- Newsroom
Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο σύμφωνα με τη Eurostat - από 3,0% έναν μήνα πριν -και στο 2,2% στην ευρωζώνη, από 2,3% τον Φεβρουάριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).

Η «ανεβασμένη» πρόβλεψη της ΤτΕ
Πληθωρισμό στο 2,9% για φέτος «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος (από 2,5% προηγουμένως) κάτι που συνεπάγεται πως η ακρίβεια θα είναι πιο υψηλή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα «πέσει» στο 2,3% το 2026 (θα παραμείνει πάνω από το όριο 2% που θέτει η ΕΚΤ) για να ανέβει ξανά στο 2,5% το 2027.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ελαφρά ανησυχία, καθότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ντόμινο ανατιμήσεων ανά τον κόσμο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ΤτΕ «κατεβάζει» και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο 2025-2026, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% και 2,1% αντίστοιχα (2,5% και 2,3% προηγουμένως), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Note on the Greek economy» , που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα μειωθεί μόλις κατά 0,1 της μονάδας φέτος σε σχέση με το 3% του 2024. Μέχρι το τέλος του 2026, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το όριο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3%, αλλά θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ άνοδος του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 2,5% λόγω της επίδρασης του ETS2 στον ενεργειακό τομέα.
Ο πυρήνας του πληθωρισµού (εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) αναµένεται να µειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως τη µείωση του πληθωρισµού των µη ενεργειακών βιοµηχανικών αγαθών και σε µικρότερο βαθµό του πληθωρισµού των υπηρεσιών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ο αναφερόμενος δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,6% φέτος όπως και το 2024, ενώ το 2026 θα «πέσει» στο 2,8%.