπουλος και αποκρούει τις κατηγορίες ότι οι συγγενείς και οι δικηγόροι τους καθυστερούν την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ώστε να αρχίσει η δίκη. «Δεν οφείλεται η καθυστέρηση στα αιτήματα μας εμείς κάνουμε αυτό που δεν κάνει ο ανακριτής τόσο καιρό» λέει.
«Ποιος καθυστέρησε να τους κατάσχεται τους σκληρούς δίσκους με το βιντεοληπτικό υλικό; Ο ανακριτής. Και μάλιστα δεν τους κατέσχεσε καν. Μετά από έξι μήνες ζήτησε να τους σταλούν οι σκληροί δίσκοι από τον σταθμό Θεσσαλονίκης και μετά από εφτά για όλους τους υπόλοιπους σταθμούς. Αν είχαν κατασχεθεί οι σκληροί δίσκοι νωρίτερα δεν θα είχαν γίνει τόσες επανεγγραφές και θα ήταν εφικτή η ανάκτηση συγκεκριμένης ημερομηνίας».

Για την Ελένη Βασάρα, που έχασε την κόρη της στα Τέμπη, είναι ανεπίτρεπτη η ενέργεια του ανακριτή να δώσει εντολή 40 ημέρες μετά το δυστύχημα να καταστρέψουν το βιολογικό υλικό για την ταυτοποίηση των θυμάτων. «Επειδή δουλεύω σε εργαστήριο βιολογίας, ξέρω πόσο χώρο πιάνουν σε ένα ψυγείο αυτά τα φιαλίδια. Σαν μια συσκευασία ντομάτες.Γιατί ήθελε να καταστραφεί; Μήπως για τον ίδιο λόγο που απέρριψε τις αιτήσεις για εκταφή νεκρών που έκαναν κάποιοι γονείς; Πήγα δυο φορές στον ανακριτή τον περασμένο Νοέμβριο. Γίνεται να μη βγουν στην επιφάνεια πράγματα; Εγώ αυτό εισέπραξα από τον άνθρωπο που είδα απέναντί μου» λέει η κ. Βασάρα. Η οικογένεια της κατέθεσε αίτημα ώστε να παρίσταται τεχνικός της σύμβουλος στην ανάλυση του καταγραφικού και του εξωτερικού δίσκου που περιείχαν τα αρχεία των ηχητικών που καταγράφηκαν στο ραδιοτηλέφωνο και στο GSMr των σιδηροδρομικών το μοιραίο βράδυ. Το αίτημα τους απορρίφθηκε- «γιατί μας αφαιρέθηκε αυτό το δικαίωμα;» διερωτάται.

Loader