Νίκος Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν
Ομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον στο 60 Φόρουμ των Δελφών
Οι «παραφωνίες» στην Κουμουνδούρου, η επιμονή Φάμελλου για συνεννόηση και η ολομέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη
Προσπάθεια να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού και τα στοιχεία που καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανοίγοντας πυρ κατά της κυβέρνησης, ενώ από τα... σκάγια του δεν ξεφεύγει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει ξεκινήσει το δικό του σφυροκόπημα στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα καλέσματα της Κουμουνδούρου. Ο Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος με επιμονή επιχειρούν τη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης από την ίδια ημέρα των μαζικότερων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών, ωστόσο, οποιαδήποτε πρότασή τους μέχρι στιγμής πέφτει στο κενό, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει να βαδίσει τον δικό του δρόμο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Φάμελλου με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να υπάρξει κοινός βηματισμός, τουλάχιστον, ως προς το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αλλά και για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Και αυτό γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες πενήντα υπογραφές βουλευτών για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, με αποτέλεσμα το αίτημα να παραμένει μεν στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά το «όπλο» αυτό θα ριχτεί στη μάχη μόνο, όταν το αποφασίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Συμφωνούν ότι διαφωνούν
Και μπορεί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνούν ως προς το αποτέλεσμα της ανάληψης της πρωτοβουλίας για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, να θέσουν δηλαδή την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, όπως τονίζουν, και να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, για να αντικρούσει τις καταγγελίες τους και να απαντήσει επί των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από την έρευνα των Αρχών, διαφωνούν ως προς τον χρόνο. Η μεν Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι η κατάθεση της πρότασης μομφής πρέπει να γίνει άμεσα, στη λογική του «εδώ και τώρα» να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τα νέα στοιχεία, ώστε να μην χαθεί το momentum των μαζικών κινητοποιήσεων ως αίτημα της κοινωνίας για διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών. Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, επιμένει στο δόγμα της... καθημερινής φθοράς της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με κορύφωση την πρόταση δυσπιστίας, την οποία το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταθέσει, όταν παραδοθούν τα σχετικά πορίσματα που θα ρίξουν φως σε όσα μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα για τη σύγκρουση των τρένων που έκοψε το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων. Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι χωρίς να υπάρξουν νέα δεδομένα η πρόταση δυσπιστίας κινδυνεύει να «πέσει» στο κενό και η αντιπολίτευση στο σύνολό της να απωλέσει το δικαίωμα που έχει να πιέσει με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου για τουλάχιστον έξι μήνες.
Με «δεμένα» χέρια
Και μπορεί η Κουμουνδούρου να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ουσιαστικά με «δεμένα τα χέρια» και αδυνατεί, εξαιτίας της μειωμένης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής του, να πάρει πρωτοβουλίες. Εν αναμονή των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ που θα φέρουν πολιτικές εξελίξεις επιτίθεται στη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν λείπουν και τα «παρατράγουδα» και οι αστοχίες, όπως συνέβη με τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη για την υπόθεση Τριαντόπουλου, που οδήγησαν την πολύ έμπειρη πολιτικά αντιπρόεδρο της Βουλής σε διευκρινιστική δήλωση. Ορισμένοι λάθος χειρισμοί δε, είχαν ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη με την κατάθεση αιτήματος για Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, πρόταση την οποία η Κουμουνδούρου θα στηρίξει ή το αίτημα απόσυρσης της υποψηφιότητας Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αίτημα που είχε υποβάλει πρώτη η Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο δισταγμός του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί μας, με την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, που ήδη έχουν δεχτεί την πρόταση δυσπιστίας, δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Να αλλάξει αφήγημα; Να χρησιμοποιήσει άλλες εξελίξεις; Και σε κάθε περίπτωση δίνει χρόνο στην κυβέρνηση που πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας διατυπώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Η στρατηγική του ‘περιμένετε για να έχετε’, δεν ξέρω ποια πρωτοβουλία, έχει τον κίνδυνο του εγκλωβισμού», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη. Παρά τα πυρά Φάμελλου ορισμένοι εκλαμβάνουν τις τοποθετήσεις του ως έμμεση πρόταση συνεργασίας, την πολλοστή που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση.
Ζητά παραίτηση Μητσοτάκη
Στο... τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει εμμέσως και το αίτημα για... εκλογές, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα του σέρβου ομολόγου του που παραιτήθηκε και απευθύνοντας κάλεσμα στους βουλευτές της ΝΔ να μην στηρίξουν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής. «Για εμάς δεν είναι θέμα τακτικής και πολιτικής διαχείρισης, δεν είναι θέμα συγκυρίας. Για μένα προσωπικά, αλλά και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα αξιών και είναι θέμα όρκου. Είναι του όρκου μας ως βουλευτές. Δεν μας επιτρέπεται να βλέπουν να παραβιάζονται βασικές αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και να μένουμε άφωνοι. Θα το φωνάξουμε μέσα και έξω από την Βουλή, ενώνοντας τις φωνές μας με τους πολίτες αυτής της χώρας. Και το ερώτημα θα τεθεί στη συνέχεια ως ερώτημα συνείδησης στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και εκεί θα μετρηθούμε και με τη συνείδησή σας και με την ιστορία. Και να είστε σίγουροι ότι η κοινωνία θα σας κρίνει πολύ αυστηρά», είπε στη Βουλή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στη «γαλάζια» πτέρυγα.
Η επίθεση Τσίπρα και το μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του από το βήμα της ημερίδας του Ινστιτούτου του με θέμα «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη, λέγοντας: «Ας μη ξεχνάμε μία κρίσιμη παράμετρο: Μόλις ενάμισι μήνα μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχαμε εκλογές. Αν γίνονταν τότε γνωστά όσα έχουν αποκαλυφθεί σήμερα, δεν θα τολμούσε κανείς να χαρακτηρίσει το έγκλημα των Τεμπών, απλώς, δυστύχημα. Και η αναζήτηση ευθυνών δεν θα διαχέονταν στις διαχρονικές ανεπάρκειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, αλλά στις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης. Και αναγκαστικά αυτή η συζήτηση δεν θα τελείωνε τις επόμενες ημέρες, αλλά θα έφτανε ως και τη μέρα των εκλογών. Έπρεπε, λοιπόν, πάση θυσία να ξεχαστεί. Γι’ αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε και τα προοδευτικά κόμματα. ««Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο Κοινοβούλιο;» είπε. «Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή ούτε για την αντιπολίτευση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 09.02.2025
Ομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον στο 60 Φόρουμ των Δελφών
Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο στην Βουλή
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην Νέας Αριστεράς που δήλωσε «παρών»
Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, καθώς έχουν ήδη μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη»