Θεσσαλονίκη: Στεντ από νανοΐνες με… μαστίχα Χίου σχεδιάζεται στο ΑΠΘ
Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στην πόλη
Η εξελισσόμενη έρευνα στοχεύει να προστατεύσει τη μαστιχοκαλλιέργεια σε βάθος χρόνου, ελέω κλιματικής αλλαγής
Έρευνα με στόχο, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, να θωρακιστεί σε βάθος χρόνου η μοναδική παγκόσμια μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου πραγματοποιεί η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Το σχέδιο που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα. Ήδη κατασκευάστηκαν αναβαθμίδες σε 18 από τα 60 στρέμματα και φυτεύτηκαν 1.000 δένδρα για τα οποία εφαρμόζονται κανόνες βιολογικής καλλιέργειας.
«Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πέραν αυτών στα χωράφια των νοτιόχωρων της Χίου. Και ταυτόχρονα επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις αντοχές του μαστιχόδενδρου σε δυσκολότερες καιρικές συνθήκες από αυτές του κάμπου. Κι όλα αυτά πάντα σε όφελος της καλλιέργειας της μαστίχας και των μαστιχοπαραγωγών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας.
«Φυτεύουμε και περιμένουμε» σημείωσε ο κ. Μανδάλας τονίζοντας ότι το όλο πρόγραμμα έχει βάθος υλοποίησης την 15ετία. «Σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από αυτές στον κάμπο θέλουμε να εξετάσουμε το πώς λειτουργούν όλες οι υποποικιλίες μαστιχόδενδρων και όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη τους εφαρμόζοντας νέες πρακτικές θέλουμε σε συνεργασία και με το νέο κέντρο έρευνας της μαστίχας που δημιουργήσαμε, να έχουμε αποτελέσματα σχετικά με το κόστος παραγωγής αλλά και τις αποδόσεις της ορεινής δύσκολης σε κλιματολογικές συνθήκες καλλιέργειας, προσπάθειας μας».
Τα στοιχεία της έρευνας θα παρουσιαστούν στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στην πόλη
Πρόκειται για έρευνα που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο King's College του Λονδίνου και συνέκρινε δεδομένα των τελευταίων 50 ετών
«Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πάντα εντός των νοτιόχωρων της Χίου» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ανήκει στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου
Ενδιαφέρον των Ελλήνων κτηνοτρόφων