- Newsroom
Κρίσιμη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά την οποία θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η υπόθεση των νοσοκομειακών γιατρών θα συζητηθεί σήμερα (6/2) ενώπιον του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με εισηγητή τον Σύμβουλο Β. Ανδρουλάκη.
Στην προσφυγή τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) από κοινού με 30 Ενώσεις κατέθεσαν στα μέσα Απριλίου στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η εξουσιοδοτική διάταξη στην οποία εδράζεται η απόφαση είναι αντισυνταγματική.
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία.
Όπως ανέφερε: «Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή.
Στο πλαίσιο αυτό η ΟΕΝΓΕ, από κοινού με 30 Ενώσεις – μέλη της, κατέθεσε την Τρίτη 16/4/24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης».
Στο ΣτΕ η προσφυγή ιατρών του ΕΣΥ για τα απογευματινά ιατρεία: Η ανακοίνωση του Δικαστηρίου
Όπως αναφέρεται από τον εκπρόσωπο Τύπου και πάρεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σεκέρογλου, πρόκειται για:
«Μία υπόθεση στην οποία προσβάλλεται, από ιατρούς υπηρετούντες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτών, κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων που απαιτούν νοσηλεία πάνω από μία ημέρα στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας τους, κατά τις απογευματινές ώρες, έναντι πληρωμής από τους ασθενείς».
Βάσει των στοιχείων αυτών «το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν οι διατάξεις του ν. 4931/2022, βάσει των οποίων εκδόθηκε η ανωτέρω απόφαση, είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υγεία των πολιτών ως ατομικό και ως κοινωνικό δικαίωμα και την αρχή της ισότητας, καθώς και εάν η ανωτέρω απόφαση είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών, με τις οποίες καθορίζονται ελάχιστα όρια ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης και ανώτατο όριο εβδομαδιαίας διάρκειας της εργασίας αυτών».
Πηγή: dikastiko.gr