Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία

Μεταβαίνει για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη - Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να «εξάγει» εφαρμογές και τεχνογνωσία.

- Newsroom

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που οργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου. 

Σήμερα το μεσημέριο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. 

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συζητήσει με τον κ. Μακρόν και για το θέμα των πυραύλων METEOR που η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί για τα μαχητικά Eurofighter που φιλοδοξεί να αποκτήσει, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν είχαν μια πρώτη συζήτηση και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες, με τον Γάλλο πρόεδρο να μην εμφανίζει το ζήτημα ως τετελεσμένο. Βεβαίως, ο κ. Μακρόν είχε και νεότερη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή με φόντο και τα εξοπλιστικά ζητήματα. Όμως, από την άλλη η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει προ ετών στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, συνεπώς οι διμερείς σχέσεις είναι άλλου επιπέδου.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις των δύο ανδρών δεν θα περιοριστούν μόνο στο ζήτημα των γαλλικών πυραύλων, αλλά θα επεκταθούν σε όλο το φάσμα των διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σύρια, όπου βρέθηκε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι συζητά προοδευτική άρση κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Δαμασκού μόνο με αυστηρούς όρους και αναστρεψιμότητα.

Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία - το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi - είναι μια Διεθνής Διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη χώρα μας που του παρέδωσε η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών.

Προσθέτουν ότι με αφετηρία αυτή την εξαιρετική δουλειά, η χώρα πλέον εισέρχεται με σταθερά βήματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ήδη, δύο από τις προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, έναν χώρο δηλαδή, που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του Κράτους. 

Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να "εξάγει" εφαρμογές και τεχνογνωσία. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Πέρυσι ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ φέτος το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τη χρήση Tεχνητής Νοημοσύνης και τα παιδιά με τη συμμετοχή και του Harvard. 

Loader